Hard water is soms slecht voor je huid.Het kan nadelig werken voor eczeem, psoriasis en een droge huid. In hard water zitten magnesium- en calciumdeeltjes. Deze deeltjes verhogen de pH-waarde van je huid, wat een droge huid bijvoorbeeld nog droger maakt.
Waterontharder huid? Een waterontharder kan huid en haren hun glans teruggeven en in betere conditie brengen. Dat kan, omdat hard water (met veel opgeloste kalk erin) je huid rood en droog maakt. Bestaande huidcondities zoals eczeem kunnen verergeren door het gebruik van hard water om te douchen of een bad te nemen.
Hoewel het onlogisch klinkt, zorgt water ervoor dat de huid uitdroogt. De verdamping van water uit je huid neemt namelijk toe wanneer deze nat is. Ons lichaam is hierop ingesteld, maar een huid die langdurig of vaak achter elkaar nat is, droogt uit. Er kunnen ook allerlei stoffen in het water opgelost zijn.
Conclusie: de ideale waterhardheid is simpelweg 0 dH aangezien dit de enige waterhardheid is waarbij een kalkvrije omgeving kan worden gegarandeerd. Iedere waterhardheid hoger dan deze zorgt voor de afzetting van calciumcarbonaat zoals ook te zien is in deze evenwichtsreactie.
Momenteel is er nog geen wetenschappelijk bewijs van een rechtstreeks verband tussen hard water en eczeem. Wel is het geweten dat hard water de huid kan uitdrogen. Dat komt enerzijds door de dehydraterende en irriterende eigenschappen van de calcium- en magnesiumdeeltjes.
Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat kalk het ontstaan van eczeem niet veroorzaakt. Maar hard water kan de ziekte verergeren door de minerale kristallen waaruit het bestaat. Deze kristallen kunnen inderdaad een tintelend gevoel op de huid of jeuk veroorzaken.
Laat witte bloem producten, snelle suikers, varkensvlees, koffie en andere ongezonde voeding weg uit je voedingspatroon. Neem extra probiotica in de ochtend om de darmflora te herstellen. Eet veel fruit (met uitzondering van citrus vruchten, kiwi's, ananas een aardbeien) en eet veel vezels in vorm van groentes.
Te zacht water (lager dan 10 Franse graden) tast de metalen leidingen aan, zodat koper, zink, lood, enz. oplossen in het water. Dit is ongezond voor wie van het water drinkt. Daarnaast vervangt de ontharder magnesium en calcium.
Het drinken van onthard water is net zo veilig. Voor je gezondheid doet water uit een waterontharder zo gezien niets, behalve dat de smaak van zacht water stukken lekkerder is.
Zacht drinkwater heeft net als hard water vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid. Er werd een tijd gedacht dat er mogelijk een relatie bestond tussen te zacht water en hartfalen, maar uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat effect verwaarloosbaar.
Hard water is soms slecht voor je huid. Het kan nadelig werken voor eczeem, psoriasis en een droge huid. In hard water zitten magnesium- en calciumdeeltjes. Deze deeltjes verhogen de pH-waarde van je huid, wat een droge huid bijvoorbeeld nog droger maakt.
Zwemmersjeuk is huiduitslag die vaak heftig jeukt of brandt. U krijgt rode vlekjes die branderige pukkeltjes en blaasjes worden. De huidslag begint direct of binnen 2 dagen nadat u heeft gezwommen in zoet natuurwater. Larven van een platworm die in dat water leven kunnen in de huid kruipen.
Veel mensen geven de voorkeur aan het drinken van hard water vanwege alle essentiële mineralen die het bevat. De smaak is ook een belangrijk verschil tussen de twee soorten water. Omdat zacht water de neiging heeft een beetje zout te smaken, geven velen de voorkeur aan hard water.
Ontharden. Kalk is een natuurlijk bestanddeel van drinkwater. De aanwezigheid van kalk in kraanwater is niet schadelijk voor uw gezondheid. Integendeel, het is zelfs belangrijk (én wettelijk verplicht) dat een minimale hoeveelheid kalk en magnesium in het kraanwater voorkomt omdat uw lichaam dat nodig heeft.
Kalk in kraanwater is gezond! De mineralen calcium (kalk) en magnesium bepalen de hardheid en zijn noodzakelijk voor de mens. Je botten worden er sterk van en je verteringssysteem werkt door kalk ook beter. Bovendien kan magnesium helpen tegen hart- en vaatziekten.
Basen zijn bijv. javel, ovenreinigers of ammoniak. Bijtende stoffen kun je herkennen aan een gevarensymbool op het etiket en de vermelding 'bijtend'. Bij inname kunnen ze ernstige brandwonden in het spijsverteringskanaal veroorzaken.
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.
De beste manier om kalk uit het water te halen is door middel van een filtersysteem, oftewel een waterontharder. Deze wordt op de waterleiding aangesloten. De waterontharder vangt calcium en magnesium af, en voorziet zo de rest van het huis van zacht water.
Gedemineraliseerd water is water dat op zo'n manier is gezuiverd dat het van (de meeste) mineralen is ontdaan. Het gaat hier bijvoorbeeld om calcium, chloride, sulfaat, magnesium en natrium. Gedemineraliseerd water wordt ook wel demiwater of gedeïoniseerd water genoemd.
Voedingstips #4: Veel water drinken
Water reinigt je huid en is noodzakelijk als je last hebt van eczeem. Door elke dag tenminste 1.5 liter te drinken zet je een belangrijke stap om je lichaam te helpen ontgiften. Want eczeem wordt vaak veroorzaakt door ophoping gifstoffen dat zich uit via de huid.
Eet minimaal 500 gram verse groenten en vers fruit per dag. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren. Blauwe bessen zijn juist uitermate goed voor je, omdat ze boordevol antioxidanten en anthocyanidinen zitten.
Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk.
De huid droogt uit na contact met warm water waarna de jeuk kan verergeren. Probeer daarom niet te vaak, te lang of te heet te douchen of in bad gaan. Gebruik daarbij ook een hypoallergene, parfumvrije bad- of douche emulsie of gel. Na het douchen de huid niet droog wrijven maar droog deppen.
Kan je allergisch zijn voor water? Ja, dat kan. Je kan een gevoeligheid hebben voor een onderdeel dat aanwezig is in water. Bij een reactie op water denkt men in eerste instantie meestal aan chloor of chemische stoffen.