Deze complicaties kunnen dodelijk zijn: 3 tot 12% van de niet-gevaccineerde personen die de ziekte doormaken, sterft eraan. Iemand met kroep die ernstige complicaties overleeft, herstelt meestal zonder restletsels. Zijn er toch restletsels, dan gaat het meestal om hartfalen.
Een aanval van pseudokroep gaat binnen een paar uur vanzelf over. Uw kind kan dan weer rustig slapen. Soms krijgt een kind één keer een aanval van pseudokroep, soms een paar avonden achter elkaar. Soms krijgt een kind pas na langere tijd weer een aanval van pseudokroep.
Wat is het? Valse kroep (pseudokroep) is een ontsteking van de bovenste luchtwegen. Vooral kinderen van zes maanden tot vijf jaar krijgen dit. Het kan snel opkomen en in 'aanvallen' verlopen.
Volwassenen of oudere kinderen kunnen ook pseudokroep krijgen, maar die zullen er meestal niet zo ziek van worden. Bij deze leeftijdsgroep blijft het vaak bij een verkoudheid en een hese stem.
Virale kroep of acute laryngotracheïtis wordt in 75% van de gevallen veroorzaakt door het para-influenzavirus, meestal de typen 1 en 2. Andere virussen die kroep kunnen veroorzaken, zijn het influenzavirus A en B, het mazelenvirus, het adenovirus en het respiratoir syncytieel virus (RSV).
Jonge kindjes tussen 6 maanden en 3 jaar krijgen er het vaakst mee te maken. Na 5 jaar is valse kroep eerder uitzonderlijk.
"Een longontsteking komt maar heel zelden voor bij mensen die alleen hoesten en verder gewoon gezond zijn. Een longontsteking wordt veroorzaakt doordat slijm diep in de longen blijft zitten waar vervolgens een bacterie in gaat groeien.
Valse kroep of pseudokroep is een virusinfectie ter hoogte van de stembanden. Door de ontsteking zwelt het slijmvlies van het strottenhoofd. Hierdoor krijgt uw kind een sterk piepende ademhaling, vooral inademen gaat moeilijk. Pseudokroep treedt vooral op bij jonge kinderen, van zes maanden tot zes jaar.
Een aanval van pseudokroep kan één keer voorkomen, of een aantal avonden achter elkaar. Soms zijn er aanvallen met grotere tussenpozen. De ziekte kan tot twee weken aanhouden, vaak is het kind echter na 2 tot 3 dagen weer geheel de oude.
Wat is pseudokroep? Pseudokroep wordt veroorzaakt door een virusinfectie. Vooral baby's en kinderen vormen een risicogroep, al komt pseudokroep in zeldzame gevallen ook voor bij volwassenen. Kenmerkende symptomen van pseudokroep zijn een zware blaffende hoest, benauwdheid, heesheid en een gierende ademhaling.
Als uw kind erg benauwd is en naar het ziekenhuis moet, kan de arts in ernstige gevallen een medicijn (Dexamethason) voorschrijven die de ontsteking remt. Het medicijn zorgt ervoor dat de zwelling afneemt. De hoorbare, benauwde ademhaling wordt minder of verdwijnt waardoor het ademhalen makkelijker wordt.
Een aanval van pseudokroep kan één keer voorkomen, maar kan zich ook herhalen. Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen van zes maanden tot vijf jaar. Meestal gaat er een verkoudheid met hoesten aan vooraf.
Bel direct uw huisarts: als uw kind benauwd is. als uw kind veel sneller ademt dan normaal (ook als uw kind rustig zit of ligt) zo snel ademt dat uw kind niet kan drinken (of als uw kind al wat ouder is: maar een paar woorden achter elkaar kan zeggen)
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
U kunt last hebben van een kriebelhoest na de besmetting met het coronavirus. Om de kriebelhoest te dempen kunt u: inademen en slikken als u een hoestprikkel op voelt komen. de hoestprikkel opvangen in de mondholte.
De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.
Een aanval van pseudokroep kan één keer voorkomen, maar ook een aantal avonden achter elkaar. Een kind kan vaker dan één keer een pseudokroepaanval krijgen.
Een pseudokroep aanval kan eenmalig voorkomen, of een aantal avonden/nachten achter elkaar. Het kan dus zo zijn dat het overdag goed gaat en dat uw kind 's avonds of 's nachts toch weer benauwd wordt. Het virus kan tot twee weken aanhouden, maar vaak is uw kind na enkele dagen weer grotendeels opgeknapt.
Voortdurend hoesten en gevoelens van verstikking kunnen veroorzaakt worden door spasmen van de spieren van de stembanden of door verlamming van de spieren die de stembanden openen. Er kan sprake zijn van een plotselinge afsluiting ter hoogte van de stembanden door spasticiteit van de sluitspieren van de stembanden.
Mensen met beginnend COPD hoesten veel. Het begint vaak met een zogeheten 'rokershoestje'. Daarbij wordt nogal eens slijm opgehoest. Sommigen hebben ook last van kortademigheid of een piepende ademhaling tijdens inspanning.
Acetylcysteïne is een slijmverdunner. Het maakt taai slijm in de luchtwegen dunner (ofwel vloeibaarder), waardoor het slijm makkelijker is op te hoesten. Het kan worden gebruikt bij hoest, COPD, astma en cystische fibrose.