Veel inlegkruisjes zijn gemaakt van synthetische materialen en bevatten parfum, plastic en chloor. Dit kan klachten veroorzaken, zoals allergische reacties en vaginale jeuk en irritatie. Ook kan de pH-waarde van je vagina verstoord raken en kun je last krijgen van (extra) vaginale afscheiding.
Je kan zonder probleem elke dag een inlegkruisje gebruiken. Om een beetje bloedverlies of vaginale afscheiding op te vangen. Je kan ze beschouwen als een tweede laag ondergoed. Als je ze goed gebruikt, krijg je geen irritaties of infecties.
We raden aan om iedere 4-6 uur je maandverband en inlegkruisjes te verschonen, maar doe wat goed voelt en verwissel zo vaak als jij wilt.
Inlegkruisjes en maandverband met parfum kunnen de vagina irriteren. Vrij niet als de vagina nog droog is. Dit kan het slijmvlies irriteren. Neem voldoende tijd om opgewonden te raken of gebruik een glijmiddel.
Een inlegkruisje is een dun, absorberend stukje stof dat in ondergoed wordt gedragen – denk aan een dunnere versie van een maandverband. Omdat het lichter en dunner is, zijn panty liners ontworpen als een barrière tegen dagelijkse vaginale afscheiding, afscheiding na het vrijen of hele lichte menstruatie.
Veel inlegkruisjes zijn gemaakt van synthetische materialen en bevatten parfum, plastic en chloor. Dit kan klachten veroorzaken, zoals allergische reacties en vaginale jeuk en irritatie. Ook kan de pH-waarde van je vagina verstoord raken en kun je last krijgen van (extra) vaginale afscheiding.
Een ander nadeel van inlegkruisjes is dat ze vaak 'broeien', wat kan leiden tot irritaties, die nog meer afscheiding veroorzaken. “Vrouwen grijpen daardoor nog vaker naar inlegkruisjes, waardoor het van kwaad tot erger gaat, kortom: een vicieuze cirkel.”
Irritatie kan ontstaan door bijvoorbeeld geparfumeerd of gekleurd toiletpapier, ondergoed of badkleding, zeep, talkpoeder, intiemsprays, inlegkruisjes, zaaddodende pasta en condooms. Eventueel kan crème of zalf helpen. Koude kompressen kunnen even helpen tegen de jeuk. Bij krabben kunnen de klachten blijven bestaan.
Incontinentiemateriaal voor minimaal urineverlies
Als u af en toe wat druppels urine verliest heeft u geen dikke inlegger nodig, een TENA Lady Inlegkruisje of verband kan voldoende zijn. Voor mannen is een TENA Men Protective Shield voldoende om druppels urine op te vangen.
Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.
"Maandverband en inlegkruisjes zijn niet geschikt omdat die meteen vol water komen te zitten en daarom geen bloed meer opnemen", zegt ze. Verder kan maandverband of een inlegkruisje dat is volgezogen met water, je omlaag trekken. Kun je zwemmen met een tampon? Tampons zijn op zich oké, zegt Dweck.
Net als bij maandverband gebruik je inlegkruisjes door hun plakkerige achterkant tegen de binnenkant van je ondergoed te plaatsen. Inlegkruisjes zijn veel dunner dan maandverband en worden gebruikt als er minder vocht is dat geabsorbeerd moet worden.
Dit superdunne maandverband is speciaal geschikt voor string-ondergoed. De absorberende kern neemt vocht snel op en houdt het vast. Zo kun je tijdens je menstruatie toch een string blijven dragen.
Verwisselen. Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. 's Nachts kun je het beste maandverband gebruiken.
Ze gebruiken kranten of vodden en bezuinigen tijdens hun menstruatie vaak op eten." Tampons kun je vaak al vanaf een euro krijgen, ziet ook De Boer. Ondanks dat relatief lage bedrag kan het nog ingewikkeld zijn om elke maand genoeg sanitaire producten te kopen.
Het enige dat je hoeft te onthouden is dat je maandverband gedurende de dag ongeveer elke 4 uur moet vervangen. Dit is afhankelijk van je hoeveelheid bloedverlies. Als je niet zeker weet of het tijd is, controleer dit dan wanneer je naar het toilet gaat.
Pants of luierbroekjes
Dit is de meest populaire vorm van incontinentiemateriaal. Pants of luierbroekjes lijken het meest op gewoon ondergoed. Het is wat dikker vanwege de watten en de absorptie-korrels. Er zijn verschillende broekjes voor mannen en vrouwen.
Ga op uw rug liggen, met gebogen benen en uw voeten op de grond. Leg een hand op uw buik. Let op dat bij het aanspannen van de bekkenbodemspieren ('afknijpen') uw buik-, bil- en bovenbeenspieren ontspannen blijven en uw billen op de grond blijven. Wanneer u dit een paar keer oefent gaat het steeds beter.
Incontinentiematerialen zijn specifiek ontworpen om urine en/of feces te absorberen en vast te houden. Ze hebben een doorlaatlaag om zo de urine sneller tot bij de absorberende kernlaag te brengen. Deze laag maakt alsook de verspreiding van vloeistoffen in de absorberende kern mogelijk.
Elke vrouw heeft inderdaad 3 gaatjes. Een anus, de vagina en een urinebuis. In je clitoris zit geen gaatje, maar doordat je schaamplippen samenkomen is het soms wat rimpelig en lijkt er misschien een gaatje te zitten. Je clitoris is een 'bobbeltje' en er zit geen opening in.
Het is niet zo zeldzaam; tussen de twee à drie op de duizend personen lijden aan de aandoening. De afwijkingen behorend bij anogenitale lichen sclerosus kunnen optreden op de vulva, het perineum en het perianale gebied. De schaamlippen zijn het frequentst aangedaan.
Kies de juiste menstruatieproducten
Maandverband is een voor de hand liggende optie. In tegenstelling tot tampons voel je het product, mits je een prettig type maandverband kiest, niet zitten. Natracare Maxi maandverband is een goed voorbeeld. Het is zacht en absorberend, waardoor je de hele nacht comfortabel blijft.
Net zoals bij wasbare luiers is de keuze in wasbaar maandverband groot. Ik heb de merken Imse Vimse (flanel katoen), Momiji (katoen), Ella's House (katoen) en Myllymuksut (bamboe: superzacht!) liggen. Ik heb ook merken gezien die fleece maandverband hebben of een combinatie van fleece en katoen of bamboe.
In de jaren 40 van de 20ste eeuw introduceerde Libresse het eerste maandverband. Dit maandverband werd gemaakt van crêpepapier! Om de boel stevig op z'n plaats te houden, droegen vrouwen het met een soort gordeltje om de heupen.