Bleekwater is hetzelfde product als javel of eau de javel: het is een oplossing van natriumhypochloriet in water.
Bleekwater wordt voornamelijk gebruikt als ontsmettingsmiddel, voor het desinfecteren van vloeren, oppervlakken en sanitaire voorzieningen (wastafels, gootstenen, WC, sifons...). Het wordt ook gebruikt in ziekenhuizen om de lokalen te ontsmetten, of om medische instrumenten te reinigen en te spoelen.
Bleek noemt men in de volksmond ook wel chloor. Bleek is vloeibaar en zit meestal in een (spuit)fles. Bleek is te koop in verschillende samenstellingen. Zo bestaat er dikke bleek, dikbleek, wc-reiniger met (dikke) bleek, bleekspray en (wc-gel met) javel.
Alleen doodt die javel in één klap ook al het andere leven in je tuin. Het is ook nog eens giftig voor mens en dier. "Daarom is het gebruik van javel buiten verboden.
Wordt gebruikt in concentraties van 0.01 tot 1%. Bij sterk vervuilde oppervlakken kan gebruik gemaakt worden van een hogere concentratie.
Bleek + azijn
Het klinkt misschien als een krachtig ontsmettingsmiddel, maar deze twee middelen kun je maar beter nooit met elkaar mengen. “Samen produceren ze chloorgas, wat zelfs in kleine hoeveelheden al voor hoesten, ademhalingsproblemen en brandende, waterige ogen kan zorgen”, aldus Forte.
Groene zeep, bleekwater, waspoeder, schoonmaakazijn of producten zoals javel en dreft zijn allemaal niet geschikt om vuil als algen en mos te verwijderen. Deze chemische producten zijn niet gemaakt om uw terras te reinigen dus gebruik ze ook niet.
Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes. Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden.
Bleekwater is een ontsmettingsmiddel en daarnaast ook een bleekmiddel voor katoen en linnen en voor schimmel. Altijd neutraliseren. Niet voor wol en zijde gebruiken.
Op de meeste metaalsoorten kun je geen bleek gebruiken. Het middel kan er namelijk voor zorgen dat bijvoorbeeld je pan gaat oxideren en roesten. Dit wil je natuurlijk absoluut niet in de buurt van je eten. Was je pannen, bestek en roestvrijstalen apparaten dus vervolgens maar met een ander middel af.
Bleekloog, chloorbleekloog of bleekwater (in Vlaanderen ook javel van het Franse eau de javel) is een huishoudmiddel.
Verwijder groene aanslag niet met javel of chloor
Handige manier als u hardnekkig vuil wil wegkrijgen, maar ook gevaarlijk voor de planten in uw tuin. Chloor en javel zijn agressief en schadelijk voor het milieu.
Geconcentreerd javelwater 38° voor het reinigen en ontsmetten.
Professionele toiletreiniger voor dagelijkse, grondige en hygiënische reiniging van toiletten, afvoeren en septische tanks. Door de dikkere samenstelling hecht het product zich goed voor een spoelvaste werking.
Bleekwater is een zeer efficiënt middel tegen groene aanslag, maar je mag het alleen binnenshuis gebruiken. "Voor buitengebruik is bleekwater wettelijk verboden", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). “Het is schadelijk voor levende organismen: planten, dieren en ook mensen.
Goed poetsen en 15 minuten laten intrekken. Daarna afspoelen met proper water. LODA Javel 15° NOOIT combineren met andere schoonmaakproducten!
Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van schoonmaakazijn, bleekwater of groene zeep. Meng het gekozen huismiddel met heet water en giet het over de bestrating in je tuin. Laat het geheel eventjes inwerken en ga dan aan de poets met een harde bezem. Vervolgens kun je de klinkers naspoelen met schoon water.
Het grootste probleem is dat Bleek in het huishouden vaak Chloor wordt genoemd. Dit is een onjuiste gewoonte. Waar Chloor één van de vele scheikundige elementen uit het periodiek systeem is. Is Bleek niets anders dan een verdunning van Chloor.
IMEX Glyfosaat onkruidbestrijder wordt opgenomen door het blad en doet vervolgens in de plant zijn werk. Deze bekende tegenhanger van Roundup bevat dezelfde hoeveelheid werkzame stof als in Roundup: 360 gram glyfosaat per liter. Na contact met de grond wordt deze onkruidverdelger snel geïnactiveerd en afgebroken.
Enkele van de beste bodembedekkers tegen onkruid zijn Pachysandra, Maagdenpalm (Vinca minor), vrouwenmantel (Alchemilla mollis), Klimop (Hedera), goudaardbei (Waldsteinia Ternata) en Ooievaarsbek (Geranium cantabrigiense).
Ook veel andere onkruidverdelgers bevatten tegenwoordig pelargonzuur als alternatief voor glyfosaat. Het middel is minder doeltreffend tegen onkruid, maar ook minder schadelijk.
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Kan je de wc schoonmaken met baking soda? Feit! Net als azijn is baking soda een effectief schoonmaakmiddel voor de wc. Met baking soda ben je nog sneller klaar: een paar flink scheuten baking soda laat je zo'n tien minuten inweken, borstel de wc pot schoon en doorspoelen maar!