Werknemers kunnen recht hebben op calamiteitenverlof of kort verzuimverlof voor zeer dringende, onverwachte of bijzondere persoonlijke situaties. Dit verlof kan van een paar uren tot een paar dagen duren, afhankelijk van de situatie. De werkgever betaalt het salaris door tijdens het verlof.
U kunt calamiteitenverlof of kort verzuimverlof opnemen zo lang als nodig is om een dringend privéprobleem op te lossen. Dat kan van een paar uur tot een paar dagen duren. Er geldt geen maximum aantal uren calamiteitenverlof of kort verzuimverlof in een jaar.
Kort verzuim Dit wordt ook vaak bijzonder verlof genoemd. De beschrijving is hetzelfde als voor vakantiedagen, alleen is het percentage 0,6% van uw loon. Vakantiegeld U bouwt over uw loon + de wachtdagcompensatie + de reserveringen voor vakantiedagen en kort verzuim vakantiegeld op.
Calamiteitenverlof of kort verzuim is het recht op kort verlof als je door een onverwachte noodsituatie niet kunt werken. Denk aan de bevalling van je partner, overlijden van een direct familielid of om een ziek kind van school te halen.
In de volgende gevallen heeft u recht op calamiteiten- of kort verzuimverlof: als u door een situatie van overmacht meteen vrij moet nemen; als u een wettelijke of door de overheid gedwongen regel alleen kan uitvoeren als u vrij neemt; als u door bijzondere persoonlijke situaties vrij moet nemen.
Werknemers kunnen recht hebben op calamiteitenverlof of kort verzuimverlof voor zeer dringende, onverwachte of bijzondere persoonlijke situaties. Dit verlof kan van een paar uren tot een paar dagen duren, afhankelijk van de situatie. De werkgever betaalt het salaris door tijdens het verlof.
Onbetaald verlof
Tijdens ouderschapsverlof en langdurend zorgverlof krijgt u volgens de wet geen salaris. In uw cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over (gedeeltelijke) doorbetaling van uw loon. Onbetaald buitengewoon verlof kunt u opnemen voor bijvoorbeeld een lange reis of een studie.
De werkgever staat artsbezoek onder werktijd zonder meer toe. De werknemer moet artsbezoek zo veel mogelijk aan het begin óf einde van zijn werkdag plannen. De werknemer moet aantonen dat hij een arts heeft bezocht. Per artsbezoek krijgt de werknemer een maximaal aantal uren (bijvoorbeeld één of twee) doorbetaald.
Frequent kortdurend (ziekte)verzuim
Bijvoorbeeld: een fragiel gestel, werkstress, een conflict op het werk of privéproblemen. In die gevallen bestaat het risico dat een werknemer zich vaker ziek zal melden. Dit heet frequent kortdurend ziekteverzuim.
Bruto netto verschil
Het brutoloon is het basisbedrag dat je iedere maand aan je werknemer beloofd hebt. Als je het nettoloon gaat berekenen trek je alle ingehouden bedragen en loonheffingen af van het brutoloon. Het bedrag dat overblijft is dus het nettoloon. Dit geldbedrag maak je over naar je werknemer.
Het brutoloon is het loon dat in je contract of in je cao is afgesproken. Het nettoloon is het loon dat maandelijks (of elke 4 weken) op je rekening staat. Het nettoloon is lager dan het brutoloon. Dat komt doordat van het brutoloon nog belasting (loonheffingen) en werknemerspremies worden afgetrokken.
Tijdens uw verlof betaalt de werkgever 70% van uw loon, maar minimaal het minimumloon. U krijgt een ander bedrag als er andere afspraken staan in uw cao of in de bedrijfsregels.
Als u in dat kalenderjaar het hele jaar hebt gewerkt, dan hebt u in uw vakantiejaar recht op de volledige vier weken betaalde vakantie. Hebt u bijvoorbeeld maar een half jaar gewerkt, dan hebt u recht op maar twee weken betaalde vakantie. Voor die vakantiedagen krijgt u ook vakantiegeld.
Tijdens het verlof betaalt uw werkgever minimaal 70% van uw salaris door. Als dat minder is dan het minimumloon, ontvangt u het minimumloon.
Het korte ziekteverzuim in België — werknemers die een dag of enkele dagen tot maximaal een maand afwezig zijn — is in het eerste kwartaal van 2022 gestegen tot een recordhoogte.
Net als bij langdurige arbeidsongeschiktheid geldt voor de werkgever een opzegverbod bij regelmatig ziekteverzuim. Ziekte mag eigenlijk nooit een reden zijn voor ontslag.
Verlof bij overlijden familielid
Als een direct familielid overlijdt, heeft u recht op calamiteitenverlof. Dit verlof is om meteen de nodige zaken te regelen. Het calamiteitenverlof kan overgaan in bijzonder verlof.
Wettelijk gezien is er helaas niet zoiets als tandartsverlof. Dit houdt niet in dat er helemaal niks is geregeld hierover. In de arbeidsovereenkomst, het arbeidsvoorwaardenreglement of de cao kunnen namelijk afspraken staan over het bezoeken van een tandarts.
Drie dagen rouwverlof is het wettelijke maximum bij overlijden, al voorzien sommige paritaire comités een bijkomende dag klein verlet. Hoeveel dagen je krijgt, hangt bovendien af van de familieband die je had met de overledene.
Je werknemer heeft tijdens de verlofperiode geen recht op salaris. Bij gedeeltelijk verlof betaal je hem natuurlijk wel loon voor de uren die hij werkt. Wijs hem erop dat een lager of geen loon gevolgen kan hebben voor de hoogte van een mogelijke huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of studiefinanciering.
Als je een volledig jaar voltijds gewerkt hebt in een systeem van zes dagen per week, dan heb je recht op 24 vakantiedagen. Heb je een heel jaar gewerkt in een systeem van vijf dagen per week, dan heb je recht op 20 vakantiedagen. Daarnaast heb je nog recht op 10 wettelijke feestdagen.
Als u onbetaald verlof opneemt, daalt uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en uitkeringen. En mogelijk ook voor uw pensioen en vakantiedagen.