Risico op brand. Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Langzaam opladen is niet per se goed, maar een verhitte batterij lijdt wel schade. Tegelijkertijd zijn de batterijen van nieuwe smartphones vaak zo gebouwd dat ze een hogere laadsnelheid wel aankunnen zonder oververhit te raken.
Een snellader levert een hoger vermogen dan een normale oplader. Hierdoor zit je batterij sneller vol. Waar je met een 12 watt oplader bijvoorbeeld 2 uur nodig hebt, om je toestel op te laden, heb je met een 18 watt snellader maar 1,5 uur nodig.
Waarom je elektrische auto tot 80% opladen? Nadat een elektrische auto tot 80% opgeladen is aan een snellader, gaat het snelladen een stuk langzamer. De reden hiervoor, is de levensduur van de accu. De chemische structuur in de lithium-ion accu kan op termijn namelijk te maken krijgen met degradatie.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Vroeger lag dat anders. Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet.
Wanneer ik mensen vertel over snelladen is er bijna standaard dezelfde vraag: "is snelladen slecht voor mijn iPhone?", of "gaat de batterij van de iPhone sneller kapot door snelladen"? Het korte antwoord: nee, snelladen is niet slecht voor de iPhone.
Als we kijken naar het huidige record van snelstladende telefoon, dan wordt vaak de Vivo IQOO 7 genoemd, een toestel dat oplaadt op 120 Watt en daarbij in 18 minuten van 0 naar 100 procent gaat. Dat is echter niet de echt snelste telefoon die je nu als consument kunt krijgen: dat is namelijk Mii 1T van Xiaomi.
Alle toekomstige iPhones zijn geschikt voor snelladen, maar het werkt alleen als je een geschikte oplader gebruikt. Die levert Apple niet standaard mee. Bij de iPhone 11 Pro (Max) kreeg je een voor het eerst een 18 Watt-adapter, die geschikt is voor snelladen van de iPhone 8- t/m iPhone 11-serie.
U kunt de batterij van uw iPhone 8 en nieuwer in ongeveer 30 minuten opladen tot 50 procent. Snelladen werkt als u een Apple USB-C-naar-Lightning-kabel en een van de volgende adapters gebruikt: Apple USB-C-lichtnetadapter van 18 W, 20 W2, 29 W, 30 W, 61 W, 87 W of 96 W.
Met snelladen kun je jouw telefoon sneller opladen door een hogere spanning of stroom te gebruiken. Dit betekent dat de batterij van je toestel, in vergelijking tot een gewone lader, meer stroom krijgt tijdens één keer opladen, waardoor hij sneller kan worden opgeladen.
De laders kunnen brandgevaar opleveren als de connectoren (stekkers) overladen worden of wanneer er kortsluiting ontstaat. De komt vaker voor bij USB-laders die verkeerd zijn geproduceerd. De connectoren van deze laders worden te heet waardoor ze smelten of zelfs exploderen en in brand vliegen.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Nooit volledig opladen
Deze zal je waarschijnlijk verbazen, maar 100% opladen is niet het beste voor je batterij. Een volledig opgeladen lithium-ion batterij slijt namelijk sneller. 's Nachts je telefoon aan de oplader hangen tot de volgende ochtend is dus geen goed idee.
Onze keuze voor de beste iPhone-oplader: Apple 20W oplader
De beste keuze vinden we Apple's 20W usb-c-oplader. Deze is geschikt voor snelladen en is vanwege usb-c ook toekomstbestendiger. Deze oplader is bovendien geschikt voor je iPad, dus je kan hem met meerdere apparaten gebruiken.
CCS-type 2-kabel.
Snelladers werken op gelijkstroom (DC) en zijn doorgaans uitgerust met een vaste Combined Charging System-kabel (CCS of Combo 2). Deze kabels lijken op type 2-kabels, maar hebben nog twee extra contacten zodat je snel kunt laden met gelijkstroom en een hoog laadvermogen.
Snelladen is een term die vaak wordt gebruikt voor laders en apparaten die sneller kunnen opladen dan met de huidige standaard van 5 watt. Hoewel er verschillende technologieën bestaan die deze laadsnelheden mogelijk maken, bestaat hier geen standaard terminologie voor.
De normale iPhone 13 kan worden geladen met een vermogen van 21 watt en is binnen 89 minuten opgeladen. De iPhone 13 Pro MAX trekt 27 watt en is binnen 86 minuten vol. Het is overigens niet zo dat de iPhones tijdens de volledige laadcyclus op dit vermogen laden.
Apple apparaten laad je snel op met een Power Delivery snellader. Je hebt hiervoor een oplader met minimaal 20 watt vermogen nodig. Na een half uur laden zit je batterij voor ongeveer 50 procent vol. Met de oude 5 watt lader die vroeger bij je iPhone zat, zit je na een half uur pas rond de 20 procent.
De goedkoopste manier om je iPhone sneller op te laden, is met de adapter die Apple met de iPad standaard meelevert. Wie een iPad 2020, iPad Air 2020 of iPad Pro 2021 koopt krijgt hier een adapter met 20 Watt aan vermogen bij. Dit is genoeg power om de nieuwste iPhone, de iPhone 12, van kracht te voorzien.
Luie batterijen
Dit effect treedt op wanneer een accu (of oplaadbare batterij) wordt opgeladen wanneer deze nog niet helemaal leeg is. Als resultaat daarvan laadt de batterij zich de volgende keer niet helemaal op, waardoor deze een groot deel van zijn capaciteit (en dus bruikbaarheid) verliest.
Omdat ieder voordeel zijn nadeel heeft, denken veel mensen dat snelladen slecht is voor de batterijgezondheid van hun smartphone. Om maar direct met de deur in huis te vallen: nee, dat is niet zo. Dit heeft te maken met de manier waarop de techniek in elkaar steekt.
Draadloze elektrische apparaten blijken steeds vaker de oorzaak van woningbranden. In 2019 kreeg Stichting Salvage, die helpt bij het afwikkelen van brandschade, 125 meldingen binnen. Vorig jaar waren dat er bijna 190. En die meldingen gaan dan alleen om de ergste branden waarbij flinke schade is, zegt Salvage.