Groot onderhoud is voor rekening van de verhuurder. Voorbeelden zijn buitenschilderwerk en een nieuwe cv-ketel. Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud.
Op basis van deze wetgeving staat in het Burgerlijk Wetboek: onderhoud van een vast (onroerend) onderdeel van het gehuurde moet de verhuurder doen. Daaronder valt het onderhouden van op het gasnet aangesloten toestellen zoals geisers en cv-ketels.
Over het algemeen is de huurder verantwoordelijk voor het kleine onderhoud van het pand (schoonmaak, onderhoud CV-ketel, etc.) en de verhuurder voor groot onderhoud (schilderwerk buitenkant, vervanging kozijnen, deuren, ketel, etc.).
Als huurder bent u verplicht om uw woning in goede staat te onderhouden. Bijgevolg bent u eveneens verantwoordelijk voor de regelmatige controle van uw ketel. De frequentie kan variëren en deze verplichting wordt normaal gezien in detail hernomen in uw huurovereenkomst.
Cv-ketel onderhoud verplicht voor de garantie
De garantie van de ketel is een belangrijke reden voor cv-ketel onderhoud. Cv-ketel fabrikanten schrijven voor hoe vaak de cv-ketel onderhouden moet worden. Dit kan jaarlijks of eens in de twee á drie jaar zijn.
Nieuwe ketels dienen ééns per twee jaar onderhouden te worden vanwege de schonere verbranding in het toestel. Vanaf een leeftijd van 8 jaar, of wanneer er toegenomen vervuiling waar is genomen door de monteur, wordt een jaarlijkse servicebeurt geadviseerd om een langere levensduur van de ketel te kunnen behalen.
Groot onderhoud is voor rekening van de verhuurder. Voorbeelden zijn buitenschilderwerk en een nieuwe cv-ketel. Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Denk aan een nieuwe wc-bril of een leertje in de kraan.
Onderhoud ketel op gas: tweejaarlijks verplicht
De verwarmingsketel of condensatieketel op gas moet je een tweejaarlijks onderhoud geven. Een erkend verwarmingstechnicus 'gasvormige brandstof' voert het onderhoud van de centrale verwarming uit en kost je tussen de € 100 en € 170 (excl.btw).
Uw verhuurder mag alleen verhuurkosten rekenen als de nieuwe huurder er iets concreets voor terug krijgt. Bijvoorbeeld een naamplaatje. Er moet dus sprake zijn van een tegenprestatie. Het opstellen van een huurcontract valt daar niet onder.
Wanneer de gasketel of mazoutketel defect is, dan staat de verhuurder wel in voor de kosten. Ook als er een nieuwe verwarmingsketel geplaatst moet worden, is de eigenaar van het pand verantwoordelijk. De huurder moet enkel het verplichte onderhoud betalen.
Wanneer de ketel van uw woning meer dan 15 jaar oud is en een laag rendement heeft, kan het zinnig zijn uw verhuurder te vragen deze te vervangen door een moderne ketel. U kunt het verzoek om deketel te vervangen aan uw verhuurder sturen. Het is redelijk aan te bieden een beperkte huurverhoging hiervoor te betalen.
Naast de huurprijs moet een huurder ook de kosten betalen van nutsvoorzieningen, onderhoud van de gezamenlijke ruimtes, de syndicus enz. Als eigenaar van een pand of een gebouw kan je die kosten op werkelijke basis aan hem doorrekenen of je kan aan je huurder een forfaitaire vergoeding vragen.
Servicekosten zijn kosten voor bijvoorbeeld schoonmaak, tuinonderhoud of een huismeester. Ook kan in de servicekosten een bedrag zitten voor bijvoorbeeld gordijnen, vloerbedekking of meubels. U betaalt deze kosten bovenop de kale huurprijs. Meestal staat in uw huurcontract voor welke servicekosten u betaalt.
Die doorloopt een aantal vaste stappen om je stookolieketel weer optimaal te laten renderen. Na de reiniging zal de stookolietechnicus je brander afstellen, zodat die voldoet aan de verbrandingswaarden. Aan het einde van het ketelonderhoud geeft de technicus je een verbrandings- en reinigingsattest.
Wat doen we tijdens cv-ketel onderhoud? Tijdens een cv-ketel onderhoudsbeurt wordt de cv-ketel nagekeken, schoongemaakt en opnieuw ingesteld door één van onze monteurs. Wij voeren het onderhoud volgens fabrieksvoorschriften. Kleine defecten of onderdelen die aan vervanging toe zijn, worden direct aangepakt.
Procedure. Het onderhoud op een gas- of stookolieketel moet uitgevoerd worden door een erkende technicus. De gebruiker van het centrale stooktoestel is verantwoordelijk voor het onderhoud. Bij huurwoningen is dus de huurder verantwoordelijk voor het onderhoud.
Een gemiddelde onderhoudsbeurt neemt 45 tot 60 minuten in beslag. De exacte tijdsduur hangt echter af van het type toestel. De ene verbrandingskamer is namelijk eenvoudiger te openen en te reinigen dan de andere. De tijdsduur is ook afhankelijk van de conditie van het toestel.
Gemiddeld genomen verbruikt een cv-ketel tussen de 0,6 en 1,5 kubieke meter gas per uur. Dit is gebaseerd op een gemiddeld vermogen van 24 kW en een gemiddelde efficiëntie van 90%.
De verhuurder is verantwoordelijk voor andere onderhoudsproblemen, zoals een lekkage, onvoldoende ventilatie van vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud. Veroorzaakt u zelf een gebrek, zoals een lekkage? Dan moet u de kosten vergoeden.
Een verhuurder mag niet onaangekondigd een woning betreden. Hij of zij dient altijd aan te bellen of te kloppen en te wachten tot de deur wordt opengedaan. Een verhuurder mag niet zomaar te pas en te onpas bij de huurder aankloppen.
Het antwoord op deze vragen is heel simpel. In principe mag u thuis alleen maar de mantel van de verwarmingsinstallatie schoonmaken met een vochtige doek. Het beste is om hiervoor alleen gebruik te maken van schoon water, een eventueel standaard reinigingsmiddel is ook toegestaan.
Bent u benieuwd naar de levensduur van uw cv-ketel? Bij ASN Installaties voorzien we u graag van uitgebreid advies. Een cv-ketel gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Het is verstandig om uw cv-ketel na deze periode te vervangen, omdat het apparaat dan niet meer het optimale rendement behaalt.
Je kunt de waterdruk van je cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.