Een aantal kleefpasta's bevatten zink - contactallergie- en kunnen huid en neurologische problemen veroorzaken. ( Kukident/ tegenwoordig fixodent) Zink is op zich een element die noodzakelijk is voor het functioneren van de thymus (die ook wel de belangrijkste klier van het immuunsysteem wordt genoemd).
Antwoord: Kleefpasta bevat over het algemeen 'veilige' ingrediënten. Toch kun je er in zeldzame gevallen een allergische reactie op krijgen. Ook kan overmatig gebruik van kleefpasta met zink bij het inslikken leiden tot een kopertekort. En dat kan weer neurologische klachten geven.
Advies van Jeroen Kuijpers, tandprotheticus:
Het gebruik van kleefpasta kan dus geen kwaad, maar het is beter dat uw gebitsprothese uit zichzelf goed past en, indien de kaken al aan het slinken zijn, over te stappen op een klikgebit.
Omdat er tanden en kiezen getrokken zijn veranderd uw kaak zeker de eerste 3 maanden veel. Hierdoor zal de prothese steeds losser komen te zitten. Aan het begin adviseren wij om kleefpasta te gebruiken en na 2 tot 3 maanden kan er een nieuwe laag aangebracht worden zodat de prothese weer beter zit.
Fittydent Kleefpasta is de enige prothese lijm wereldwijd die waterbestendig is, waardoor deze niet gaat schuiven tijdens het eten en drinken. Het zorgt voor een zeer sterke hechting, zodat de prothese de hele dag goed blijft bevestigd aan het tandvlees.
Uw kunstgebit droog of vochtig bewaren
De beste plek om uw kunstgebit 's nachts te bewaren is in een opbergdoosje voor uw kunstgebit. Wanneer u de gebitsprothese in een glas water of op een soortgelijke plek zou bewaren, bevordert u de groei van schadelijke bacteriën.
U kunt nagenoeg weer alles met uw gebit doen zoals u dat vroeger deed met uw eigen gebit. U kunt dus weer praten, eten, bijten, lachen en zoenen. Zonder te hoeven nadenken.
Begin met het eten van vloeibaar voedsel zoals zachte puree, appelmoes, pudding, gekookte granen, eieren en soep. Ben voorzichtig met het gebruik van hete dranken en voedsel, zodat u niet uw mond verbrandt. In het begin kunt u moeilijker temperaturen inschatten. Dit komt door de isolerende kwaliteit van het kunstgebit.
Verwijder restjes kleefpoeder of kleefpasta dagelijks van uw kunstgebit met behulp van een zachte borstel (aff.) en lauw water. Eventueel kunt u een speciaal schoonmaakmiddel voor protheses (aff.) gebruiken.
Om kleefcrèmerestanten uit uw mond te verwijderen, poetst u uw gehemelte en tandvlees met een tandenborstel en warm water.
Steradent tabletten- De bruistabletten zijn effectief tegen bruine (hardnekkige) aanslag. Niet vaker dan 1 x per week gebruiken; als de tabletten vaker gebruik worden, kunnen ze het oppervlak van het kunstgebit ruw maken.
Volledige protheses blijven op hun plek zitten door een dun laagje speeksel dat zich bevindt tussen het kunstgebit, uw kaak en tandvlees. Het is daarom ook erg belangrijk dat de vorm van het kunstgebit goed aansluit bij de vorm van uw kaak.
Gebruik geen tandpasta of bruistabletten (bv Steradent), deze middelen zijn te agressief voor het materiaal en tasten het oppervlak aan waardoor er sneller vuil aan gaat hechten. Spoel uw prothese na iedere maaltijd af en poets deze 2 maal daags met een prothese borstel en reinigingsmiddel.
Steradent is niet giftig, dus wanneer u iets meer tabletten gebruikt is dit niet erg. Plaats de tabletten in de watertank en vul deze vervolgens.
- Onze Best Hygiëne kleefpasta: Tot 6 uur lang een frissere adem dan wanneer je geen kleefpasta gebruikt. - Sterke fixatie – houdt het kunstgebit de hele dag lang veilig op zijn plaats. - Meer comfort – kussentjes tussen tandvlees en kunstgebit voor een zachte en comfortabele pasvorm.
De kosten voor een klikgebit blijven niet beperkt tot de aanschaf, het maken en het aanbrengen van het gebit en de implantaten. Er komen ook materiaalkosten en consultkosten van een tandarts of kaakchirurg bij kijken. In totaal kun je al snel uitkomen op 4.000 euro of meer.
Het kan een maand tot twee maanden duren voordat u zich comfortabel voelt in uw nieuwe kunstgebit. Uw tandarts of tand technicus zal u in deze beginperiode goed begeleiden. Een nacontrole en periode controle voor uw kunstgebit is daarom een belangrijke zaak.
Wanneer een kunstgebit of prothese 's nachts uit is, kan men niet tandenknarsen of klemmen en komen tandvlees en kaak tot rust. Daarmee voorkomt u ook verdere slijtage aan het kaakgewricht en de prothese.
Een klikgebit heeft veel voordelen ten opzichte van een standaard kunstgebit. Naast het ontbreken van het gehemelte zit een klikgebit een stuk vaster in de mond en geeft het meer en beter gevoel tijdens het eten, lachen en praten.
Wat te doen bij een groot aantal ontbrekende tanden en/of kiezen? Mochten er meerdere ontbrekende tanden en kiezen zijn, dan kunt u voor een complete gebitsprothese kiezen. Bij een complete gebitsprothese kiest u tussen een kunst- of klikgebit. In het geval van een klikgebit moet u implantaten laten plaatsen.
Houdt u er wel rekening mee dat uw kaak zal gaan slinken na het verwijderen van uw tanden en kiezen. Na ongeveer 9 – 12 maanden zal de kaak uitgeslonken zijn.
Is de behandeling pijnlijk? Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk, maar na een operatieve ingreep is er altijd een zekere mate van napijn en/of zwelling.
Vroeger liepen de mensen voor ze een kunstgebit kregen meestal 3 maanden zonder tanden. Dit kan tegenwoordig nog steeds, echter maatschappelijk is dit vaak niet mogelijk. Tegenwoordig wordt het gebit onmiddellijk, na het trekken van de laatste tanden en kiezen, in de mond geplaatst.