Indien je niet overgevoelig bent voor zuivel, dan zou je de rauwe volle zuivel met mate kunnen eten. Denk aan volle melk, volle yoghurt, griekse yoghurt, roomboter. Van de kazen zou je feta & oude kazen kunnen eten.
In het algemeen betekent het dieet het eten van groenten, fruit, vlees, vis, bepaalde vetten, noten en zaden. Granen en graanproducten (pasta, brood, etc.), bonen, soja, zuivel, bepaalde plantaardige oliën en geraffineerde koolhydraten worden uit het dieet gelaten.
Lactose en gluten komen er niet in bij paleodieet
Daarom bannen ze die uit hun voeding. Lactose is een melksuiker en komt dus vooral voor in melk(producten). Wie lactose-intolerant is, mist het lactase-enzym en verteert lactose niet goed. Gluten zijn eiwitten die je terugvindt in granen zoals tarwe, rogge en gerst.
Zuivel. Zuivel binnen het Paleo dieet is doorgaans een don't. Dat betekent dus ook dat je geen melk en melkproducten (zoals kwark en kaas) meer mag eten.
Onderzoek laat zien dat de oermens een alleseter was en in die tijd moest eten wat voorhanden was; fruit, vis, vlees en noten. Maar het voedsel waarop al onze voorouders konden terugvallen waren knollen en wortels, die net als granen, veel zetmeel bevatten en daarmee energie leveren.
De gevaren van het paleo dieet
Een paleo dieet is erg arm aan vezels en calcium, omdat je geen melkproducten of dingen als brood eet. Daarnaast kun je, hoewel dat in deze tijden meestal net niet het geval is, te weinig zout binnenkrijgen. Zout bevat jodium, en daar heeft je lichaam toch wel een minimum aan nodig.
Met het Paleo dieet kun je op een gezonde manier tot 8 kilo per maand afvallen. En het mooiste is: je bent niet verplicht om naar de sportschool te gaan. In dit artikel lees je waarom het Paleo dieet zo goed werkt en hoe Paleo recepten kunnen bijdragen aan jouw gezondheid.
Paleo & zuivel is een grijs gebied. Ben je erg gevoelig voor lactose, kies dan alleen producten die helemaal geen lactose bevatten. Indien je niet overgevoelig bent voor zuivel, dan zou je de rauwe volle zuivel met mate kunnen eten. Denk aan volle melk, volle yoghurt, griekse yoghurt, roomboter.
Aardappelen zijn een moeilijk onderwerp als het gaat om Paleo. Ze bevatten een flinke hoeveelheid zetmeel, wat niet fijn is voor mensen die al insuline resistent zijn. Maar daarnaast zijn ze ook wel een pure voeding en hoeft de aardappel alleen maar verhit te worden om hem te eten.
Met het Paleo-dieet eet je als de oermens. Ons lichaam is volgens de theorie niet geschikt voor modern voedsel. Bij dit dieet eet je daarom wat de eerste mensen (jagers en verzamelaars) aten: wild, vis, fruit, planten, knollen, noten, zaden en kruiden.
Maar omdat rijst natuurlijk een graansoort is, wordt deze niet geaccepteerd als écht Paleo voeding. Graan bevat fytinezuur, maar bijvoorbeeld minder dan geaccepteerde Paleo voeding zoals amandelen. Ja, ook noten bevatten fytaten.
Eet je daarentegen zoete aardappel dan blijft je bloedsuikerspiegel relatief stabiel. De GI van een gewone aardappel is 70(wat redelijk hoog is) die van zoete aardappel daarentegen is maar 35 en dat is de grootste reden waarom Paleo wel zoete aardappel 'toestaat'. In zoete aardappelen zit veel bètacaroteen.
Hoewel soja een peulvrucht is, is het toch een geval apart. Behalve de grote hoeveelheden anti-nutriënten die het bevat (net zoals andere peulvruchten), zijn er nog meer redenen waarom soja niet binnen het Paleo voedingspatroon past.
Alle gezonde noten passen uitstekend in ieder gezond eetpatroon, en zeker in het paleo dieet. Lang niet alle noten zijn dus paleo. Dat is alleen het geval met échte noten, zoals amandelen, macadamianoten, hazelnoten, pecanoten en walnoten. Deze noten zijn dus puur paleo.
Verschil tussen keto en paleo
Vaak worden ketogeen en paleo in één zin gezegd, omdat ze zo op elkaar lijken. Enerzijds is dat zeker zo, maar toch niet helemaal. Beide eetpatronen vermijden granen en peulvruchten, maar bij het paleo dieet eten de meeste mensen wel alle soorten fruit en koolhydraatrijke groenten.
Het paleo dieet bevat relatief weinig koolhydraten en veel eiwitten en gezonde vetten. In dat opzicht is het een soort koolhydraatarm dieet.
Daarnaast bevat het aardig wat vitaminen. Zeker als je behoefte hebt aan meer eiwitten ( topsporters bijvoorbeeld) is skyr beter dan bijvoorbeeld kwark of Griekse yoghurt. Het is ook fijn, dat het niet rijk is aan vetten.
Van melk wordt een groot aantal melkproducten gemaakt. Vaak gaat het om kaas, maar ook karnemelk, yoghurt en boter zijn bekende voorbeelden. Zuivel is een andere naam voor melk en melkproducten. Zuivel is in Nederland een onderdeel van een gezond voedingspatroon en staat daarom in de Schijf van Vijf.
Geen granen, geen zuivel, geen geraffineerde suikers of soja. Er zijn een paar uitzonderingen qua groentes die niet “Paleo proof” zijn zoals mais, bonen en peulvruchten. Uiteraard komen ook deze gewoon in de natuur voor, maar vanwege de aanwezige anti-nutriënten worden ze niet gegeten.
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Om aan 284 gram koolhydraten te komen met voedingsmiddelen uit het paleodieet zou je bijvoorbeeld 100 gram honing, 500 gram banaan en 500 gram zoete aardappel moeten eten. Dat zijn zo'n beetje de koolhydraatrijkste natuurlijke voedingsmiddelen.
Paleo staat bekend als een manier van eten. De meeste mensen starten dan ook met Paleo door alle granen en suiker uit hun keuken te verwijderen en hun koelkast te vullen met zetmeelarme groenten en gras gevoerd vlees. Zo kun jij ook starten: Zorg dat je iedere nacht acht uur slaap krijgt.
Oervoeding is eten zoals de mens in de oertijd deed. Uit onderzoek blijkt dat onze genen sinds de oertijd nog maar weinig zijn veranderd en dat voeding uit de oertijd nog steeds goed bij ons lichaam en onze geest past. Oervoeding wordt ook wel paleolithische voeding genoemd of kortweg paleo.
Onbewerkte voeding is voeding die rechtstreeks uit de natuur komt en waar dus niets aan is veranderd. Denk aan groenten, fruit, zaden, pitten, noten, eieren, vis, vlees of kruiden.