Drink water
Het is belangrijk om genoeg water te drinken. Dit geldt eigenlijk altijd voor ieder mens, zanger of niet. Water zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft, zo ook je keel. Hydratatie zorgt voor gezonde stembanden die niet snel uitdrogen.
Zangers wordt over het algemeen aangeraden veel water te drinken en uit de buurt te blijven van sigaretten, alcohol en frisdrank. Ook sterke kruiden, sambal, knoflook, menthol en suiker zijn niet erg goed voor de stem.
Wat je drinkt maakt niet zoveel uit maar je moet wel zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Koffie droogt je keel uit, dus drink daarbij altijd wat water als je hees bent. Kruiden zoals salie en kamille kunnen je keel verzachten.
Bij hoesten en heesheid
Lauwwarm afgekoeld met een lepel honing slok voor slok opdrinken. Enkele grote uien schillen en in schijven snijden. Deze een uur in 1 liter water laten koken, door een zeef gieten en tot onder 40 graden Celsius laten afkoelen. 250 g honing toevoegen.
Lichamelijke conditie kan een rol spelen bij stemproblemen. Bij vermoeidheid wordt de stem misschien niet krachtig genoeg gebruikt. Emoties kunnen ook een oorzaak van verkeerd stemgebruik zijn, bijvoorbeeld door een te hoge spierspanning. Het komt echter vaak voor dat er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden.
Veel vocalisten zweren bij een mengsel van water en appelsap. Dat zorgt niet alleen voor hydratatie van de stembanden en -plooien, maar ook voor een vochtige mondholte waardoor je minder last krijgt van smak- en klikgeluiden.
Het is een perfect middel tegen hoesten, heesheid of keelontsteking. Gemberwortel zorgt voor warmte in je keel. Voeg een beetje honing toe dit verzacht je keel nog meer en bevat veel voedingsstoffen.
Als je een diepere stem wil, dan moet het je doel zijn om je ademhaling omlaag te brengen. Maak er een doel van om niet door je keel te ademen en praten – en ook niet door je borst, maar nog lager: door je buik. Adem uit je middenrif voor een krachtigere, meer zekere, en jawel, een iets diepere stem.
Voldoende (plat) water drinken is altijd goed, ook voor je stem. Probeer zeker tussen 1,5 liter – 2 liter per dag te drinken. Dat wil ook zeggen: niet te veel koffie of zwarte thee (of thee met veel theïne), en drink geen of weinig alcohol of frisdrank, anders drogen de beschermende slijmvliezen van je stembanden uit.
Wat is bubbelen? Bubbelen wordt gebruikt als stemtherapie voor zowel zangers als sprekers aan de hand van bijvoorbeeld de Lax Vox methode. Lax Vox betekent letterlijk “relaxatie van de stem”. Deze methode zorgt voor een bepaalde druk op de stemplooien en het gebied eromheen waardoor deze een massage krijgen.
Hoe lang duurt heesheid? In de meeste gevallen wordt heesheid veroorzaakt door een verkoudheid of luchtweginfectie. Zo'n infectie is onschuldig en duurt meestal tussen de vier en veertien dagen. Daarna zou je stem weer volledig moeten zijn hersteld.
Doe stemoefeningen voor je begint te zingen
Neuriën en toonladders zingen op verschillende klinkers zijn goede oefeningen. Wanneer je regelmatig stemoefeningen doet zal je steeds lager en hoger leren zingen. Door de tijd te nemen voor het zingen van toonladders warm je jouw stem op en vergroot je het bereik.
Stembanden kunnen door verschillende stoffen geirriteerd raken. Zo ontneemt cafeine vocht aan de stembanden, alcohol irriteert het slijmvlies en verwijdt de bloedvaten op de stembanden en tabak laat teer op de stembanden achter. Als de stembanden geïrriteerd raken, zwellen de slijmliezen op.
Iemand die vaak zingt, weet uit eigen ervaring: regelmatig zingen vormt een behoorlijke belasting voor je stem. Niet voor niets nemen professionele zangers en zangeressen regelmatig rust. Dat is ook voor jou ontzettend belangrijk. Je stembanden kun je namelijk overbelasten.
Dit hangt af van de oorzaak. Als uw stembanden niet herstellen, ook niet na logopedie, dan kan in sommige gevallen met een operatie uw stem verbeterd worden. Kwaadaardige afwijkingen. Stemproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door een kwaadaardige afwijking (kanker) van de stembanden.
Veelvuldig keelschrapen en hoesten is schadelijk voor het slijmvlies van de stembanden. De stembanden worden namelijk hard tegen elkaar geperst. Vermijd schrapen en hoesten zo veel mogelijk. Slik vaker, drink een slokje water, of probeer het slijm kwijt te raken door te stomen.
StemvermoeidheidBij stemvermoeidheid kost het spreken veel moeite en kan je last hebben van een groot aantal klachten. De meest voorkomende zijn heesheid, gebrek aan stemkracht, moeite om luid te spreken en het niet kunnen aanhouden van een bepaalde toonhoogte.
De belangrijkste oorzaak van een overslaande stem is overmatig gebruik van je stem. Hiermee bedoelen we te hard en/of te veel achter elkaar praten of zingen. Je stem raakt hierdoor vermoeid en overbelast waardoor deze over kan slaan.
Niet alleen dagelijkse- of langdurige stress kunnen stemproblemen veroorzaken. Een recent traumatische ervaring, een overlijden, conflicten of andere heftige emotionele gebeurtenissen kan resulteren in een tijdelijk verlies van je stemgeluid. Dit noemen ze in de wetenschap een 'psychogene afonie'.
Bij het ouder worden veranderen de stembandspieren mee; ze verliezen volume. Hierdoor ontstaat er een dunnere stem die vaak wat meer kraakt en wat minder krachtig is. De stembanden staan soms wat hol (= presbyfonie) en sluiten minder goed.
Zo kom je van je heesheid af
Kook 1/2 water doe er 2theelepels honing in. pers 1 citroen uit en voeg het sap bij het water en de honing. af laten koelen drink over de hele dag kleine slokjes.