Lactosevrije melk is gewone koemelk die bewerkt is zodat de lactose eruit is; echter is het nog steeds koemelk en dus niet geschikt wanneer je een allergie hiervoor hebt. Soja-producten of andere plantaardige drinks bevatten geen koemelk en zijn dus geschikt.
Lactosevrij melk is koemelk, maar dan zonder lactose. In je lichaam wordt lactose gesplitst tot glucose en galactose. Bij lactosevrije melk is dit al gebeurd, zodat je lichaam dat niet meer hoeft te doen. Door dit proces is deze melk iets duurder dan gewone koemelk.
Je zou misschien denken dat lactosevrije producten ook vaak veganistisch zijn, omdat lactose alleen in melk zit. Helaas is dit niet het geval en bevatten lactosevrije producten bijna altijd melk (en soms ook nog andere dierlijke ingrediënten).
Sommige mensen kunnen lactose (melksuiker) niet of niet volledig verteren. Als dat bij het gebruik van de aanbevolen hoeveelheden melk(producten) klachten geeft, is er sprake van lactose-intolerantie. Een lactosebeperkte voeding is meestal voldoende om klachten te voorkomen. Een diëtist kan hierbij helpen.
De behandeling van koemelkallergie bestaat uit een koemelk-eiwit vrij dieet waarbij zuivel zoals melk, boter en kaas niet meer gegeten mogen worden. Producten waar ingrediënten van koemelk in zitten, kunnen ook klachten geven; dit is afhankelijk van de ernst van de allergie.
De basis ingrediënten van brood zijn bloem of meel, water, gist en zout. Komt geen melk of lactose aan te pas dus en je kunt met zowel een koemelkallergie als een lactose-intolerantie gewoon brood eten.
Lactosevrij melkproducten en melkvervangende producten
Als vervanging van koemelk kan een lactosevrije melk of plantaardige melk (bijvoorbeeld sojamelk, havermelk, amandelmelk) gebruikt worden. Plantaardige melk bevat wel minder eiwit als koemelk, behalve sojamelk.
Rijste- en havermelk
Een andere plantaardige melksoort is haver- en rijstemelk. Deze zijn te koop in de supermarkt, maar je kan het ook zelf maken. Rijstemelk is zoeter en dunner dan koemelk en een goed melk alternatief om te gebruiken tijdens het bakken van bijvoorbeeld pannenkoeken.
Het beste alternatief voor gewone kunstvoeding bij bewezen koemelkallergie is hypoallergene kunstvoeding, op basis van sterk gehydrolyseerd (wei) eiwithydrolystaat. Zowel sojaproducten, geitenmelk of schapenmelk worden in de eerste 6 maanden afgeraden als vervangende voeding.
Vegetariër: En als je Vegetariër bent betekend dat, dat je geen vlees of vis wilt eten maar wel weer zuivel en eieren. Conclusie: Dus is een product vegan, dan is deze altijd lactosevrij.
Hiertoe streven zij ernaar om in het geheel af te zien van het gebruik van dieren en producten van dierlijke herkomst. Een veganist eet daarom vlees noch vis, maar ook geen zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten.
Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in onze voeding niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm, de darmflora, gaan lactose 'vergisten'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.
Kies brood op basis van volle granen. Zorg voor zoveel mogelijk variatie, eet groenten van verschillende kleuren. Verse en diepvriesgroenten hebben de voorkeur. Wees matig met vlees, Kies wit vlees boven rood vlees en vers boven bewerkt.
Symptomen zijn onder andere ontroostbaar huilen, geïrriteerde ogen, loopneus, eczeem, rode vlekjes, overgeven, diarree, piepend ademhalen, hoesten. Koemelkallergie kan leiden tot ondervoeding en een tragere groei, dus daar wordt door kinderartsen ook op gelet.
De Lactosevrije yoghurt & kwark van Arla Lactofree is gemaakt van echte koemelk, maar is vrij van lactose. De yoghurt wordt met behulp van lactase lactosevrij gemaakt. Dat maakt de yoghurt makkelijker te verteren* en geschikt voor als je last hebt van lactose intolerantie.
Als je geen lactose (koemelk) intolerantie hebt is Griekse yoghurt, gemaakt van bij voorkeur rauwe melk, een prima voedingsmiddel, dat je op diverse manieren kan gebruiken.
Het korte antwoord op de vraag “Is boter lactosevrij” is dus: nee, boter is niet lactosevrij, maar bevat een heel klein beetje lactose. Deze hoeveelheid lactose is echter zo klein, dat boter door de meeste mensen met een lactose-intolerantie goed wordt verdragen.
Zoals de naam al doet vermoeden, is koemelksuiker (lactose) dus niet hetzelfde als koemelkeiwit. Het eerste is de suiker (koolhydraat) uit koemelk en het andere is eiwit uit koemelk. Bij koemelkallergie zijn de klachten anders en beperken zich meestal niet tot de buik en darmen.
Nee. Pindakaas wordt gemaakt van pinda's, plantaardige olie en vet, zout, en eventueel nog wat suiker. Maar geen melkbestanddelen.
Bij een chronische ontsteking- of ziekte zoals Crohn of Colitis Ulcerosa, kan de darmwand zich meestal niet meer herstellen waardoor de lactose-intolerantie blijvend is. De kans dat je als volwassene lactose-intolerantie ontwikkelt, is kortom klein. Maar het is wel degelijk mogelijk.
In veel soorten mayonaise uit de fabriek zit melkzuur verwerkt. Dit wordt meestal NIET van melk gemaakt. Is dit niet dikgedrukt of apart vermeld, dan is deze zeer waarschijnlijk niet gemaakt uit melk en oké om te eten.
Dit betekent dat harde Hollandse harde kazen gegeten kunnen worden door mensen met een intolerantie, evenals buitenlandse kazen als emmentaler, gruyère en parmezaan. Verse kazen als mozzarella, feta en ricotta moeten echter gemeden worden.
Meestal bevatten de deegwaren en pasta's ook sporen van lactose, met name de voorgekookte versies. Het gaat dan om de spaghetti, bami, ravioli, macaroni etc.