Kefir (ook wel melkkefir genoemd) is een licht-alcoholisch gefermenteerd drankje (tot 2 procent alcohol), vergelijkbaar met yoghurt en karnemelk. Door zogenaamde kefirkorrels met melk te mengen en deze op kamertemperatuur te laten rusten, treedt fermentatie op. Het resultaat is een yoghurt-achtig drankje.
Kefir wordt na de fermentatie doorgeroerd en blijft dus een voller product, ca. 4% vet. Het is wat dikker dan karnemelk maar wel goed drinkbaar. Wel bevat kefir in vergelijking met karnemelk wat meer verschillende soorten melkzuurbacteriën en ook wat gisten waardoor het een lichte tinteling heeft.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Kefir bevordert de stoelgang
Probiotica zoals die in kefir dragen bij aan een betere en gezonde balans van de bacteriën in de darmen. Als deze balans in orde is, heb je minder last van maag- en darmproblemen, zoals een problematische stoelgang of prikkelbare darm syndroom (PDS).
Karnemelk ontstaat doordat er bepaalde bacteriën aan magere melk worden toegevoegd. Deze bacteriën zetten suikers die van nature in melk zitten om in zuur, wat de typische smaak aan karnemelk geeft. Yoghurt wordt net zoals karnemelk gemaakt door het toevoegen van bacteriën die suikers omzetten in zuur.
Goed voor de darmen
Bijvoorbeeld voor onze darmen. De melkzuurbacteriën die erin zitten zijn namelijk goed voor onze darmgezondheid. Ze worden langzaam opgenomen in de darmen en helpen ons voedsel te verteren. Heeft u zwaar getafeld of last van een opgeblazen gevoel, ook dan kan een glas karnemelk helpen.
In kefir zitten, in tegenstelling tot yoghurt, ook gisten verwerkt. Kefir wordt op dezelfde manier genuttigd als drinkyoghurt. De smaak is lichtzuur en fris en doet nog het meest denken aan karnemelk.
Echter wordt het drankje ook in de supermarkt volop verkocht. Zijn deze producten even gezond als de zelfgemaakte kefir? Helaas niet, blijkt uit een onderzoek van Keuringsdienst van Waarde.
Kefir wordt in de meeste gevallen gefermenteerd met koemelk. Dit heeft nog altijd de voorkeur boven water-kefir. En terecht want het geeft de drank meer voedingswaarde en romigheid. Bovendien kan water kefir aardig wat suikers bevatten.
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml en is daarom geschikter voor wanneer je wilt afvallen. Kefir is dus super gezond en is goed te gebruiken wanneer je een gezondere levensstijl wilt ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat het gewichtsverlies hierdoor wel minimaal is.
Sinds kefir in Nederland zo populair is geworden, zien we ook in Nederlandse supermarkten als de Lidl, AH, Jumbo en Aldi producten verschijnen die de naam 'kefir' dragen. Als u kefir in de supermarkt wilt kopen, dan hebt u de keuze uit talloze verschillende merken.
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.
Melkkefir bevat alleen wat meer goede en gezonde bacteriën en gisten dan waterkefir. Ook het fermentatieproces is bij melkkefir simpeler dan bij waterkefir. Hoe dan ook: beiden zijn een gezonde keuze en passen binnen een gezond voedingspatroon.
Den Eelder boerenkarnemelk is al verschillende keren uitgeroepen tot de lekkerste karnemelk van Nederland. Wat hem zo bijzonder maakt? Dit komt doordat we de karnemelk nog op traditionele wijze karnen. Hierdoor is hij mooi vol en smaakt hij nog zoals vroeger, romig met een licht zuurtje.
Wat is ayran? Dit zoute, super verfrissende drankje doet meteen smachten naar de zomer. Surprise surprise, ayran bestaat dan ook uit water, zout en yoghurt. Je kan het vergelijken met de consistentie van een drinkyoghurt, maar dan ongezoet en met de smaak van bijvoorbeeld karnemelk of kefir.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
Waterkefir kun je 6 weken goed houden in de koelkast. Draai regelmatig de dop los. Dit laatste i.v.m. de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas). Buiten de koelkast blijft de drank dik een week goed.
Maar waarom is deze Arla kefir nou zo gezond? Kefir bevat calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Van vitamine B12 is bekend dat het een positieve invloed heeft op je immuunsysteem. Samen met vitamine B2 helpen deze vitamines bij vermoeidheid en het behoud van een gezonde huid.
De gisten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol. Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%). De melkzuurbacteriën zetten suiker om in melkzuur (plantaardig) waardoor je een friszure smaak en extra houdbaarheid krijgt.
Skyr heeft net zoveel gezonde eigenschappen als yoghurt en kwark, en daarbij net wat meer eiwit. De IJslandse zuivel scoort flink qua populariteit omdat het mager is, maar toch een volle smaak heeft en je maag lekker lang een vol gevoel geeft. Skyr is daarmee een echte krachtpatser onder de zuivelproducten.
Kefir wordt gemaakt door kefirculturen toe te voegen aan melk. Deze culturen fermenteren de melk. Vervolgens wordt het gefilterd. Dit samen zorgt voor een pure, frisse en licht sprankelende smaak.
Door melkkefir te eten krijgt u wel de gezonde voedingsstoffen uit de melk binnen (tenslotte wordt enkel de lactose verteerd door de kefirculturen en niet de gezonde voedingsstoffen), maar niet de lactose.