Kentjoer (ook geschreven als kencur. kentjour of kentjur) is de wortelstok van de plant Kaempferia galanga. Deze plant is verwant aan gember. Hoewel bitterwortel meestal gebruikt wordt als naam voor de wortel van de cichorei, wordt het soms ook gebruikt ter aanduiding van kentjoer.
Kentjoer is niet hetzelfde als laos, hoewel beide behoren tot de galangal-familie. Buiten de koelkast droogt kentjoer snel uit, maar het kan nog steeds gebruikt worden in stoofschotels.
Met kentjoer zet je de lekkerste gerechten op tafel. Deze specerij lijkt veel op gember maar is toch net even iets anders. Je gebruikt het in de Indonesische of Aziatische keuken.
kentjoer word ook gebruikt als medicijn tegen allerlei ziektes zo heeft onderzoek uitgewezen dat het onder meer helpt tegen trombose en hersenaandoeningen. het kruid maakt een stof aan die je hersenen beschermt tegen beschadiging. Verder helpt kentjoer bij winderigheid en is het slijmoplossend.
In de diepvries kun je kentjoer maandenlang bewaren. Vers, in de koelkast, kun je 'm het beste in plastic verpakken, dan blijft hij zeker een week goed. Verse kentjoer wordt eigenlijk alleen in de keukens van Indonesië en Maleisië gebruikt.
Kentjoer heeft een zachte smaak. U kunt eenvoudig online kentjoer kopen bij De Kruidenkoning. Kentjoer (ook geschreven als kencur of kentjur) is de wortelstok van de plant Kaempferia galanga. Deze plant is verwant aan gember.
Wij geven de voorkeur de planten in een pot te houden, op een koele plaats overwinteren is voldoende zodat de Kentjoer in winterrust komt. Houd de grond in de winter zeker niet te nat, liever tegen het droge aanhouden. Zo voorkomt u dat de gemberknol eventueel kan verrotten.
Kentjoer (ook geschreven als kencur. kentjour of kentjur) is de wortelstok van de plant Kaempferia galanga. Deze plant is verwant aan gember. Hoewel bitterwortel meestal gebruikt wordt als naam voor de wortel van de cichorei, wordt het soms ook gebruikt ter aanduiding van kentjoer.
Verse laos heeft eenzelfde wortelachtige vorm, maar de smaak en geur zijn echt anders dan die van gember. Niet zoet-pittig, maar eerder pijnboom-achtig en sterk. Sommige mensen vinden de smaak citrusachtig, anderen vinden het naar zeep ruiken.
Is laos komijn? Laos kruiden worden met name in de thaise en indonesische keuken gebruikt. Laos is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast Laos is er ook djintan (gemalen komijnzaad), ketoembar (gemalen korianderzaad) en djahe (gemalen gemberwortel).
Galangawortel wordt vers, gedroogd of ingemaakt gebruikt. Laos kan in recepten vervangen worden door gember en een beetje peper.
Laospoeder- Laoswortel (Alpinia galanga) ofwel de galangawortel, heet ook wel Thaise gember of maagwortel. Deze tropische plant is familie van gember en groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië en het Caribisch gebied. Laos gebruikt men zowel als verse wortel als in gedroogde, vermalen vorm veel.
Laos (Alpinia galanga) is een plant, verwant aan gember. Het wordt ook wel eens Thaise gember of galanga genoemd. Het is een meerjarige plant uit de tropen. Laos is waarschijnlijk afkomstig uit Indonesië maar wordt momenteel geteeld in Indochina, Thailand, Maleisië en Indonesië.
De geur en smaak doet denken aan sinaasappel en anijs. Ketoembar is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast ketoembar is er ook djintan (gemalen komijnzaad), Laos (gemalen galangawortel) en djahe (gemalen gemberwortel). Deze vier soorten gedroogde kruiden kunnen goed gecombineerd worden.
Ketoembar = korianderzaad. Koenjit = Kurkuma of geelwortel.
Laos is een geneeskrachtig kruid en wordt in Azië veel toegepast vanwege de medicinale eigenschappen. Het wordt gebruikt om ademhalingsproblemen en misselijkheid te verlichten. Ook bevordert het de spijsvertering en helpt het tegen darmklachten.
Galangawortel of laos is familie van de gember en de kurkuma en is rijk aan antioxidanten. Galanga wortel heeft een scherpe, pittige smaak en wordt al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. Tegenwoordig is het een heerlijke specerij om allerlei gerechten op smaak te brengen.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Djahe is gedroogde en gemalen gemberwortel en is makkelijk in gebruik. Gemalen gember (of gemberpoeder) heeft een frisse, scherpe smaak en geur. Het is een goed alternatief voor verse gember. Doordat het gedroogd is, is het bovendien een stuk langer houdbaar.
Galangal word ook wel Thaise gember genoemd. Dit komt omdat de smaak flink overeenkomt met verse jonge gember, die je dan weer niet moet verwarren met de gember die wij kennen. Aan de buitenkant lijken de twee wortels op elkaar, maar als je goed kijkt, zul je zien dat galangal bleker is en ook veel harder is.
Wat is het? Laos is de wortelstok van de tropische plant Alpinia galanga, lid van de gember-familie. De smaak lijkt wel wat op die van gember, maar is frisser en minder scherp/peperig. Het ruikt een beetje naar plakkerige pijnboom, maar ook een beetje naar zeep.
Van buiten lijkt kurkuma op gemberwortel, maar zodra het felgekleurde vruchtvlees tevoorschijn komt zie je gelijk het verschil. Kurkuma wordt ook wel koenier, koenjit en geelwortel genoemd, en is zowel vers als gedroogd verkrijgbaar bij de meeste toko's, sommige supermarkten, Marqt en online bij VVthuis.
Je raadt het misschien al, maar je kunt laos vervangen door gember. Ook voor de bereiding kan je het behandelen als gember: even schillen en snijden of raspen maar.
Saffraan, madras-kerriepoeder, gele kerriepoeder, een mengsel van foelie en gerookte paprika, of garam masala zijn allemaal haalbare alternatieven.
Je kunt laos het beste in plastic in de koelkast bewaren. In de diepvries kan ook; dan is de wortel maandenlang houdbaar.