Kokos past prima binnen een verantwoord voedingspatroon. Het bevat van nature meer verzadigde vetten dan koolhydraten en eiwitten. Deze verzadigde vetten komen in korte- en middel lange keten vetzuren (MCT) voor. Onderzoeken laten zien dat MCT-vetzuren zorgen voor minder honger.
Raak je die overtollige kilo's maar niet kwijt? Probeer dan eens dagelijks twee theelepels kokosvet of -olie aan je voeding toe te voegen. Kokos versnelt de stofwisseling en verhoogt de vetverbranding. En laat dat net nodig zijn als je wilt afvallen.
Kokos kent dan ook verschillende gezondheidsvoordelen. Zo versterkt kokos het imuunsysteem, verhoogt het je vetverbranding en helpt het bij o.a. verkoudheid, koorts en keelpijn. Kokos bevat namelijk vele antioxidanten die ontstekingsremmend werken.
Kokos bevat heel veel gezonde vetten en belangrijke mineralen, maar ook een paar onmisbare vitaminen. Zo bevat kokos vitamine C, wat belangrijk is voor een goede weerstand maar ook voor de opname van ijzer uit je voeding. Daarnaast helpt het je cellen gezond te houden omdat het als antioxidant fungeert in je lichaam.
De aanbeveling per dag is ongeveer 30 gram dus dan zit je al bijna op de helft. Vezels zijn erg belangrijk voor een goede darmwerking. Daarnaast helpen ze ook bij het voorkomen van een te hoog cholesterol en suikerziekte.
Er zitten 447 kilocalorieën in 1 stuk (110 gram) kokos, vers. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kokos, vers'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Kokoswater bevat veel kalium, een mineraal wat bloeddrukverlagend werkt. Als je last hebt dan een te hoge bloeddruk is het dus slim om eens wat vaker kokoswater te drinken. Een glas kokoswater per dag kan er al voor zorgen dat je bloeddruk snel lager wordt.
Maak in één van de drie donkere plekjes bovenop de kokosnoot een gaatje. Dit kan je doen met een puntig scherp mesje of draai een gaatje met een kurkentrekker. Dit zal niet veel moeite kosten. Al snel kan je er een rietje in doen of giet het vruchtwater leeg boven een glas.
De kokosnoot valt onder de noemer noot. Een noot is geen groente en geen fruit. Het buitenste omhulsel van de kokosnoot (een dikke groene bast) zou je fruit kunnen noemen, maar is niet eetbaar. De kokosnoot zelf is de pit van de kokosvrucht.
Kokoswater is een goede bron van mineralen. Zolang je je bewust bent van het suiker-, vet- en koolhydraatgehalte is één portie per dag absoluut veilig. Als je je mineralen in evenwicht wilt brengen met kokoswater, kun je je richten op een dagelijks aanbevolen hoeveelheid van ca. 300 tot 500 milliliter.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Ja kokosmelk is erg gezond! Kokosmelk is namelijk rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Hierdoor kan kokosmelk uw tanden en botten sterk houden. Daarnaast kan kokosmelk zorgen voor het behoud van de weefsels van het hart, de nieren, de hersenen en de spieren.
Dagelijks gebruik van kokosolie versnelt je stofwisseling doordat het je schildklier stimuleert. Daarnaast is het ook gunstig voor je darmen omdat het anti-parasitair werkt. De slechte bacteriën in je darm houden er dus niet van.
Afvallen met kokosolie
Drie eetlepels kokosolie per dag is al genoeg om de positieve effecten ervan te ondervinden. Het beste kan de olie puur worden gegeten of in een glas water worden gedronken. Door de kokosolie aan je dieet toe te voegen kun een pond tot een kilo per week af vallen zonder dat je honger hebt.
Kokosblokjes zijn afkomstig van de kokosnoot. Het vruchtvlees van de kokosnoot wordt voor vele doeleinden gebruikt. Zo wordt het vruchtvlees wordt gedroogd en in blokjes geperst. De kokosblokjes zijn zoetig van smaak en worden veelal gegeten als snack.
Bewaar kokosnoten op een koele (12-15°C) droge plek. Dan zijn ze enkele maanden houdbaar. Verse kokos over? Bewaar de verse kokos nog 2-3 dagen in de koelkast.
Ze komen in de meest uiteenlopende gerechten van pas, van (kokos)soep tot ingrediënt in salades. De harde schil maakt de vrucht een perfecte basis voor een kokosnootbowl. En trakteer jezelf gerust op een verfrissende smoothie met het verse kokoswater.
Dat vruchtvlees van de rijpe noot is altijd omhuld door een eetbaar donkerbruin vliesje. Zo heeft Moeder Natuur het beslist. Je kan het naar smaak en goesting wegschillen met een dunschiller, in het geval je niet verzot bent op de taaie textuur ervan.
De makkelijkste manier is om de kokosnoot in een keuken- of theedoek te wisselen en er met een hamer op dezelfde plek op te slaan. Dan gaat hij vanzelf open. Je kunt ook de kokosnoot in je hand houden en met de dikke achterkant van een groot mes op de kokosnoot slaan in het midden.
Neem een schroevendraaier of puntig mesje en prik voorzichtig één voor één op de ogen, om te achterhalen welk punt het zachte oog is. Heb je het zachte oog gevonden, maak daar dan een gat in de kokosnoot. Hol het gat wat uit, zodat het zo breed mogelijk wordt en je het kokoswater er makkelijk uit kunt gieten.
Een kokoswater die de beste papieren in huis heeft is die van DR Martins. Deze kokoswatertjes zijn meest zuiver en bevatten daardoor nog de meeste voedingswaarden. Ze worden gemaakt van het kokoswater van de jonge kokosnoten, en bevatten naast kokoswater ascorbinezuur. Dit wordt onder hoge druk gezet.
Wanneer je te veel van dit drankje drinkt of bepaalde gezondheidsklachten hebt, kan kokoswater nadelig zijn voor je gezondheid. Dat heeft vooral te maken met de grote hoeveelheid kalium in deze drank. Kalium is erg goed voor je gezondheid, maar kan ook voor maagklachten zorgen wanneer je te veel binnenkrijgt.