Het sprookje van Joris en de Draak dient als achtergrondverhaal voor de bijbehorende attractie. Het verhaal achter de attractie is een strijd tegen de beroemde draak uit de dertiende eeuwse Legenda Aruea waarin Joris van Capadocië de heldenrol vervult.
Joris vocht voor zijn leven en voor het paard van de koning. Na een paar uur strijd bracht Joris de draak de genadeklap toe en de draak viel kreunend en steunend dood neer. Joris had gewonnen. De koning had als eis gesteld dat Joris één van de hoofden van de draak zou meenemen als bewijs dat de draak echt dood was.
Het verhaal van Joris en de Draak komt uit Zuid-Holland. Als je kijkt naar het stadswapen van Ridderkerk zie je Sint Joris terug. Sint Joris is namelijk de beschermheilige van vele dorpen en steden én van het land Groot-Brittannië.
Toen hij de prinses voor de draak zag staan, sloeg hij een kruisje, reed hij op het monster af en versloeg hij het. In ruil voor de bekering van de stad tot het christendom onthoofdde Joris de draak. Moraal: Niets is onmogelijk voor een christelijke strijder.
De Efteling gooit de onderhoudsplanning overhoop. Houten achtbaan Joris en de Draak gaat veel langer dicht dan vooraf was aangekondigd. De rollercoaster is niet alleen gesloten in november en december 2023, maar ook in januari, februari, maart en april 2024.
Van 8 januari 2024 tot en met eind april sluit Joris en de Draak dan weer voor het laatste deel van dit grote onderhoud. We proberen zoveel mogelijk onderhoudswerkzaamheden in deze periode af te ronden, zodat we klaar zijn voor de rest van het jaar, op regulier onderhoud na natuurlijk.”
In 2007 opent met een jaar vertraging de attractie De Vliegende Hollander, die vele elementen van een attractie moet samenbrengen en in 2010 volgt de houten racer-achtbaan Joris en de Draak, die de Pegasus uit 1991 vervangt.
Bij Oosterse bevolkingen zijn draken nobele wezens en worden geassocieerd met moed, wijsheid en kracht. In Europese bevolkingen worden draken geassocieerd met vuurspuwende vliegende reptielen die steden platbranden, prinsessen ontvoeren en verslagen moeten worden door ridders.
De legendarische heilige Joris wordt vereerd als dappere strijder tegen het kwaad. Hij was de verpersoonlijking van het middeleeuwse ridderideaal. De martelaar op wie de legende teruggaat, stierf vermoedelijk rond het jaar 303. Zijn feestdag is 23 april.
In de achtbaan nemen 2 treinen het tegen elkaar op om de draak te verslaan. De ene trein probeert dat met water (blauw), de ander met vuur (rood). De trein die het eerst het finishbord heeft bereikt, wint de strijd.
'Joris en de draak' is een eng boek.
De draak komt al voor in verhalen uit het oude Griekenland. Die verhalen noemen we ook wel mythologieën. Dat zijn verzonnen verhalen waar een bepaalde les in zit.
Joris op de Draak is de officieuze naam voor een entertainmentact die te zien was op diverse plaatsen in het park (maar vooral in het Ruig- en Reizenrijk) tijdens de zomer van 2021.
Het gaat om The Yukon Striker, die zich bevindt in Canada's Wonderland. Als je benieuwd bent hoe je de achtbaan ongeveer ervaart, kun je een video bekijken die het themapark online heeft gezet. The Yukon Striker gaat maar liefst 130 kilometer per uur, is in totaal 1105 meter lang en bereikt een hoogte van wel 75 meter.
De engste achtbaan van de Efteling is waarschijnlijk de Baron 1898, maar de Python is ook behoorlijk eng. Het is een kwestie van smaak welke van deze attracties je het engste vindt.
video'sKAATSHEUVEL - De Efteling onthult vrijdag en zaterdag de nieuwe, grote attractie Symbolica aan het grote publiek. Symbolica is de duurste attractie uit de geschiedenis van het sprookjespark. De bouw ervan kostte ongeveer 35 miljoen euro.
Joris en de Draak, de dubbele houten achtbaan van de Efteling, staat momenteel stil vanwege brandschade. Een deel van de baan is gaan smeulen, bevestigt een voorlichter van het attractiepark aan Looopings.
Baron 1898, de zevende achtbaan die in de Efteling werd gebouwd, opende op 1 juli 2015 voor het publiek.
De Efteling kwam vermoedelijk aan zijn naam door een hoeve die gebouwd werd in de 16de eeuw en de naam "Ersteling" had. De hoeve verdween, maar de buurtschap kreeg de merkwaardige naam van de hoeve. De naam verwijst waarschijnlijk naar het feit dat deze hoeve de eerste was die op de nieuw ontgonnen grond stond.
1952: opening Sprookjesbos
Op 31 mei 1952 opent Stichting Natuurpark de Efteling het Sprookjesbos: een wonderlijke plek vol sprookjes, sagen en legenden. Bekende, maar ook nieuwe verhalen die uitnodigen om te ontdekken en te beleven.
Rond 1700 zorgden politieke oorzaken ervoor dat veel parken noodgedwongen moesten sluiten. Alleen Bakken, ten noorden van Kopenhagen, overleefde de crisis en is nog te bezichtigen; het is tevens het oudste attractiepark ter wereld.