Knoflook is ongelofelijk voedzaam en bevat maar weinig calorieën. Het bevat onder andere Vitamine B6, Vitamine C en mangaan. Een beetje van alles wat we nodig hebben. Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Overdrijf het niet door meerdere tenen per dag te gaan eten want zoals elk voedingsmiddel heeft het bij een overmaat ook negatieve effecten. Rauwe, verse knoflook geeft wel een sterkere geur en smaak. Deze sterke geur van knoflook kun je wat compenseren door een takje peterselie na het eten te kauwen.
Knoflook helpt bij een te hoge bloeddruk
Onderzoek aan de universiteit van Adelaide toont aan dat knoflook goed kan helpen bij een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam. Ook wordt de bloedcirculatie verbetert wat allemaal bloeddrukverlagend werkt.
Goed voor je bloeddruk
Uit een Australische meta-analyse uit 2019 blijkt dat rauwe knoflook ook goed is voor je bloeddruk: het werkt bloeddrukverlagend. En dat is weer goed voor je hart- en bloedvaten. Vooral bij mensen met hypertensie, dus een hoge bloeddruk, kan rauwe knoflook dus mogelijk een uitkomst bieden.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Sommige mensen hebben last van darmkrampen, een opgeblazen buik en winderigheid na het eten van ui, knoflook, bonen of linzen. Dit komt omdat er in peulvruchten, uien en knoflook bepaalde voedingsvezels zitten, die je lichaam zelf niet kan verteren, maar zorgen voor een fermentatieproces in je darmen.
Knoflook is een middel dat het ophoesten van slijm bevordert. Verder is het een zwak antisepticum voor de longen. Ook zou knoflook een gunstige werking hebben op astma, bronchitis, (kink)hoest, griep, keelpijn, longemfyseem, tuberculose, en difterie.
Knoflook ondersteunt de leverenzymen die helpen je lichaam bij het ontgiftingsproces. Knoflook heeft ook een hoog gehalte aan allicine en selenium, twee natuurlijke stoffen die helpen bij leverreiniging.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.
Knoflook bevat namelijk relatief grote hoeveelheden allicinie en zwavel. Dit is een perfecte combinatie omdat allicinie een 'anti-aging' en verzachtend effect heeft op je huid, en zwavel juist ontstekingsremmend werkt, de doorbloeding van de huid vergroot en zorgt voor een natuurlijke glans.
“Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken,” zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
Knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling hebben. Wanneer knoflookcapsules tegelijkertijd met reguliere bloedverdunners wordt gebruikt, kan het effect op de bloedstolling daarom groter zijn dan verwacht. Hierdoor wordt de kans op blauwe plekken en inwendige bloedingen groter.
Uien en knoflook
Vooral bij rauw gebruik hebben knoflook en uien dankzij hun specifieke stoffen een ontstekingsremmende werking. Regelmatig uien eten verlaagt bovendien zowel het vetgehalte in het bloed als de bloeddruk.
Verse knoflook vs gedroogde
Qua smaak is de verse variant vooral wat minder scherp. Verse knoflook is dus wat milder, verfijnder en delicater dan je van gedroogde knoflook gewend bent. Het is daarbij ook lichter verteerbaar en de geur blijft minder lang aanwezig in je adem – mooi voordeel.
Wanneer je je lever wilt ontgiften, is het ontzettend belangrijk dat je iedere dag water drinkt! Je wordt aangeraden om minstens anderhalf liter water per dag te drinken; op die manier spoel je als het ware afvalstoffen uit je lichaam. Je kunt er ook voor kiezen om citroensap in je water te doen.
Veel patiënten die lijden aan een chronische leveraandoening vertonen geen symptomen. Als er al symptomen zijn, blijven deze vaak zeer vaag, zoals vermoeidheid, jeuk, misselijkheid, pijn rechtsboven in de buik, geelzucht, asthenie, spier/gewrichtslast en/of anorexie.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Knoflook is een natuurlijke bloeddrukverlager en heeft een zeer brede werking die verschillende aspecten van de bloeddruk beïnvloedt. Het remt oxidatieve stress, remt ontsteking en verbetert de vaatwandfunctie.
De allerlekkerste knoflook komt uit Nederland: uit Slootdorp. Al sinds 1986 teelt de familie Biesheuvel verse Noord-Hollandse knoflook. Niet die gedroogde bolletjes in een netje. Nee, verse sappige witte bollen met een mooie groene stengel.
Het beinvloedt de spijsvertering, de ademhaling, het zenuwstelsel, de leverfunctie, de voortplanting en de bloedsomloop. De werking is stimulerend, verzachtend, vochtafdrijvend, doet slijm loskomen uit de bronchien, is een sexuele stimulant, desinfecterend, tegen wormen en verjongend.
Knoflookvergiftiging, algemeen. Mensen kunnen goed tegen knoflook, maar helaas bij honden en katten kan het vergiftigingsverschijnselen opwekken. De giftige dosis is erg afhankelijk van de soort Allium, de groeiomstandigheden, de bereidingswijze (rauw, gedroogd of gekookt) en de diersoort die het heeft ingenomen.
Volgens de ayurveda zijn uien tamasic en knoflook rajasic. Bij veel meditatie practices wordt daarom afgeraden om knoflook en ui te eten omdat dit belemmerend kan zijn door de invloed die het op de mind heeft (minder mental clarity).
Liefhebbers van knoflook kunnen rustig verder genieten, maar een bescherming tegen maagkanker of darmkanker zit er niet in, dat blijkt uit onderzoek. Voldoende bewegen, niet roken, een normaal gewicht hebben en een meer plantaardige voedingspatroon zullen veel meer bescherming bieden tegen kanker dan knoflook alleen.