Gezond visje In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Rose legt uit: " Invriezen vernietigt niet de belangrijkste voedingsstoffen in zalm, zoals eiwitten, omega-3-vetzuren, vitamine A en D en essentiële mineralen ." Clerk bevestigt dat invriezen deze mineralen vasthoudt.
Magere vis, zoals kabeljauw en koolvis is in de diepvries (minimaal -18 °C) zo'n zes maanden houdbaar. Vette vis (zoals zalm en makreel) en bereide vis (als kibbeling en gerookte paling) blijven ingevroren drie maanden goed.
Om te voorkomen dat de vis bederft, wordt deze dus meerdere keren ingevroren en ontdooid. Dit betekent dat de 'verse' vis die je in de supermarkt koopt, eigenlijk al een hele tijd geleden gevangen is en meerdere keren is ingevroren geweest.
Door het diepvriezen van vis kan je het hele jaar door van je favoriete vissoort genieten. Dat betekent dat de gepaneerde vis zoals lekkerbekjes en visticks het hele jaar door gegeten kan worden als onderdeel van een gebalanceerd voedingspatroon.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Door niet eerst te ontdooien geef je schadelijke bacteriën minder kans om te groeien. Ook blijven vitamines op deze manier beter in het product. De magnetron maakt gebruik van zogenaamde microgolven.
Kies vis met een MSC- of ASC-label. Deze labels leggen verplichtingen op rond duurzame visvangst (MSC) of voor verantwoorde kweekvis (ASC). Wij hebben gekweekte zalm onderzocht, dus het ASC-label, dat een verantwoord productieproces garandeert voor de teelt van vis en van schaal- en schelpdieren, is van toepassing.
EatingWell legt uit dat hoewel "verse" vis zou moeten verwijzen naar vis die nog nooit in de vriezer heeft gelegen, dit zelden het geval is. Het woord vers wordt meestal gebruikt voor de eenvoud van marketingdoeleinden, en de verse vis bij de kassa van uw supermarkt is hoogstwaarschijnlijk gevuld met zeevruchten die eerder zijn ingevroren.
Het Voedingscentrum is duidelijk: gekweekte zalm in Nederlandse supermarkten is niet ongezond. “In Nederland worden voedingsmiddelen streng gecontroleerd. Er zijn ook strenge regels rondom antibiotica of andere dingen voor kwekerijen.
Viswinkels verwerken hun vis vaak zelf.Zij kopen deze dus als hele vissen in. Voor supermarkten, groothandels en klanten in het buitenland wordt de vis vaak verwerkt in speciale visverwerkingsbedrijven. In visverwerkingsbedrijven kan nog veel meer gedaan worden dan alleen fileren, schoonmaken, roken en paneren.
Het pekelwater onttrekt het vocht uit de vis, waardoor de moot steviger wordt en je de zalm beter kunt bakken. Dit doe je minimaal een uur van tevoren, maar ook niet veel langer.
Vis voorziet ons van een verschillende aan voedingsstoffen die essentieel zijn om ons gezond te houden. Daarom adviseert het Voedingscentrum om minimaal één portie per week te consumeren. Onze vissticks bestaan uit 100% Alaska koolvisfilet en zijn een bron van eiwitten en omega-3 vetzuren.
Invriezen is een natuurlijk conserveringsproces waarbij geen extra conserveringsmiddelen nodig zijn. Vitaminen en mineralen worden 'vastgehouden' door invriezen, terwijl vetten, eiwitten en koolhydraten onaangetast blijven. Daarom is ingevroren vis een echt alternatief voor verse vis, die qua voedingswaarde net zo goed is .
Enkel door vis te bevriezen (liefst tot onder de -20 graden Celsius), of te verhitten (liefst tot boven de 65 graden) kunnen de parasieten of bacteriën gedood worden. Bij rauwe vis is dit echter niet het geval, waardoor de kans op besmetting groter is dan wanneer je je stukje zalm lekker bakt of op de grill gooit.
Wat betreft voedingswaarde kan bevroren vis net zo voedzaam zijn als verse vis . Het invriesproces kan helpen de omega-3-vetzuren en het eiwitgehalte van de vis te behouden, waardoor het een gezonde keuze is voor mensen die meer zeevruchten in hun dieet willen opnemen.
Tenzij u geniet van een zalmfilet die rechtstreeks van de boot komt, is bevroren zalm van hoge kwaliteit altijd beter dan "verse" vis . Dat komt doordat flash-freezing de textuur, smaak en versheid van net gevangen zalm behoudt. Die "verse" zalm in de winkel? Dat is waarschijnlijk eerder bevroren vis die is ontdooid om te worden tentoongesteld.
Ze worden gekweekt in omstandigheden die zijn ontworpen om ze gezond en ziektevrij te houden. Ze worden bijna altijd ingevroren voordat ze naar winkels en restaurants worden verzonden .
Volgens het Voedingscentrum is verse zalm uit de supermarkt tegenwoordig veilig om rauw te eten.
Volgens de Consumentenbond is onze zalm het veiligste visje van Nederland. Hij krijgt zelfs een 9.7! Wij zitten al klaar met een heerlijk broodje om het te vieren.
De winnaar
Eervolle vermelding voor de zalm van Albert Heijn die maar een tiende van een punt minder scoorde. Conclusie: Vind je smaak veel belangrijker dan uitzicht? Shop dan je gerookte zalm bij Albert Heijn.
Het lekkerste type zalm om te kopen hangt vaak af van persoonlijke voorkeur, maar veel mensen beschouwen koningszalm (ook bekend als Chinook) als het toppunt van smaak. Koningszalm staat bekend om zijn rijke, boterachtige textuur en hoge vetgehalte, wat hem een luxueuze, smaakvolle smaak geeft.
Alle ROP-vissen moeten worden geëtiketteerd met: "BEWAAR INGEVROREN TOT GEBRUIKSTIJD." Als u de verpakking opent terwijl u de vacuümverpakte vis ontdooit, komt er zuurstof in en de sporen zullen niet de vegetatieve cellen produceren die de toxine produceren . Listeria monocytogenes is een bacterie die voedsel kan besmetten.
Hoe lang zalm bewaren na ontdooien
Vis is snel bederfbaar. Daarom wordt ook afgeraden om deze te lang te laten liggen na ontdooien. Het bederfproces gaat namelijk vrij snel wanneer vis op kamertemperatuur komt. Bewaar de zalm, ook na ontdooien, in de koelkast voor maximaal 3 dagen.
Leg de vis in een afgesloten plastic zak in een kom met koud water. Zorg ervoor dat hij helemaal ondergedompeld is. Druk voorzichtig in met je vinger in de vis om te checken of hij ontdooid is. De dooitijd is afhankelijk van de dikte van de vis, maar deze methode neemt meestal een uurtje in beslag.