Er zijn tot nu toe nog geen onderzoeken geweest die hebben getoond dat knakken van je vingers slecht is voor de botten of het kraakbeen. Ook het verhaal dat het veelvuldig knakken van gewrichten kan leiden tot slijtage of gewrichtsontstekingen is nooit wetenschappelijk aangetoond.
Knakken niet schadelijk
Dan meteen het goede nieuws: het kan geen kwaad. Uw gewrichten komen er niet losser door te zitten, u krijgt er geen artrose door en ze beschadigen er ook niet door. Wel kan het bij anderen een flinke aversie oproepen, maar dat is een ander verhaal.
Het knakkende geluid
Wat gebeurt er dan wel? In je gewrichten zit vocht dat er voor zorgt dat je je gewrichten soepel kunt bewegen. Wanneer je hard aan je vinger trekt ontstaat er een onderdruk in het vocht waardoor er een beetje verdampt. Daardoor wordt de druk weer normaal en dat zorgt voor de “knak”.
Uw nek kraken kan schadelijk zijn als u het niet goed doet of als u het te vaak doet. Te krachtig uw nek kraken kan de zenuwen beknellen. Dit kan extreem pijnlijk zijn en het moeilijk of onmogelijk maken om uw nek te bewegen. Te hard uw nek kraken kan ook de spieren rond de gewrichten en de gewrichten zelf belasten.
Kan het knakken van gewrichten blijvende schade veroorzaken? Daar kunnen we eigenlijk heel kort over zijn: nee. Veel mensen denken van wel maar meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat de gewrichten die geknakt worden en gewrichten die niet geknakt worden uiteindelijk niet verschillen.
Met behulp van je nekspieren druk je je hoofd tegen je handpalmen en vergeet niet om je handen te gebruiken om elke beweging te voorkomen. Doe dit voor 5 seconden. Als je klaar bent, druk je je handen voorzichtig tegen de achterkant van je hoofd en duw je vervolgens naar achteren om tegendruk te geven.
Gewrichten maken geluiden
Bij de meeste gewrichten wordt het krakende geluid normaal gesproken veroorzaakt doordat twee structuren over elkaar heen schuiven. Bijvoorbeeld pees en bot, twee pezen of kraakbeen en bot. Het knakken kan veroorzaakt worden door een los stukje bot of kraakbeen dat het gewricht blokkeert.
"Kraken kan, vooral in de nek, zelfs gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot verlammingen, herseninfarcten of een dwarslaesie." Hij krijgt elk jaar wel iemand in het ziekenhuis die verkeerd is gekraakt.
Krakende knieën: de oorzaak
De oorzaak zit 'm meestal in 2 structuren die over elkaar heen schuiven. “Bijvoorbeeld kraakbeen en bot, pees en bot of 2 pezen. Soms blokkeert een los stukje bot of kraakbeen het gewricht. Zodra het gewricht weer loskomt, geeft dat een krakend of knakkend geluid.
De hand heeft vijf lange beentjes die zich tussen de handwortelbeentjes (carpalia) van de pols en de vingerkootjes (falangen) bevinden.
Je rug kraken is schadelijk na verloop van tijd
Vooral als je het vaak doet of te krachtig. Te krachtig je nek kraken kan de zenuwen beknellen, en wanneer door te vaak kraken je kapsels uitgerekt raken loop je bovendien meer risico op het ontwikkelen van artrose.
Als iemand u vertelt dat de chiropractor de nek of rug gaat “kraken” of dat de botten worden “gekraakt”, is dit niet alleen beangstigend, maar ook onjuist. Noem de chiropractor daarom ook nooit een “kraker”. Het begrip “kraken” doet namelijk denken aan breken en uiteraard ook aan pijn en beide zijn onjuist.
'Wanneer je druk uitoefent op je gewrichten door je rug te draaien of te kraken, komt er gas vrij (dat is het krakende geluid)', legt hij uit. 'Zo nu en dan is dat geen probleem, maar als je dit dagelijks doet, kan je kraakbeen verslijten, wat leidt tot pijn of mogelijke pees- en ligamentscheuren.
Uw nek zachtjes kraken en niet te vaak kan geen kwaad. Maar als u het verkeerd, te vaak of te krachtig doet, kan het meer pijn of ongemak veroorzaken dan u voelde voordat u uw nek kraakte.
Je zal je eigen nek niet zomaar kunnen breken, net zoals je eigen tong afbijten bijzonder lastig is. Als je je nek wat te ver verdraaid, dan zal je misschien wat last krijgen van verrekte spieren, maar verder moet je je vooral niet al te druk maken. En een goede stelregel is: als het pijn gaat doen, stoppen.
Oorzaak klikkende heup
Een 'klikkende' heup wordt veroorzaakt door het bewegen van een spier of pees over het bot. De beweging van de spier aan de buitenzijde van de heup zorgt voor een klikkend geluid, als het platte deel van het dijbeen licht uitsteekt. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een slijmbeursontsteking.
De leeftijdsgrens voor artrose gaat gestaag omlaag. Werden tot voor kort vooral mensen vanaf 55 jaar met deze aandoening gediagnosticeerd, tegenwoordig melden ook steeds meer jongeren in de leeftijdsgroep van 35-45 jaar zich met versleten gewrichten bij de orthopeed.
Wees gerust, heel veel mensen hebben last van krakende en/of knakkende knieën. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld hypermobiliteit (teveel bewegelijkheid), verkorte spieren of het patellofemoraal pijnsyndroom (pijn rondom de knieschijf).
Als u de kaak opent, glijdt het schijfje naar voren. Bij een normale beweging in de kaak, schuift het schijfje niet te ver naar voren, maar blijft netjes op het bolletje liggen. Bij het knakken verschuift het kraakbeenschijfje te ver van het bolletje af en geeft zodoende een knak in de kaak.
Bij artrose van de schouder is er sprake van slijtage van het schoudergewricht. Het kraakbeen van het schoudergewricht is aangetast en is niet meer glad. Dit kan zorgen voor pijn, kraken, stijfheid van het schoudergewricht en functievermindering van uw schouder.
Een knak of kraak in de schouder treedt vaak op tijdens het belasten van de schouder of het 'ronddraaien' van de schouder. Vaak gaat een krakende, of knakkende schouder gepaard met een instabiele schouder, of met slijtage van het schoudergewricht.