De knoflook is een meerjarige plant en kan tot een hoogte van 60cm groeien. Knoflook staat het liefst in de volle zon en groeit zowel op droge grond en op vochtige grond. De beste tijd om knoflook te planten is vanaf september tot half november of na de eerste nachtvorst.
De knoflook groeit heel goed in het zonnetje, plant de tenen dus op een zonnige plek in de (moes)tuin. Het is winterhard en kan ook goed tegen de vrieskou.
Zelf knoflook kweken in de Makkelijke Moestuin: mooi voor in het najaar als de bakken al aardig leeg worden. Van eind februari tot begin april kan het ook. Het is super simpel: je stopt wat teentjes in de grond, laat ze lekker groeien en als het loof begint te verdorren haal je de bollen uit de grond.
Het planten van knoflook
Nachtvorst is prima, maar bij extreme kou kan je ze afdekken met stro of gras. Als de teentjes al zijn uitgelopen en het gaat vriezen: dek ze af en maak je geen zorgen, dat komt allemaal weer goed in het voorjaar.
Het beste moment om Knoflook te planten is de herfst en de vroege winter. Eens de vorst in het land is plant je best geen teentjes Knoflook meer. We planten al in het najaar voorafgaand op het oogstjaar omdat het zo een 6 tot 8 duurt maanden om een volwaardige lookbol te hebben.
Knoflook extract
Een extract met knoflook is dodelijk voor de meeste slakken. Doodt het ze niet, dan reduceert het in elk geval hun eetlust, waardoor uw planten minder aangetast worden. Slakkeneitjes die ermee geraakt worden komen bovendien niet meer uit.
Knoflook wordt niet uit zaad opgekweekt maar vegetatief vermeerderd. De 'teentjes' of partjes waaruit de knoflookbol ontstaat vormen namelijk het vermeerderingsmateriaal. Speciale kweekknoflook kun je als plantgoed kopen bij de kweker of het tuincentrum.
Volgens de ayurveda zijn uien tamasic en knoflook rajasic. Bij veel meditatie practices wordt daarom afgeraden om knoflook en ui te eten omdat dit belemmerend kan zijn door de invloed die het op de mind heeft (minder mental clarity).
Knoflook heeft weinig mest nodig. De plant is niet dol op stikstof en dat komt mooi uit in de huidige stikstofcrisis. Knoflook houdt van goed doorlatende grond. Op klei, die 's winters vaak lang nat blijft, kun je de plant beter op verhoogde ruggen planten.
Als je gewoon knoflook wilt telen zonder te experimenteren, dan kun je knoflook vegetatief vermeerderen; en dat betekent dat je de tenen van een knoflookbol van elkaar los haalt en die losse tenen plant je weer uit (en elke teen wordt dan uiteindelijk weer een nieuwe knoflookbol).
Een knoflookvlecht is een nette manier om je knoflook te bewaren. Het vlechten van knoflook heeft echter meer voordelen dan alleen een mooi uiterlijk. Je kunt ook gemakkelijk een teentje of twee pakken wanneer je wat nodig hebt en de knoflook blijft langer vers doordat de lucht er beter omheen kan stromen.
Zit het weer niet mee en blijft de zomer nat en koud, dan blijft de bol klein en vormt soms geen tenen. Maar is het een goede zomer, dan kunt u een beste oogst met flinke knoflookbollen verwachten.
Het meest ideale is natuurlijk om een ui of teentje knoflook te gebruiken dat er nog altijd goed uitziet. Om te voorkomen dat ze schieten, bewaar je ze best in goede omstandigheden: in een droge, donkere ruimte waar het niet te warm is. Laat ze bovendien niet te lang liggen.
Planten uit de lookfamilie (knoflook, ui, bieslook, prei etc.) maken planten uit o.a. de rozenfamilie (roos, appel, aardbei etc.) namelijk een stuk gezonder waardoor ze meer resistent zijn tegen ziektes en plagen. De lookfamilie schrikt ook nog eens ongewenste bezoekers af (slakken, bladluis en mieren).
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).
Je kunt je knoflook het beste op een koele, droge, donkere plek bewaren. Een ongepelde knoflookbol die op deze manier wordt bewaard, blijft ongeveer zes maanden goed. Zodra een teentje niet meer aan de bol zit, blijft-ie drie weken goed.
Stappenplan Knoflook planten en kweken
De teentjes hebben namelijk minimaal 30 nachten onder de 10°c nodig om tot bolvorming over te gaan. Knoflook kweken is makkelijk en ook leuk om te doen. Het is ook nog eens voordelig, want één teentje knoflook levert een hele bol op. Dit artikel verscheen eerder in STADSTUINIEREN.
Zowel het loof als de lookteentjes kan je verwerken in je gerechten. Is de look echt piepjong dan hoef je de teentjes zelfs niet te schillen.
Als knoflook niet meer goed is, verschijnen er donkere of groene vlekken op. Ook als knoflook wat zachter aanvoelt is die meestal niet meer goed. Gelukkig zal je nooit echt ziek worden van bedorven knoflook, maar lekker is anders.
De knoflookbollen die je in de winkel kunt kopen worden meestal in hun geheel gedroogd door middel van een speciaal droogproces. Knoflook die thuis gekweekt, geoogst en gedroogd is kan veel verser smaken en smaakvoller zijn dan knoflook uit de winkel.
Doordat het in het voorjaar nogal eens regent, zakt de stikstof naar diepere lagen en omdat knoflook maar Tot hooguit 25-30 cm diep wortelt, kunnen de wortels er dan niet meer bij.
Koper schrikt slakken af, omdat ze bij aanraking van dit metaal een schokje krijgen. Wikkel daarom bijvoorbeeld koperdraad om je potten of beplak ze met koperen munten. Met zaagsel houd je ook de nodige slakken van je planten weg, want de dieren hebben een hekel aan ruwe oppervlakten die aan hun 'zool' vastplakken.