Iedereen is weleens jaloers en bang dat zijn/haar partner vreemdgaat, ook als achteraf blijkt dat er niks aan de hand was. Jaloezie wordt echter ziekelijk als je voortdurend jaloers bent terwijl daar geen aanleiding voor is. Ziekelijke jaloezie heeft ingrijpende gevolgen voor je relatie en je zelfbeeld.
Iedereen is weleens jaloers. Het is een volstrekt menselijke emotie, net zoals blijdschap, verdriet of woede. Jaloezie is niet per se slecht.Je kan ervan leren of gemotiveerd raken.
De jaloerse persoon herhaalt voortdurend datgene wat de ander zou moeten doen, waardoor de ander ook echt gaat geloven dat dit is wat hij of zij zou moeten doen. Op langere termijn is dit ziekmakend, op korte termijn maakt het de omgeving onvoorspelbaar.
Een beetje jaloezie in een relatie is niet erg en ook eigenlijk heel gezond. Het geeft eigenlijk best een geruststellend gevoel dat je partner een beetje angst heeft om je te verliezen. Het is dan ook een teken van liefde en betrokkenheid.
Jaloers zijn betekent dat je bang bent dat je niet in je leven kunt krijgen of houden wat de ander op dat moment lijkt te ervaren of te hebben. Vaak raakt jaloezie ook ongeduld en wantrouwen in je aan. Je voelt afgunst en wilt NU hebben wat de ander heeft. Het liefst zou je het ter plekke willen opeisen of afdwingen.
Van ziekelijke jaloezie spreken we als iemand voortdurend flink jaloers is terwijl daar geen aanleiding voor is. Ziekelijke jaloezie verschuilt zich nogal eens achter andere problemen, zoals een depressie of andere relatieproblemen. Daardoor krijgt het probleem jammer genoeg niet altijd de aandacht die het verdient.
Jaloezie zegt iets over je eigen verlangens
Het is belangrijk om te beseffen dat de kern van deze emotie in jezelf ligt en niets te maken heeft met de ander. Hetgene wat de ander heeft, raakt een gevoelige snaar bij jou. Het gaat om een tekort, behoefte of verlangen dat diep in je verscholen ligt.
Gevoelens van jaloezie wijzen je erop, dat het tijd is om goed stil te staan bij wat jij allemaal te bieden hebt. Maak een lijst met al jouw goede eigenschappen en blijf deze aanvullen.Zeg 'stop' tegen jezelf, als jouw jaloezie-knop weer aangaat.Zoek afleiding of ga iets positiefs doen voor jezelf.
Wanneer je jaloers bent, gaan er diverse emoties door je lichaam heen. Je bent boos op die persoon, omdat hij of zij iets heeft wat jij heel graag wil hebben. Tegelijkertijd voel je je ook machteloos, omdat jij het misschien niet kan hebben, terwijl de ander er zo mee kan pronken.
Overstelp jezelf
De angst dat een ander iets krijgt wat hij of zij volgens jou niet zou mogen krijgen, vervang je door in gedachten jezelf en die ander te overstelpen met cadeaus, mooie eigenschappen en mensen. Oefen dit serieus. Want het verandert je mindset en maakt je minder vatbaar voor jaloezie!
Jaloezie is een emotie die velen van ons kennen en waar we allemaal mee te maken krijgen op een bepaald moment in ons leven. Het is een gevoel van afgunst en onzekerheid ten opzichte van anderen en hun bezittingen, relaties of successen.
Jaloezie komt voort uit onzekerheden en is gerelateerd aan afgunst. Het richt zich meestal op de overtuiging dat anderen meer krijgen dan jij. Als je jaloers wordt ontstaat er een mix van emoties die kunnen bestaan uit verdriet, onzekerheid, boosheid, bezorgdheid, hulpeloosheid en afkeer.
Jaloersheidswaan is een vorm van waanstoornis.Kenmerkend voor de stoornis is een overheersende en ongegronde jaloezie en/of de overtuiging dat de partner ontrouw is. De aandoening wordt ook wel het Othello-syndroom genoemd naar het gelijknamige toneelstuk.
Dus jaloezie is geen teken van liefde, maar eerder het tegenovergestelde - een teken van stervende liefde, een gif dat een relatie plaagt. Wanneer onzekerheid in ons opkomt, weerspiegelt dit niet alleen ons eigen lage zelfbeeld, maar ook een gebrek aan fundamenteel vertrouwen in onze partner.
Gewone jaloezie kun je zelf proberen te overwinnen, hoewel omgaan met jaloezie heel lastig kan zijn. Je kunt de jaloezie proberen te negeren of te gebruiken om verder te komen. Draai de rollen eens om en vraag jezelf af waarom je soms groen ziet van jaloezie. Maak je doelstelling van datgene waar je jaloers over bent.
Jaloezie hoort bij de emotionele ontwikkeling in de puberteit. Het is dan ook geen teken van een slecht karakter als je puber wel eens jaloers is. Het is alleen wel belangrijk dat kinderen zich bewust zijn van hun gevoelens en ook weten hoe ze daarmee om moeten gaan.
Afgunst lijkt een beetje op jaloezie. Wanneer je jaloers bent, ben je bang dat je een ander gaat verliezen aan iemand anders. Afgunst is de pijn die we voelen wanneer het goed gaat met iemand anders. Je misgunt de ander het geluk Dit gevoel kan je hebben voor een persoon, maar ook voor meerdere personen.
Reageer niet op jaloerse opmerkingen
Hou het bij jezelf en het gevoel dat de ander jou geeft. Ga niet inhoudelijk in op wat ze over jou zeggen. Jaloerse mensen hebben de neiging om compulsief steeds dezelfde gedachten te hebben en deze staan hoe langer ze daar mee bezig zijn, verder van de werkelijkheid af.
Werk aan je zelfvertrouwen en/of zelfbeeld
Jaloezie voedt zich met jouw eigen onzekerheid of negatieve zelfbeeld. Als je niet positief denkt over jezelf of niet in jezelf vertrouwt, ervaar je dat anderen beter, mooier, slimmer, zekerder zijn dan jij. Dit kan dan het gevoel van angst, en daarmee jaloezie oproepen.
Symptomen jaloezie
- Je vindt het erg als je partner iets doet zonder jou. - Je kan er niet tegen als je partner plots veel over iemand anders begint te praten. - Je bent bang dat je partner met iemand anders vrijt. - Als je partner zijn/haar gsm laat liggen, lees je de berichtjes.
Jaloezie is een lichamelijke emotie waardoor je dit ook letterlijk kunt voelen. Afgunst is eigenlijk de overtreffende trap van jaloezie. Het verschil met jaloezie is dat je bij afgunst het de ander niet gunt om in het bezit te zijn van datgene waar je jaloers op bent. Eigenlijk gaat het dus bij afgunst om misgunnen.
Oorzaak van jaloezie
Deze vorm van jaloezie komt voort uit onzekerheid en/of angst. Pathologische of ziekelijke jaloezie (Othello syndroom) is de ernstigste vorm van jaloezie waarbij je op basis van onsamenhangende en onduidelijke feiten en gebeurtenissen je partner van ontrouw beschuldigd.
Het gaat om een fenomeen dat de naam 'retroactieve jaloezie' krijgt. Retroactieve jaloezie is wanneer je erg nieuwsgierig maar vooral ook jaloers bent op het verleden van je partner en diens vorige romances, ook al weet je dat er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht is.