De eenjarige bloemzaden van de grote klaproos kunnen vanaf maart tot en met mei gezaaid worden om nog hetzelfde jaar tot bloei te komen. Het kan geen kwaad om klaprozen in het vroege voorjaar buiten te zaaien. Het zijn namelijk 'koudekiemers', die kou nodig hebben om tot kieming te komen.
Wanneer de klaproos plant uitgebloeid is kun je deze het beste meteen snoeien.
Hoewel iedere plant slechts 2 jaar leeft, is het bestaan van de Oosterse Klaproos in uw tuin toch gewaarborgd doordat deze zichzelf uitzaait. De uiteindelijke hoogte van de volgroeide plant is ongeveer 80 cm. De plant is zeer winterhard (tot -30 graden Celsius)!
De eenjarige gewone klaproos is een prachtige lentebloem, die hoogwaardig stuifmeel levert voor onder andere de honingbijen. De gewone klaproos groeit het best op zonnige plekken in arme zandgrond, en zaait zich gemakkelijk uit. Het resultaat zullen fraaie vuurrode bloemen zijn.
Klaprozen bloeitijd
Deze makkelijk te verbouwen eenjarige plant siert elke iedere tuin met zijn felgekleurde bloemen. Afhankelijk van de soort en van de weersomstandigheden bloeien klaprozen van juni tot augustus. Zo kunt u de hele zomer lang genieten van deze opbeurende bloemen!
Hoewel iedere plant slechts 2 jaar leeft, is het bestaan van de klaproos in uw tuin toch gewaarborgd doordat deze zichzelf uitzaait. De uiteindelijke hoogte van de volgroeide plant is ongeveer 70 cm. De plant is zeer winterhard en kan temperaturen tot -30 graden Celsius verdragen.
Een klaproos is meestal rood en is iets kleiner dan een Papaver. De Papaver heeft groter blad en komt in meerdere kleuren in de natuur voor. Helaas kun je een klaproos of een papaver niet goed gebruiken in een boeket omdat ze na het plukken vrijwel meteen hun blaadjes laten vallen.
Het zaaien van klaprozen (Papaver rhoeas) is heel simpel: je strooit de zaadjes uit in de tuin op een stukje geschoffelde grond. Je kan ze ook op een veldje uitstrooien waar al hier en daar wat onkruid groeit, maar de zaden moeten een kale plek krijgen zonder andere begroeiing.
Klaprozen kunnen vanaf maart – april gezaaid worden om nog hetzelfde jaar van bloemen te kunnen genieten. De grond mag best nog koud zijn, omdat klaprozen de kou juist nodig hebben om goed te kunnen ontkiemen. Zaaien in de zomer en herfst betekend het jaar erop genieten van een geweldige bloemenpracht.
Ondanks dat de klaproos nauwelijks extra verzorging nodig heeft is het bij hevige warmte wel goed om de bloem goed in de gaten te houden. Dek de bloem af en geef wanneer de grond heel droog is een klein beetje water. Watergeven is niet per se nodig, want ook in het weiland bloeit de klaproos goed.
Uit de soort Papaver somniferum wordt opium, morfine en heroïne gewonnen. Opium is het ingedroogde witte melksap van deze plant dat een aantal alkaloïden bevat waarvan vooral codeïne en morfine belangrijk zijn. Pijnstillers zoals oxycodon worden er van gemaakt.
Papaver orientale is een winterharde klaproos. Ze zijn er in veel soorten en kleuren. In tegenstelling tot de eenjarige papavers is Papaver orientale een vaste plant.
Bloei. De klaproos kan tot 75 cm hoog worden. Als deze eenmaal in bloei staat dan heeft de klaproos veel zon nodig. Als het te droog is buiten, geef de klaprozen dan een beetje water.
Het veroorzaakt kolieken, bloederige buikloop enz. Ze bevatten tal van alkaloiden en blauwzuurglycoside. Men moet oppassen met inkuilen, hooi en voordroog. Ook in die vorm blijven klaprozen giftig.
Oosterse papaver onderhoud
Na een aantal jaren kunt u de planten vervangen. U kunt ze zelf vermeerderen door wortelstek. U neemt stukjes wortel van 5 tot 7 centimeter en plaatst ze in potgrond op een niet te koude of te warme plaats. De uitgelopen stekjes, kunt u in het voorjaar weer in de grond plaatsen.
Plant voor een open ruimte. Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. U kunt haar ook gebruiken in de rotstuin en de stapelmuur.
De planten kunnen wel wat kou hebben, dus ook in oktober en november kun je de klaproos zaaien zodat hij al vroeg in het voorjaar kan bloeien. Met zijn sterke penwortel kan de plant ook overleven op droge zandgrond. Vanwege die penwortel wil de papaver liever niet verspeend en verplant worden.
De beste plek voor de klaproos is een hele zonnige plek. Hoe meer zon hoe beter! Zorg ervoor dat de grond waarop ze groeien niet te vochtig is en er geen water op blijft staan. De zaden zijn heel erg klein.
De slaapbol of bolpapaver (Papaver somniferum) is eenjarig en is bekend om de zaadbol. De gedroogde zaden uit de bol zijn bekend als maanzaad. Ook opium wordt uit deze plant gewonnen. Klaprozen zijn prachtig om te zien, maar niet geschikt om te plukken.
Die papaversoort trekt de aandacht met zijn opvallende kleuren. Ook de Oosterse klaproos is een mooie verschijning in elke tuin. Klaprozen zaaien blijft leuk door de verschillende kleuren waarin de bloemen beschikbaar zijn. Denk aan het klassieke rood, maar ook aan roze, oranje, wit, donkerpaars en lila.
De levenscyclus van de planten is vooral anders, de Papaver rhoeas en de slaapbol zijn eenjarig. Dit jaar zaaien is dit jaar bloei zien. De Oosterse klaproos is juist een vaste plant, die bloeit elk jaar behalve het eerste jaar.
De verbouw van planten van de soort Papaver somniferum L., van een der soorten van het geslacht Erythroxylon is verboden.
Het vruchtbeginsel groeit uit tot een doosvrucht, die eerst nog dicht zit. De doosvrucht gaat aan de bovenrand open als de zaadjes rijp zijn. Het is dan net een strooidoosje.
Floron verspreidingskaart voor 'Grote klaproos'
Laat in de lente en in de vroege voorzomer van eind mei tot en met juli bloeit de Grote klaproos, Papaver rhoeas L., uit de Papaverfamilie.