Kosovo is in de regel vrij veilig. De veiligheidssituatie is toch aanzienlijk ongunstiger in de vier gemeenten van Noord Kosovo. De Kosovaarse politie wordt beschouwd als professioneel en doeltreffend. Kleine criminaliteit (zakkenrollen, gauwdiefstal en inbraak) is zeldzaam maar komt toch voor.
Er zijn veiligheidsrisico's voor reizen in het noorden van Kosovo (de gemeentes Leposavic, Zubin Potok, Zvečan en Mitrovica-Noord). De Kosovaarse politie controleert sinds juli 2019 extra in dit gebied vooral bij grensovergangen met Servië. Inwoners blokkeren soms de wegen.
Voor een reis naar Kosovo heeft u een geldig paspoort of een Nederlandse identiteitskaart nodig. Uw paspoort of identiteitskaart moet bij aankomst in Kosovo nog ten minste drie maanden geldig zijn. Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig, mits u niet langer dan 90 dagen in Kosovo verblijft.
Paspoort of identiteitskaart
Het is mogelijk om naar Kosovo terug te keren met een geldig paspoort of een geldige nationale identiteitskaart.
Traditioneel eten is in Kosovo over het algemeen Albanees, denk daarbij vooral aan gestoofd en gegrild vlees of vis. Aan Turkse kebabs en gjuvec (gebakken vlees en groenten) ontkom je ook bijna niet. De meest populaire visgerechten zijn gebakken zoetwatervissen zoals snoekbaars en karper.
Kosovo heeft nog te veel politieke en economische problemen om toe te treden tot de Europese Unie. Het grootste probleem is dat Kosovo niet door alle EU-lidstaten wordt erkend als staat. Vijf van de 27 lidstaten erkennen Kosovo niet: Cyprus, Griekenland, Roemenië, Slowakije en Spanje.
Kosovo komt onder beheer van de VN en wordt in 2008 onafhankelijk (hoewel die onafhankelijkheid maar door 108 van de 193 leden van de VN erkend wordt).
Gelegen in het hart van de Balkan is Kosovo, een bestemming vol historie en avontuur. Een echte onontdekte parel met een bonte mix aan culturen en misschien wel de mooiste natuur van heel Oost-Europa. Een rondreis is niet compleet zonder de mooiste en meest bijzondere Kosovo bezienswaardigheden te bezoeken.
Een deel van de internationale gemeenschap heeft Kosovo erkend, waaronder de Verenigde Staten, België en Nederland. De helft van de internationale gemeenschap (97 van de 193) erkent Kosovo en de andere helft erkent Kosovo niet. Costa Rica was het eerste land dat Kosovo officieel erkende als een onafhankelijke staat.
Kosovo is een staat op het Balkanschiereiland. Deze voormalige Servische provincie wordt voornamelijk door etnische Albanezen bevolkt. Het land grenst aan Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië en Servië. De hoofdstad is Pristina.
In het begin bestond KFOR uit 50.000 militairen. Dat aantal werd in de loop der tijden steeds meer teruggebracht; eind 2005 bestond KFOR uit 17.000 militairen. In de daarop volgende jaren nam de sterkte van KFOR verder af tot ongeveer 14.000 militairen.
8,5 duizend Kosovaren in Nederland.
Etnische uitruil. De aanwezigheid van een Servische minderheid (ruim 100 duizend personen, op een totale bevolking van 1,8 miljoen) is en blijft de grootste bron van spanningen tussen de buurlanden.
Duitsland draagt in euro's het meeste af
Kijken we naar de totale bijdragen in euro's, dan staat Duitsland op plaats één. Dat land droeg vorig jaar ruim 24 miljard euro af aan Brussel en was daarmee goed voor ruim 20 procent van de btw- en bni-afdrachten aan de EU.
In de loop van 2021, tussen 1 jaar tot 1,5 jaar, gaat de euro vallen. Het zal “onverwachts” en met harde hand plaatsvinden d.m.v. ongeldig verklaren.
Kosovo is een potentiële kandidaat-lidstaat. Het land heeft zich in februari 2008 unilateraal onafhankelijk verklaard. Vijf EU-lidstaten (Cyprus, Griekenland, Roemenië, Slowakije en Spanje) en twee landen in de regio (Servië en Bosnië en Herzegovina) hebben de onafhankelijkheid van Kosovo niet erkend.
Türkiye Cumhuriyeti (info / uitleg)), is een transcontinentaal land dat voornamelijk in Anatolië in Zuidwest-Azië ligt, met een deel op het Balkanschiereiland in Zuidoost-Europa. Ankara is de hoofdstad en regeringszetel van Turkije, terwijl Istanboel de grootste stad en het financiële centrum van het land is.
De Nederlandse krijgsmacht heeft 4 legeronderdelen: de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. Deze legeronderdelen kunnen zelfstandig opereren, maar werken vaak samen.