Krentenbaard is onschuldig, maar erg besmettelijk. De tijd tussen besmet raken en het krijgen van bultjes en blaasjes is vier tot veertien dagen. Krentenbaard is niet meer besmettelijk als de blaasjes droog zijn of twee dagen na het begin van een behandeling met tabletten of zalf (door een arts voorgeschreven).
Wanneer je tijdens de zwangerschap in contact met gekomen met een kindje dat deze huidinfectie heeft, hoef je je gelukkig geen zorgen te maken. Krentenbaard is namelijk voor je ongeboren baby niet gevaarlijk, en meestal voor jou ook niet.
De ontsteking zit meestal rond de neus of mond, maar kan op het hele lichaam voorkomen. Krentenbaard komt het meest voor bij kinderen onder de 12 jaar, maar ook volwassenen kunnen het krijgen.
Meestal zie je dus geen blaren, maar oppervlakkige schaafwondjes. Krentenbaard gaat na één tot drie weken vanzelf over.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts. Krentenbaard, ook wel impetigo, impetigo vulgaris/contagiosa, of kinderzeer genoemd, is een meestal tamelijk onschuldige, maar besmettelijke, infectieziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën.
Krentenbaard (impetigo) is een huidinfectie die vooral bij kinderen onder de 12 voorkomt. Maar ook volwassenen kunnen krentenbaard krijgen. Meestal kan het geen kwaad en geneest deze infectie vanzelf binnen 2 - 3 weken. Krentenbaard is erg besmettelijk voor andere kinderen in de omgeving.
Probeer je kind niet te laten krabben, gebruik een handdoek maar één dag en speciaal alleen voor je geïnfecteerde kind, was de handdoeken, ondergoed en sokken op 60 graden. Het is verstandig om dingen die kleine kinderen vaak aanraken iedere dag even te poetsen met zeep.
De aandoening begint met het ontstaan van rode vlekken of bultjes in het gezicht, veelal rondom de mond en neusgaten. De bultjes ontwikkelen zich tot blaasjes gevuld met gelig vocht. Wanneer deze blaasjes opengaan, kunnen vochtige plekjes en geelbruine korstjes ontstaan. De huid kan jeuken of pijnlijk zijn.
De huidafwijkingen breiden zich snel uit. Bij pasgeborenen zijn de voorkeursplaatsen het luiergebied, oksels en rondom de navel. In sommige gevallen breidt de infectie zich uit waarbij grotere delen van de huid loslaten .
Volwassenen en kinderen met eczeem hebben een grotere kans om krentenbaard te krijgen. Dit komt vooral omdat de huid in dit geval beschadigd is en de bacteriën makkelijker door laat. Krentenbaard is ongevaarlijk maar wel besmettelijk.
De tijd tussen besmet raken en het krijgen van bultjes en blaasjes is 4 tot 14 dagen. De bacterie zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder dat zij zelf klachten krijgen. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht.
Laat het kind niet aan de plekken krabben, om herbesmetting te voorkomen. Gebruik voor het kind een eigen handdoek. Plak de blaasjes niet af met een pleister. Het zal tot broei leiden die de infectie zal vergroten.
Kinderen en volwassenen kunnen deze bacterie dragen (bijvoorbeeld in de neus) zonder zelf krentenbaard te krijgen. Meestal wordt de bacterie overgedragen via handen of besmet speelgoed; soms ontstaat de besmetting via hoesten of niezen.
Een koortslip zelf is niet gevaarlijk voor je baby. Besmetting met het herpesvirus kan dat wel zijn. Het afweersysteem van een pasgeboren baby is namelijk nog niet helemaal ontwikkeld. Dit betekent dat het lichaam van je baby zich nog niet goed kan verdedigen tegen virussen en andere ziekmakers.
De huidaandoening wordt in veel gevallen via de handen of besmet speelgoed overgedragen. Bij volwassenen kan het ook via de mobiele telefoon of de computer worden overgedragen of via andere producten die u in de loop van de dag aanraakt.
Krentenbaard (of impetigo) is een veelvoorkomende huidinfectie, waarbij er rode plekken en blaasjes op je huid ontstaan. De infectie ontstaat meestal rond de neus of mond, maar kan op het hele lichaam voorkomen. Als een blaasje of plekje kapot gaat, ontstaat er een korstje. Zo'n korstje lijkt op een krent.
Flucloxacilline doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele dagen. Bij infecties van de huid zoals ontstoken eczeem, krentenbaard, abces, steenpuisten en wondroos.
Als je kind krentenbaard heeft, begint dit vaak op een plekje op de huid dat al wat zwakker is. Bijvoorbeeld bij een plekje dat geïrriteerd is door het krabben, waar de huid afgeschaafd is of omdat er eczeem is. Op die plek ontstaan een paar rode plekjes en wondjes: de krentenbaard.
Kan ik zwemmen met krentenbaard? Het blijkt dat de besmetting van krentenbaard in chloorwater erg mee valt. Dit houdt in dat de besmetting niet zo gemakkelijk verloopt in het water als directe aanraking. Toch is het niet verstandig om te gaan zwemmen met krentenbaard.
Fusidinezuur doodt bacteriën (antibioticum). Bij infecties van de huid zoals krentenbaard en ontstoken eczeem (jeukende uitslag). Fusidinezuur werkt binnen een paar dagen. Smeer de crème of zalf dun.
Als u teveel van dit middel aanbrengt of per ongeluk doorslikt is het onwaarschijnlijk dat dit schadelijk is. Echter, als u eventuele effecten opmerkt of bezorgd bent, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Neem contact op met uw arts als een zuigeling dit medicijn per ongeluk inslikt.
Hoe kun je krentenbaard krijgen? De bacterie zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.
Impetigo is een onschuldige, besmettelijke huidinfectie die op het hele lichaam voor kan komen. Meestal begint het met een blaasje met daaromheen een rode rand. Dit blaasje gaat kapot, er komt vocht uit en het droogt in tot geelbruine korstjes. Plekken met blaasjes en korstjes breiden zich snel uit.
Hoe kun je krentenbaard behandelen? # Het is belangrijk om de wondjes met rust te laten. Krab niet en houd de nagels schoon en kort. # Was je handen met regelmaat en gebruik hierbij gewone zeep.