Sommige vezels, zoals gebleekt katoen en viscose, zijn van zichzelf relatief transparant voor UV-straling. Andere vezels, zoals ongebleekt katoen, bevatten een natuurlijk pigment dat UV-straling absorbeert (en dus niet doorlaat).
Kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, zijde en wol beschermt je huid minder goed tegen UV-straling dan kleding gemaakt van synthetische materialen. Voorbeelden van chemische stoffen in synthetische kleding zijn elastaan, polyamide en polyester. Deze stoffen zitten vaak in zwemkleding.
Gewone kleding
Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Als gewone kleding nat wordt, houdt het bovendien nog minder uv-straling tegen. Je kunt zoals hierboven al beschreven het beste kiezen voor uv-werende kleding.
Kunststoffen zoals lycra, nylon, polyester en acrylic absorberen en beschermen veel beter dan gebleekt katoen. Blinkende semi-synthetische stoffen (bv. rayon maar ook zijde) reflecteren meer dan matte stoffen zoals linnen die het UV-licht eerder absorberen dan reflecteren.
Naast de dichtheid van de stof is ook de kleur van de kleding van belang. Zo houdt zwarte kleding meer uv-straling tegen dan witte. Ook is de kans op verbranden bij natte kleren twee keer zo groot als met droge kleding.
Verschillende vezels bezitten een verschillende mate van reflectie en absorptie van de straling, wat de UV-doorlaatbaarheid beïnvloedt. Sommige vezels, zoals gebleekt katoen en viscose, zijn van zichzelf relatief transparant voor UV-straling.
UV straling stimuleert pigmentvormende cellen (melanocyten) in de huid tot het vormen van pigmenten. Dit pigment beschermt de onderliggende cellen tegen UV. De combinatie van verdikking van de huid en de vorming van pigment is onze natuurlijke bescherming tegen de inwerking van UV straling.
Zoals we hebben gelezen heeft wit een hoge reflectiewaarde en zwart een hoge absorptiewaarde. Echter is de absorptiewaarde van zwart hoger dan de reflectiewaarde van wit, waardoor zwart uiteindelijk minder straling doorlaat en jouw woning minder snel laat opwarmen.
Dubbele plissé gordijnen worden ook wel duettes genoemd. Deze gordijnen hebben een “dubbele” structuur, waar niet alleen lucht inzit welke warmte tegen kan houden, maar ook vaak nog aluminium bestanddelen om het materiaal verduisterend te maken. Daardoor zijn ze extra geschikt om warmte tegen te houden.
Die kleur is in de zomer eerder een voordeel dan een nadeel. De kleur zwart absorbeert namelijk niet alleen de warmte van de zon, maar ook de energie van het lichaam. Zodra stof in aanraking komt met zon en lichaamswarmte, zoekt met name de kleur zwart een manier om de warmte kwijt te raken.
Hoe donkerder en dichter geweven, hoe meer UV-straling het tegenhoudt. En synthetische materialen zoals elastaan, polyamide en polyester absorberen meer UV-straling dan natuurlijke materialen als katoen en wol.
Normaliter kunt u niet verbranden als u kleren aan heeft. De vezels van de textiel zitten meestal dicht genoeg en laten eigenlijk weinig UV stralen door. Elk kledingstuk heeft een soort SPF waarde.
Draag beschermende kledij en een zonnebril.
Draag een hoed met een brede rand, om uw gezicht en hals in de schaduw te houden. Draag een bril die UV-stralen absorbeert, om het risico op UV-beschadiging te verminderen. Dicht geweven stoffen bieden meer bescherming tegen UV.
Waarom uv-werende kleding voor baby en kind? Uv-werende kleding voor kinderen is een goede aanvulling op het smeren met zonnebrand. Uv-kleding bevat stoffen die de huid nog meer beschermen tegen zonlicht, zoals synthetische materialen en uv-filters.
Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, houdt glas de schadelijke UVA-stralen niet tegen. 50% van deze straling komt door glas heen. Zowel op kantoor, in huis als in de auto kan de huid daardoor beschadigd raken.
Het antwoord op al deze criteria is lycra. Lycra is een synthetisch en elastisch materiaal, dat zodanig samentrekt dat het UV-straling effectief weert. Door lycra te combineren met de beste O'Neill technologieën, zijn we erin geslaagd om de beste collectie UV-beschermende producten te creëren.
Rolluiken zijn de meest effectieve vorm van zonwering tijdens een hittegolf. Rolluiken zijn namelijk volledig afsluitbaar. Zon, warmte en geluiden kunnen veel minder makkelijk uw woning binnendringen.
Houden gordijnen warmte tegen? Gordijnen kunnen warmte tegenhouden, wanneer je kiest voor lichte gordijnen of gordijnen met een lichtgekleurde voering. Dit weerkaatst het zonlicht, waardoor de gordijnen helpen tegen de zon én de bijkomende warmte.
Gevoerde gordijnen
Gordijnen met een dikke stof én voering zijn de beste gordijnen tegen de kou. De dikke stoflagen zorgen voor een isolerende werking. Doe de gordijnen zoveel mogelijk dicht om de warmte binnen te houden.
Ook een inkoppertje misschien: het dragen van licht gekleurde kleding houdt je koeler dan zwarte kleding. Lichte kleuren reflecteren zonlicht, waar donkere kleuren het zonlicht absorberen. Kies dus voor je witte, beige of tan items in plaats van voor je 'zomerse' all black-outfit.
Kledingkleur bij warm weer
Een wit shirt geeft meer verkoeling omdat het licht van wit de zon weerkaatst. Ook kleding met een heldere kleur zou meer warmte tegenhouden. Zo houdt een felgeel shirt je koeler dan een lichtgeel shirt.
Een screen monteer je vlak boven het raam en laat je vervolgens vlak voor het raam naar beneden zakken. Op deze manier bedek je het raam deels of helemaal. Het screendoek weert de zon en houdt de stralen buiten.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Uv-straling wordt sterker door weerkaatsing via zand en water (10 tot 20%). De weerkaatsing via verse sneeuw en ijs is zelfs 80 tot 90%.
Plek op aarde
Waar je op dat moment bent op de wereld heeft invloed op de sterkte van de UV straling, in Australië bijvoorbeeld is de ozonlaag heel dun en is de UV straling het sterkst, want er wordt minder UV straling gefilterd door de dunne ozonlaag.