In een gezonde dagelijkse voeding passen graanproducten. Er zijn gezondere opties dan Kloppudding Vanille. Kloppudding Vanille is een prima keuze als dagelijks extraatje.
De truc van een gezond toetje draait om het gebruik van natuurlijke, onbewerkte ingrediënten die zowel de zoete trek stillen als voedzaam zijn. Denk hierbij aan fruit toetjes, suikervrije opties, of toetjes zonder suiker die gebruikmaken van natuurlijke zoetstoffen zoals honing of ahornsiroop.
Veel suikers
Minder goede keuzes zijn vla, pudding en ijs. Deze 3 varianten bevatten vooral veel verzadigd vet en suikers. Hoewel bijvoorbeeld vla net als yoghurt calcium, vitamine B2, B12 bevat, zit er vooral ook veel suiker in.
Volle yoghurt, volle kwark, vruchtenyoghurt met veel suiker, vla, pudding, mousse en roomijs zijn wat minder gezonde keuzes; ze bevatten namelijk veel verzadigd vet en/of suiker. Zo zitten in een schaaltje magere aardbeienyoghurt zo'n 107 calorieën en een schaaltje gewone magere yoghurt slechts 56.
Extra informatie. Kloppudding is een bijzonder zelfmaak toetje met de subtiele smaak van vanille. Deze pudding maak je zonder te koken en staat binnen een paar minuten op tafel. Heb je zin in een lekker toetje dat ook nog eens snel klaar is?
Het merk is in Nederland vanaf de overname van Van Nelle door Sara Lee/DE bij een reeks fabrikanten terechtgekomen: aanvankelijk bij Sara Lee/DE, daarna Honig/CSM en vervolgens Heinz. Sinds 2002 wordt het puddingpoeder door het Duitse bedrijf Dr.Oetker in Nederland als Kloppudding verkocht en in België als Saroma.
Oetker kloppudding vanille is een lekkere en snelle vanillepudding. 1 minuut kloppen, 10 minuten in de koelkast en jouw zelfgemaakte toetje is klaar om op te eten.
Beperk zoete melkproducten
In melk en melkproducten zoals vla en pap zit van nature melksuiker (lactose).Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in de darmen. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt worden makkelijker verteerd, omdat hierin minder melksuiker zit. Dus kies liever voor deze producten.
Custard kan deel uitmaken van een afslankdieet als het met mate wordt geconsumeerd en als onderdeel van een uitgebalanceerd maaltijdplan . Hoewel custard zelf geen caloriearm voedsel is, kan het kiezen voor versies gemaakt met magere melk of alternatieve melkopties en gezoet met natuurlijke zoetstoffen zoals fruit of stevia helpen om het caloriegehalte te verminderen.
"In zoete vla en chocoladevla zit veel suiker." En mensen die minder suiker willen eten, laten de toetjes dus vaker in het schap staan. "In dat opzicht kun je beter voor halfvolle of magere kwark kiezen. Toegevoegde suiker maakt het dan weer minder gezond."
Als je op calorieën let, moet je wegblijven van gewone pudding. Pudding bevat veel calorieën die leiden tot gewichtstoename. Je kunt echter een vetvrije variant eten in plaats van een droge mix. Hoewel pudding zowel goede als slechte voedingswaarden heeft, kan het een gezond gerecht zijn als je het maakt met vetvrije melk .
Goed nieuws: er zijn genoeg toetjes die je snel kunt verteren! Eet heerlijke vla of pudding, hangop, vruchtenmoes, magere kwark of yoghurt. Vooral yoghurt is een aanrader! Hierin zitten belangrijke bacteriën die lactose omzetten in melkzuren.
Het gaat op de rest van je eten liggen en dan gaat het gisten.Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en kun je zelfs aankomen. Daarom is het goed om even een uurtje te wachten voor je een fruitig toetje pakt.
Bevroren yoghurt met fruit en noten
Net als ijs is bevroren yoghurt een perfecte basis vol proteïnen voor vers fruit en noten. Samen voelt de combinatie bevredigend en zoet aan dankzij de proteïnen, gezonde vetten en vezels. Dr. Mona Bahouth houdt het meestal bij vers fruit als dessert.
Roomijs levert circa 100 kcal per bolletje van 50 gram. Yoghurtijs bevat zo'n 70 kcal per bolletje. Sorbetijs is gemaakt van water en suiker. Het bevat geen vet en bevat per bolletje 40 kcal.
Veel verzadigd vet in romige yoghurt
Vet in zuivel is grotendeels van de ongezonde verzadigde soort. Dat maakt volvette varianten minder gezond. Ze zijn vaak te herkennen aan woorden als 'vol', 'room' en 'verwen'. Ook Griekse yoghurt bevat veel vet, zo'n 10%, en scoort dan ook slechts een C.
Custardpoeder bevat eidooiers die het vermogen hebben om LDL of slechte cholesterolgehaltes in het bloed te verlagen en HDL of goede cholesterolgehaltes tot 20 procent te verhogen. Bovendien is het vet- en cholesterolarm en is het een goede optie voor mensen die een gezond gewicht willen behouden.
Vla is een dikvloeibaar Nederlands zuivelproduct, gemaakt van verse koemelk met toevoegingen die de viscositeit tot die van yoghurt verhogen. Het heeft wat weg van pudding, maar is minder stroperig (minder viskeus).
Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan verzadigde vetten en transvetten verhogen het LDL-cholesterolgehalte in uw bloed en dienen vermeden te worden : Deze voedingsmiddelen zijn onder andere: Volle vetten: melk, yoghurt, kaas, ijs en vla.
Eet voldoende voedingsvezels
Bij diarree zorgen vezels ervoor dat de ontlasting dikker wordt. Ook stimuleren vezels de darmbeweging. Vezels zijn er in twee soorten. Het is het beste om een combinatie van deze vezels te eten.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Uiteraard kan je ook eerst van custardpoeder een pudding koken. Kloppudding is niet aan te bevelen. Deze wordt altijd koud verwerkt en moet eerst opstijven.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Pudding is een bederfelijk product en de houdbaarheid bij kamertemperatuur is beperkt. Pudding kan doorgaans maximaal 2 uur buiten de koelkast blijven . Deze richtlijn is gebaseerd op de aanbeveling van de USDA voor bederfelijke voedingsmiddelen om de gevarenzone te vermijden, die tussen 40°F en 140°F ligt.