In Nederland zijn veel verschillende merken Kamado's te koop, zoals bijvoorbeeld de Big Green Egg, de Keij Kamado, de Bastard, Kamado Joe, Grill Guru en de Patton. De duurdere merken produceren niet automatisch de betere kamado's.
Een Kamado Joe is bijvoorbeeld een stuk dikker dan een Big Green Egg, dus is hij constanter en zuiniger, maar misschien net iets minder eenvoudig omlaag te krijgen (Het verschil is triviaal). Een ander nadeel van keramische barbecues is dat ze zwaar zijn en moeilijk te verplaatsen.
90% van de kamado's komt uit China. Zowel echte als goedkope kamado's worden geproduceerd in China en vaak nog in dezelfde fabriek. Het verschil van kwaliteit zit hem in de verschillende productieprocessen en de unieke specificaties. Wij maken vanaf hier het onderscheid tussen een goedkope, en een echte kamado.
Na 18 verschillende Kamado Barbecue's getest te hebben konden we niet anders dan concluderen dat de Big Green Egg Large momenteel de beste keuze is van 2022. Met deze big boy grill je direct voor 8 personen. Verder is de kuip bestand tegen temperaturen tot 350 graden.
Waar het woord “kamado” vandaan komt, hoeven we waarschijnlijk niet uit te leggen, maar we doen het toch even in het kort: De kamado is uitgevonden in China, via Korea verspreid en uiteindelijk in Japan terecht gekomen. Het woord “kamado” is Japans en betekent “fornuis” of “kookplaats”.
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
De grote merken geven een levenslange garantie op het keramiek. Maar de kwaliteit van de andere onderdelen zoals de spanbanden, scharnieren en vuurschaal zijn minstens zo belangrijk. Alles bij elkaar maakt een goede kamado. Op het keramiek moet minimaal 20 jaar garantie zitten.
Funfact: kamado betekent in het Japans: 'oven / haard'. Het grootste verschil tussen een 'standaard' ketel BBQ en een kamado is het materiaal. De kamado wordt gemaakt van sterk keramiek. Dit heeft de eigenschap dat het enorm goed tegen hitte kan en deze vast kan houden.
Het 2022 model is op een aantal punten verbeterd. De gietijzeren topschijf is bijvoorbeeld aangepast en sluit daardoor nóg beter af. Daarnaast heeft het 2022 model een vernieuwde thermometer. De verhoogde houtskoolmand maakt het mogelijk om meer houtskool in één keer aan te steken.
Volgens de Grill Guru heren (HarlemBBQ) produceert Grill Guru top kwaliteit barbecues die zijn ontworpen en gebouwd om alle seizoenen te genieten. Door de uitstekende isolerende eigenschappen van de keramische Guru's is het goed op temperatuur houden van je kamado een Fluitje van een cent.
Kan ik mijn kamado onder alle weersomstandigheden gebruiken? De kamado is een kooktoestel voor alle weertypes en kan gebruikt worden wanneer u maar wilt genieten van de geweldige smaak van een barbecue.
Door de warmte en koude werking ontstaan er altijd kleine scheurtjes en barstjes, heel normaal dus. Het emaille van de Kamado kan micro barstjes vertonen, dat noemen we ook wel craquelé. De werking en duurzaamheid van de Kamado heeft er uiteraard niet onder te leiden.
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
Hoewel de Black Bastard in Nederland is ontwikkeld, wordt deze in China geproduceerd.
De Black Bastard is gemaakt van de zeer hoogwaardige keramieksoort Cordieriet. Hij weegt wel wat. Maar de enorme massa van de Black Bastard is meteen ook het grote pluspunt van deze barbecue. De barbecue reageert niet zo heel snel op aanpassingen van de luchtaanvoer.
De Patton Kamado Grill dankt zijn geweldige resultaten aan de kwalitatieve keramische schaal en de juiste gecontroleerde luchtstroom. Alle gerechten komen nog smaakvoller uit en je mag dus opletten dat je je vingers er niet bij op zult eten.
The Bastard Premium houtskool is een houtskool van hoge kwaliteit, speciaal voor de Kamado barbecue. Gegarandeerd een langere brandduur van 50% ten opzichte van normale houtskool soorten.
Het verschil tussen de Bastard classic en Bastard urban
De classic is blinkend zwart, de urban is mat antraciet. Wat een optisch verschil is aan de coating is dat je bij de classic, blinkend zwart, krakelingen in het keramiek kunt waarnemen. Dit zijn fijne haarscheurtjes.
Op de Big Green Egg worden gerechten sneller bereid, drogen ze niet uit en behoudt het eten de voedings- en smaakstoffen. Het hoogwaardige keramiek in combinatie met premium houtskool zorgt voor een unieke smaakbeleving en een hele lange brandduur. Grillen, bakken, koken, stoven, roken en slow cooking.
Direct grillen doe je op hoge temperaturen van 175 tot 230 graden. Vul de vuurschaal van de kamado tot de rand met houtskool. Beide ventilatieroosters staan helemaal of gedeeltelijk open en je plaatst het grillrooster direct boven het vuur. Laat het grillrooster goed heet worden voordat je er iets op legt.
Door zowel de bovenste als de onderste dempers in te stellen, kan de hitte in de kamado temperaturen bereiken van minder dan 85 graden tot meer dan 400 graden.
De juiste hoeveelheid houtskool
Het antwoord is eigenlijk heel simpel: een kamado barbecue vul je met houtskool tot aan de vuurring. Het is belangrijk dat je een goede verdeling maakt tussen grove en minder grove stukken houtskool. Dat moet omdat het vuur ander stikt.
Waarom moet ik voor de Grill Guru kiezen? De keramische barbecues van Grill Guru zijn gemaakt van keramiek dat bestand is tegen hoge temperaturen en dat de warmte goed vast houdt. De Grillerette is een tafelgrill die het gemakkelijk maakt om gezellig aan tafel met elkaar te kunnen barbecueën.