Na een kaakoperatie valt dit doorgaans erg mee. In de meeste gevallen is men verbaasd hoe weinig pijn men heeft. Meestal is er eerder sprake van “ongemak” dan van pijn. De pijn is gewoonlijk minder dan na het operatief verwijderen van een verstandskies.
Vaak wordt de pijn na 3 tot 4 dagen minder. Hoe lang het nodig is om pijnstilling te gebruiken, verschilt per persoon. Kauwen is vaak lastig na een kaakoperatie. De eerste 3 á 4 weken na de operatie kun je alleen vloeibare voeding gebruiken.
Na ongeveer 6 weken kunt u weer redelijk normaal gaan eten, al blijven de kaken nog wat stijf. Zo nodig krijgt u oefeningen om de kaakbeweging zo snel mogelijk te verbeteren.
Een chirurgische correctie van de boven- of onderkaak duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Een correctie van beide kaken ongeveer 2,5 uur.
Herstel na een kaakoperatie
Het herstel van de kaken duurt ongeveer zes weken. Hierna begint alles weer normaal te worden, zoals eten, praten en tandenpoetsen. De kaken kunnen nog wel stijf aanvoelen. Met behulp van oefeningen kun je de kaakbeweging bevorderen.
Er zijn enkele risico's die voor veel mensen gelden: Bij chirurgische onderkaakcorrecties bestaat een klein risico op het ontstaan van een blijvend verminderd gevoel van een klein deel van de huid van de kin of de onderlip. Dit komt omdat de operatiesnede in het bot vlakbij de gevoelszenuw in de onderkaak loopt.
Toch is enig gewichtsverlies na een kaakoperatie bijna niet te voorkomen. In het algemeen is het streven om dit in de eerste 4 weken na de operatie te beperken tot een maximum van 3 kg, met daarna een stabilisatie van het lichaamsgewicht.
Ga na de ingreep enkele dagen niet met het gezicht in de zon zitten en maak ook geen gebruik van de zonnebank. Door de warmte kan er makkelijk weer een zwelling ontstaan.
De totale kosten, inclusief vooronderzoek en nachtbeugel(s), bedragen dan rond de € 2500,-. Het kan natuurlijk ook korter duren en daardoor (veel) goedkoper zijn. Soms duurt het een jaar en héél soms enkele maanden.
Vergoeding van kaakchirurgie en de daarbij behorende ziekenhuisopname valt altijd onder de basisverzekering. Voorwaarde is wel dat je via een verwijzing bij de kaakchirurg terecht bent gekomen. Dit loopt altijd via huisarts, tandarts of medisch specialist.
De zwelling is meestal het grootst binnen 24 uur na de operatie. Daarna wordt uw gezicht en soms uw hals en borst blauw en geel, zoals na een bloeduitstorting. Na een week is de zwelling vrijwel verdwenen.Het kan zijn dat u enkele weken tot maanden na de operatie nog een kleine zwelling heeft.
Gedurende de operatie adem je via een ademhalingsbuisje. Deze wordt via je neus in de luchtpijp gebracht. Tijdens de kaakoperatie worden delen die verplaatst zijn in de mond weer aan elkaar gezet met metalen schroefjes en plaatjes. De kaakchirurg bespreekt met je of deze plaatjes en schroefjes er later weer uit moeten.
De operatie gebeurt vanuit de mond.Er komen dus geen uitwendige littekens.De kaakchirurg zet de verplaatste botdelen op de gewenste positie vast met plaatjes en schroefjes van titanium. Deze plaatjes kunnen blijven zitten, tenzij u er last van krijgt.
Na een kaakoperatie om de stand van de kaak aan te passen, is het belangrijk dat het kaakbot voldoende rust krijgt, zodat het in de nieuwe stand kan vastgroeien. Als uw kiezen en tanden op elkaar worden vastgezet, is kauwen niet mogelijk.
Als de pijn meer dan een paar dagen aanhoudt, is het waarschijnlijk een goed idee advies in te winnen van een arts. Hoewel de kaakpijn soms vanzelf weer over gaat, kan het zijn veroorzaakt door problemen met je gewrichten, zenuwen, gebit of iets anders.
Een beugel is bijna altijd een onderdeel van de behandeling. Na een beugelbehandeling en kaakcorrectie kun je je gebit beter gebruiken. Kauwen, afbijten en slikken lukt beter. Ook kun je je lippen beter op elkaar krijgen (passieve lipsluiting) en beter praten.
Als u uw kaken slechts licht mag belasten, kunt u gebruik maken van een "zachte voeding". Dit betekent dat de voeding gemakkelijk te kauwen en door te slikken moet zijn. Kies fijn volkoren, bruin of wit brood zonder korst.Neem geen brood met hele korrels of pitten.
Breuken aan het kaakgewricht komen vaak voor ten gevolge van direct trauma aan het gezicht. De kaak breekt vaak op de condylen, de ronde uitsteeksels op het kaakbot. Een breuk kan zich ook voordoen na een luxatie van de gewrichten.
De hoeveelheid kaakbot neemt af, zodra u een tand of kies bent verloren of als u last heeft van tandvleesontstekingen. Er zijn verschillende mogelijkheden het kaakbot weer op te bouwen. In sommige gevallen kan de implantoloog de botopbouw tegelijk doen met de plaatsing van het implantaat.
Wanneer de twee helften van het kaakgewricht niet goed glijden, kan de kaak zo nu en dan 'op slot' raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een trauma, spierspasme of een ziekte zoals tetanus.
Gina Stanciu over haar ervaring met een dubbele kaakoperatie
Gina Stanciu (27) heeft in april 2022 een dubbele kaakoperatie, kincorrectie en bichectomie (ingreep waarbij het buccale vet van je wangen wordt verwijderd) ondergaan vanwege een overbeet, een terugliggende kin en omdat haar bovenkaak te lang was.
Een veel voorkomende reden voor een kaakcorrectie is een zogenaamde overbeet. Daarbij bijt men met de ondertanden op het gehemelte van de bovenkaak. Het gehemelte is dan vaak pijnlijk.Dit kan op den duur tot verlies van de boventanden leiden.
U mag in ieder geval de eerste paar dagen na de operatie de neus niet snuiten, omdat u dan mogelijk lucht en ontstekingsproducten buiten het zeefbeen perst. Gedurende de eerste dagen na de operatie is er een kans dat er een beetje vers bloed of wat bloederig slijm uit de neus komt.
Bij een te kleine onderkaak wordt de onderkaak naar voren verplaatst, waardoor deze wordt verlengd. De botsnede wordt zo gemaakt, dat de botdelen na de operatie contact met elkaar blijven houden. Het deel met de tanden en kiezen wordt naar voren geschoven.
Een overbeet van 3 tot 5 millimeter (ca.20-30% van de hoogte van de grote voortanden) is normaal. Is de overbeet groter en ondervindt iemand daar hinder van, dan kan een beugel de kaakstand niet meer beïnvloeden omdat de kaken volgroeid zijn. Er is dan een chirurgische kaakcorrectie nodig.