De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Meng de pasta 's avonds al met alle saus (dat moet sowieso, als je pasta wilt eten als een echte Italiaan) en bewaar alles in de koelkast. Dan kun je de volgende dag lekker koude pasta prikken. Noedels zijn eigenlijk een beetje het Aziatische zusje van de pasta die het koud ook bijzonder goed doen.
Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit 'vezelachtige' resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen.
Pasta bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat pasta vezels, eiwitten, B- vitamines en mineralen. Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel.
Kortom: ook volgens het Voedingscentrum kun je om af te vallen gerust pasta blijven eten. Sterker nog: het kan je, door het verzadigde gevoel dat het geeft, zelfs hélpen af te vallen, mits je de juiste pasta eet, met voldoende groenten, eiwitten en het liefst een zo natuurlijk mogelijke saus.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
De spaghettie van Nutriwell is volgens onze studie de beste pasta met de minste koolhydraten, het minst aantal calorieën en tot 3 maal meer eiwitten! Dreamfields pasta bevat weinig eiwitten en best veel koolhydraten!
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.
Het koken, laten afkoelen en heropwarmen van de pasta zou de koolhydraten omzetten tot zetmeel en de stijging van de bloedsuikerspiegel tot de helft reduceren.
Macaroni invriezen of in koelkast bewaren
Weggooien is immers zonde, zeker omdat macaroni prima bewaard kan worden. Hoewel vers gekookte macaroni de beste smaak en textuur heeft, kun je de overgebleven macaroni invriezen voor een later moment. Ook van ingevroren macaroni is nog heerlijke maaltijd te maken!
Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel. En wanneer het zetmeel van de pasta is afgespoeld, heb je niet alleen minder smaak, ook je saus zal minder goed binden.
Hoewel je pastasalade een paar dagen kan bewaren in de koelkast: kun je pastasalade beter al een dag van tevoren maken of op de dag zelf. Wacht je te lang, dan kan de salade te vochtig worden.
Pasta bewaren koelkast (hoe lang?)
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
Het Voedingscentrum beveelt aan om 75 tot 100 gram ongekookte pasta, rijst of andere granen per persoon te nemen als basis voor de maaltijd. De meeste fabrikanten gebruiken die hoeveelheid ook netjes op hun verpakking, al gaan ze vaak wel uit van de bovengrens, dus de 100 gram.
Als je een koolhydraatarm dieet volgt, dan kun je gnocchi beter overslaan, net als pasta. Ben je niet zo met een koolhydraatarm dieet bezig, maar wil je toch wel een beetje aan je koolhydraatinname denken, dan kun je overdag wat minder koolhydraten eten en tijdens de avondmaaltijd gnocchi.
Laat de gekookte pasta rustig afkoelen op kamertemperatuur (zodat hij ook goed droogt) en vries hem dan in. Tip: doe dat in aparte porties, zodat je later makkelijk voor één of twee personen kunt opwarmen. En nog een tip na het laten ontdooien van de ingevroren pasta: warm het uiteindelijk samen met de saus op.
Als je de pasta met saus samen invriest, dan kunnen de ingrediënten van de saus ervoor zorgen dat de ingevroren portie een stuk minder lang houdbaar is. De gemiddelde houdbaarheid van pasta in de vriezer ligt tussen de 1 tot 3 maanden.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram). Wat betreft koolhydraten is er een duidelijk verschil, namelijk 17 gram in aardappelen en 23 gram koolhydraten in pasta.
Gezond ingrediënt
Pasta bevat veel meervoudige koolhydraten (60 à 75 gram per 100 gram pasta). Die zorgen voor een trage energieopname en dus een lage bloedsuikerspiegel. Pasta is daardoor ideaal voor wie sportinspanningen moet leveren. Bovendien bevat pasta weinig vetten en eiwitten.
Vezels dragen bij tot een vlotte stoelgang én ze doen het risico op hart- en vaatziekten dalen. Samengevat: Als je pasta koopt, let dan op de hoeveelheid vezels. Verse of gedroogde pasta maakt niet uit, als je de gezondste keuze wil maken kies dan volkoren pasta.