Oplopende inflatie, en stijgende rentes als gevolg daarvan, hoeven hogere aandelenkoersen niet in de weg te staan. Dit gaat namelijk vaak hand in hand met (de verwachting van) economische groei. En als de economie goed blijft groeien, zoals we verwachten, stijgen de winsten van bedrijven mee.
De waarde van beleggingsproducten kan stijgen. Wanneer deze stijging groter is dan inflatiestijging, kan vermogen succesvol beschermd worden tegen een dalende koopkracht. Beleggen in tijden van inflatie en economische onzekerheid is minder makkelijk dan in tijden waar we met economische groei te maken hebben.
De overheid is een van de weinige partijen die in elk geval op korte termijn profiteert van de hoge inflatie. De staatsschuld wordt in reële termen immers minder waard.
Dat is goed voor aandelen. Aandelen kunnen daarmee bescherming bieden tegen oplopende inflatie. Met name aandelen van bedrijven die prijzen kunnen doorbelasten aan consumenten, zoals bedrijven die een sterke positie hebben in de markt zullen hun winsten kunnen opvoeren als de economie blijft doorgroeien.
2. Waarom is een hoge inflatie slecht voor aandelen? Verschillende onderzoeken laten zien dat aandelen het zwaar te verduren krijgen tijdens periodes met hoge inflatie. De jaren 70 leren dat beursfondsen weliswaar hun omzet kunnen laten stijgen, maar dat de winstgevendheid wel onder druk komt te staan.
Zo doen 'waardeaandelen' (aandelen van ondernemingen die relatief laag zijn gewaardeerd, al wat langer bestaan en niet zo snel groeien) het vaak beter dan groeiaandelen als de economie minder snel groeit en de rentes stijgen.
Als de inflatie hoger dan 2% zou zijn, zou er kans zijn op geldontwaarding en een daling van de koopkracht. Bij een hoge inflatie wordt het spaargeld van mensen minder waard. Ook zullen zij minder kunnen kopen van hun inkomen. Om dit te voorkomen probeert de ECB ervoor te zorgen dat de inflatie niet hoger wordt dan 2%.
Aandelen kunnen volgens ons in 2022 gemiddeld zo'n 9 procent rendement opleveren en beursgenoteerd vastgoed een procent of 5. Voor obligaties verwachten we opnieuw een zwak jaar.
Welke aandelen 2022? Bedrijven met een goede omzet en winst zijn de beste aandelen voor 2022. Voorbeelden van bedrijven met een sterke en stabiele omzet zijn: Berkshire Hathaway, Alphabet, Mastercard, Mondelez international en Unilever.
De 'risicovrije' rente: de reden waarom aandelen dalen bij stijgende rente. Institutionele beleggers gebruiken het rendement van overheidsobligaties als risicovrij rendement om te berekenen wat zij een reële waarde vinden voor individuele aandelen.
Een hoge inflatie is daarentegen gunstig voor bedrijven en mensen met schulden, zoals huiseigenaren met een hypotheek. Door de geldontwaarding wordt immers ook de schuld minder waard. De inflatie wordt onder meer veroorzaakt door de snel gestegen prijzen voor energie en brandstof.
Effecten. Het lijkt dat dit een gunstig effect op de economie zou moeten hebben, maar deflatie kan zeer schadelijk voor de economie zijn, omdat consumenten hun bestedingen zullen uitstellen: over een jaar kunnen zij immers meer kopen voor dezelfde hoeveelheid geld.
Een inflatie van 12,0 procent in augustus 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 12,0 procent hoger zijn dan in augustus 2021 en niet dat de prijzen met 12,0 procent zijn gestegen ten opzichte van juli 2022.
Je kunt beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Maar ook in opties, vastgoed, goud en kunst. Vaak geldt: hoe meer winst je eruit kunt halen, hoe groter het risico. Bij beleggen zijn er verschillende vormen van opbrengst: een jaarlijkse vergoeding, bijvoorbeeld rente of dividend, en koerswinst.
Beginnende beleggers kiezen meestal voor beleggingsfondsen, ETF's (trackers) of aandelen. Met aandelen koopt u een klein stukje eigendom in een bedrijf. De koers van een aandeel kan stijgen, gelijk blijven of dalen. Dit hangt af van de verwachtingen van beleggers over de toekomst van dit bedrijf.
Beleggen tijdens een recessie levert historisch gezien goede rendementen op. De stemming is negatief en de winsten laag. Wanneer het sentiment keert en de winsten weer oplopen, kunnen beleggers juist veel rendement boeken.
Vastgoed blijft met andere woorden een waardevaste investering die bestand is tegen de inflatie. Wanneer u een woning of appartement koopt om te verhuren, dan wordt uw rendement niet beïnvloed door de inflatie. Als verhuurder kan u de huurprijs immers jaarlijks indexeren.
(Hoge) inflatie wordt vaak veroorzaakt door een schaarste aan goederen en/of diensten. Dit is positief voor bedrijven. Vanwege de schaarste kunnen ze hogere prijzen vragen en zo hun winstmarge verhogen. Vooral ook omdat salariskosten vaak een tijdje achterblijven.
Om nu verlies van koopkracht te beperken kun je twee dingen doen: je inkomen verhogen of je vaste lasten verlagen. Daarnaast is het voor de langere termijn verstandig om je geld aan het werk te zetten. Ten tijde van inflatie is de stelregel: geld wordt minder waard, doordat spullen en beleggingen duurder worden.
Inflatie vermindert de relatieve waarde van de meeste producten en diensten. Dus ook van hypotheken. Dit is over het algemeen gunstig voor woningeigenaren. Dezelfde maandelijkse lasten zijn relatief minder hoog, omdat alles duurder wordt.
Met de huidige oplopende inflatie in 2022 kan het aantrekkelijk zijn om geld te lenen als de rente op uw lening gelijk blijft. Zo staat de rente op een persoonlijke lening vast. Bij het stijgen van de prijzen, wordt uw lening dan steeds minder waard.