Als je je haar wast met koud water, dan stroomt er sneller bloed naar de hoofdhuid en de haarwortels waardoor je haar alle waardevolle voedingstoffen die het nodigt heeft om gezond te blijven in optimale conditie blijft. Een slechte bloedcirculatie kan bijdragen aan het ontstaan van haaruitval.
De koudere lucht is in het algemeen minder vochtig en hierdoor kan haar sneller uitdrogen. Maar naast dat je haar veel te lijden heeft dit seizoen, wordt ook de hoofdhuid vaak droger. Ook is het veel voorkomend dat je in de winter meer last hebt van haaruitval.
Gebruik lauwwarm water.
Te heet water is slecht voor je haar, maar met alleen koud water wordt je haar niet schoon. Met lauwwarm water, rond de 35 graden, zit je meestal goed.
Heet water opent de haarfollikel en verwijdert vuil en talg, dit geeft het haar zijn vettige uitstraling. Echter verwijdert het hete water niet alleen vuil, ook de natuurlijke bescherming van je haar kan je hierdoor wegwassen, met beschadigd en zwak haar als resultaat.
Door het spoelen met koud water worden de haarschubben sneller gesloten, waardoor het haar gaat glanzen. Daarnaast zou het ook helpen het waxachtige laagje te voorkomen.
Proteïnen in vlees, kaas, eieren, linzen, bonen, eieren en vis zijn onmisbaar voor een gezonde haargroei. Ook vitamine B, omega-3 vetzuren, ijzer en water bevorderen de haargroei.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Hard water – of water met een hoge hoeveelheid aan kalk – kan een negatieve invloed hebben op jouw haar. Zo kan de kalk in het leidingwater zorgen voor droog, dof en gespleten haar.
Wat is extreme haaruitval en wat veroorzaakt haaruitval? Het is normaal om ongeveer 100 haren per dag te verliezen. Dit zijn de haren die je in je douche, op je tapijt en op de schouder van je jas aantreft.
Je gezicht wassen met ijskoud water is, zeker 's ochtends vroeg en op warme dagen, heerlijk verfrissend. Toch heeft je huid er minder aan. Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden.
Je wordt niet kaal van gel. Aan de andere kant zijn er de verhalen dat gel slecht voor je haar zou zijn. Vooral de alcohol in het goedje krijgt vaak de schuld van bijvoorbeeld haaruitval. Ook hiervoor is geen goed bewijs.
De oorzaak van haaruitval ligt aan de combinatie van shampoo en de conditie van de hoofdhuid. Heeft u bijvoorbeeld een droge hoofdhuid en gebruikt u shampoo voor een ander huidtype? Dan kunnen de haarzakjes door deze shampoo kapotgaan of verstikken. En dit leidt weer tot haarverlies.
Een 'koude was' is voldoende voor het overgrote deel van de kleding die we dagelijks dragen. Het is echter belangrijk dat je bij koud wassen of als je jouw machine op de eco-stand zet, een wasmiddel gebruikt dat ook bij koudere temperaturen de klus kan klaren.
Haar kan bevriezen
Als je haar is onderworpen aan koude temperaturen dan klopt het dat het kan bevriezen. Laat je je haar aan de lucht drogen? Ga dan niet met je natte haar naar buiten. Je haar kan bevriezen en zelfs afbreken.
Breng een voedende olie aan in je haar en kam het er helemaal doorheen. Breng je haar vervolgens aan in een knot om een soort barrière tegen de zon te creëren. Hiermee blijft je haar gehydrateerd én beschermd, de hele dag lang.
De aanbevolen 48 uur wachttijd is om het haar de kans te geven om weer volledig stabiel te worden en zo de beste en langdurigste resultaten van je permanent te hebben. Het haar vroeger dan aanbevolen nat maken of het zelfs wassen zal misschien geen negatief resultaat opleveren in jouw geval.
Bij veel oorzaken is de haaruitval tijdelijk. De haren groeien dus na een tijdje weer terug. Het is dan niet noodzakelijk om precies te weten waardoor het kwam. bijvoorbeeld door een verhuizing, een huwelijk, de geboorte van een kind of een operatie.
U krijgt plotseling één of meer kale plekken. Die plekken zijn vaak rond of ovaal. Meestal zitten de kale plekken op het hoofd, maar ze kunnen over het hele lichaam zitten. U verliest meer haren dan normaal en krijgt een dunne haardos.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Je mag het elke dag nat maken (voor een fris gevoel), als je het maar niet elke dag met shampoo wast. Dus bijvoorbeeld: dag één shampoo, dag twee nat, en dag drie alleen conditioner. Dat is veel gezonder voor je haar en je hoofdhuid, en dat is uiteindelijk beter voor iedereen.”
Regenwater is erg goed voor je haar. Het wordt een stuk zachter en je krijgt er een mooie slag of krullen van. Dit komt omdat regen niet zo hard is als leidingwater. Er zit veel minder kalk in.
– Zacht water is even belangrijk als een goede shampoo. Haar is soepeler, schoner en glanst beter als het met zacht in plaats van met hard water gewassen wordt. Zacht water is beter voor gezond haar. – Zacht water zorgt er voor dat wasgoed langer meegaat en zijn kwaliteiten langer behoudt.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Conclusie: Helaas, het is niet zo dat je haar binnen een week zichzelf al schoon kan houden. Na 7 dagen niet wassen heb je dan wel een stralende coupe, maar eerder stralend omdat het zo vet is. Om erachter te komen of je haar zichzelf schoon kan houden, moet je het denk ik echt langer volhouden.