"Als je gaat krabben, dan vind je het zo lekker waardoor je een beloningsgevoel krijgt en er bijna een soort verslaving optreedt. Als het niet als lekker wordt ervaren, gaat het waarschijnlijk vanzelf over." Niet krabben is dan ook een goede oplossing, maar dat is volgens Thio niet te doen.
Voorkom veelvuldig krabben
Zorg voor schone, gladde en kort geknipte nagels. Trek katoenen handschoenen aan (deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek), ook 's nachts. Bedek de huid door kleding of verband; krab dus niet op de blote huid.
Dat het zo fijn is om te krabben als je jeuk hebt, heeft te maken met de sensatie van lichte pijn die het krassen met je nagels veroorzaakt. Jeuk en pijn liggen dicht bij elkaar. Beide zijn een waarschuwing van je lichaam dat er iets aan de hand is. Dat er een eikenprocessierups in het spel is, bijvoorbeeld.
Als je vaak aan je hoofd krabt, heb je mogelijk een droge hoofdhuid. Sommige mensen met jeuk op hun hoofdhuid krabben zelfs in hun slaap aan hun hoofd! Een ander belangrijk symptoom zijn schilfers. Daarom wordt deze aandoening vaak verward met roos.
Je knijpt alle bultjes, puistjes en mee-etertjes uit en krabt alle korstjes, schilfertjes en andere ongelijkmatigheden weg. Zelfs de kleinste plekjes en onrijpe puistjes komen aan de beurt en er komt een prettig, ontspannen gevoel over je heen als er wat talg uitkomt.
Dan gaat het vaak om een onschuldig kwaaltje. Maar als het blijft doorzetten, dan kan er sprake zijn van eczeem, een schimmelinfectie of een borstontsteking. Als je dus voelt dat het niet helemaal in orde is na de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts.
Tijdens stressvolle perioden in het leven verergert het krabben vaak. Iemand met SPD heeft overmatig last van het pulken of wordt door het pulken beperkt in zijn functioneren. Anne krabde vaak aan haar huid in de badkamer en in de woonkamer.
Meestal is het echter een onbewuste gewoonte die voorkomt tijdens rustige momenten. Als er wordt gekrabd of gepulkt dan wordt dat vaak omschreven als een gevoel van opluchting en rust. Er wordt ook gedacht dat er endorfinen (natuurlijke aan morfine verwante stoffen) vrijkomen tijdens het krabben en pulken.
Titillomanie (neurotische excoriaties) is een stoornis die wordt gekenmerkt door de onweerstaanbare drang tot het kapot krabben van de huid (Van Beusekom & Hoogduin, 1992).
Probeer niet te krabben
Daar is een goede reden voor: vaak is pijn minder erg dan jeuk. Krabben verlicht de jeuk direct en geeft zelfs een heel bevredigend gevoel. Maar krabben beschadigt je huid, wat juist tot méér jeuk leidt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Wat is krabben? Krabben is een reflex, een automatische reactie op jeuk. Krabben als automatische reactie op jeuk houdt altijd snel weer op en leidt bijna nooit tot verwondingen aan de huid. Het automatisch in de reflex krabben kan zich echter gaan uitbreiden.
Krabben, kreeften en octopussen kunnen lijden en pijn ervaren, blijkt uit onderzoek dat de Britse overheid heeft laten uitvoeren. Uit een studie door onderzoekers van de London School of Economics (LSE) blijkt dat er "sterk wetenschappelijk bewijs" is dat tienpotige schaaldieren en koppotige weekdieren gevoel hebben.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Raadpleeg je huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkleding, bij voorkeur van katoen, dat niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.
Meestal zijn er jarenlang geen of weinig klachten, waardoor de ziekte toevallig wordt vastgesteld. Bij gevorderde cirrose kunnen veralgemeende jeuk, geelzucht en leververgroting optreden. De jeuk komt voor over heel het lichaam en in eerste instantie alleen 's avonds.
Wellicht vraag je je af hoelang wondgenezing duurt. Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond.
krabben → kratzen, schaben.
Het korstje beschermt de wonde tegen bacteriën en bijgevolg ook infecties. Door het korstje er elke keer af te krabben, krijg je een (groter) litteken.
Stress kan een oorzaak zijn. Heb je vaak spanning, probeer dan stress- en angstklachten te verminderen. Ook je organen of bepaalde medicijnen kunnen een oorzaak zijn van jeuk van binnenuit. Daarom is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts als je jeuk van binnenuit ervaart.
Een litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar kan wel minder zichtbaar worden gemaakt. Bestaande littekens kunnen tot ongeveer twee jaar na het ontstaan ervan goed behandeld worden, daarna niet meer. Een litteken kun je laten behandelen door een operatieve- of niet-operatieve methode.
De korst op de wond
De wond gaat jeuken omdat er een vochttekort ontstaat rondom de wond. Ondanks de jeuk: probeer er niet aan te krabben!
Vaak zijn gevoelige, pijnlijke, harde en veranderende tepels de eerste aanwijzing voor vrouwen dat ze zwanger zijn. Meestal volgt de zwangerschapstest vlak hierna! Ben je pas zwanger geraakt, dan kan het zijn dat je tepels harder, groter en donkerder worden, vaak met wat bultjes in het tepelhof.
Vervellen of schilferen van de tepel – Als je ziet dat je tepel vervelt of schilfert, maak dan een afspraak met je dokter. Vervellen of schilferen van de tepel kan duiden op een ziekte genaamd Ziekte van Paget van de tepel.
Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.