Een IBAN staat gelijk aan een bankrekeningnummer. Het aantal tekens varieert van land tot land, maar het maximum is 34.
IBAN vinden
Je eigen IBAN staat op je betaalpas en op je rekeningafschrift. Het nummer bestaat uit 18 letters en cijfers en begint met de landcode (in Nederland is dat NL). Het IBAN van de ander staat op de factuur of vraag je na.
Voor huisstijldrukwerk (brieven, facturen enz.) en websites waar je je IBAN wilt vermelden hanteer je de volgende standaard schrijfwijze: NL00 (spatie) BANK (spatie) 0123 (spatie) 4567 (spatie) 89. Bijvoorbeeld: NL00 BANK 0123 4567 89. De afkorting van de bank wordt altijd in hoofdletters geschreven.
Je IBAN Rekeningnummer kun je vinden op je bankpasje. In Nederland bestaat het IBAN rekeningnummer uit 18 tekens.
Zo bestaat het Nederlandse IBAN uit 18 cijfers en letters. Het bevat het oude Nederlandse bankrekeningnummer van 10 cijfers of minder, voorafgegaan door de landcode NL, een 2-cijferig controlegetal en de 4-letterige code van de betaaldienstverlener (bijvoorbeeld de verkorte naam van de bank).
Ja, dat kan. Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer.
Je krijgt straks een IBAN-nummer omdat Europa een gezamenlijke betaalmarkt wil. Je kan dus straks makkelijker naar heel Europa geld overmaken. Deze betaalmarkt heet SEPA, wat Single Euro Payments Area betekent. Alle EU-landen zijn onderdeel van SEPA, net als Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Monaco.
IBAN is je rekeningnummer voor Nederlandse en Europese betalingen. IBAN staat voor International Bank Account Number. Je IBAN vind je op je betaalpas en in Mijn SNS, de SNS Mobiel Bankieren app of op je papieren rekeningafschrift.
Hiermee worden bijvoorbeeld bankrekeningen geopend op uw naam, waarnaar crimineel geld kan worden doorgesluisd. Of de crimineel gebruikt uw gegevens om bijvoorbeeld aankopen op krediet te doen.
Nationaal rekeningnummer
Het nummer begint meestal met een bankcode; in nederland bijvoorbeeld INGB. Daarna wordt in sommige landen gebruik gemaakt van een bankfiliaalcode, of een controlegetal, maar in de meeste landen volgt het rekeningnummer, indien nodig aangevuld met extra nullen om de gewenste lengte te bereiken.
Een correcte IBAN en BIC kunt u alleen verkrijgen via de (bank van de) begunstigde. Zonder de betreffende IBAN en BIC kan de buitenlandse bank uw opdracht weigeren en onder inhouding van extra kosten naar u retourneren . Zo berekent u zelf uw IBAN U vindt uw IBAN en BIC op de afrekening van uw Zakelijke Rekening.
Ja, dat kan. Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer.
BIC staat voor Bank Identification Code en is ingevoerd om banken makkelijker te identificeren bij internationaal betalingsverkeer. In tegenstelling tot IBAN verwijst hij dus niet naar een individuele rekening, maar wel naar een bank (bv. Nagelmackers). Elke bank heeft één BIC die altijd dezelfde is.
Als u geld uit het buitenland wilt ontvangen op uw Betaalrekening, geeft u de BIC van de ING (INGBNL2A) en uw IBAN aan de betaler. Uw IBAN staat in internetbankieren. Log in op Mijn ING en klik bij 'Alles in Mijn ING' onder 'Betalen' op 'Mijn IBAN en BIC'. Of u vindt het nummer links onderaan op uw Afschrift.
Opbouw van het rekeningnummer: Het rekeningnummer bestaat uit 12 cijfers.
Waar je je IBAN kunt vinden:
Een voorbeeld: NL44 RABO 0123 4567 89. Alle SEPA-landen gebruiken dit systeem.
Wat kan er gebeuren zonder bankpas? Wat iemand met jouw bankrekeningnummer kan doen, is het afsluiten van een abonnementen en het aangaan van aankopen waarvoor een machtiging wordt afgegeven. In de praktijk blijkt hier door bedrijven nog erg weinig controle op te worden toegepast.
De zogenaamde bekende vraagt u om hem of haar snel geld te lenen of om een dringende aankoop of rekening voor te schieten, via een link of betaalverzoek: De link leidt in een of meer stappen naar een valse website, zogenaamd van je bank. Daar moet u uw beveiligingscodes voor internetbankieren of iDEAL intikken.
Bedrijven kunnen geld van uw rekening halen met automatische incasso's. Vaak werkt dat handig, maar soms wordt er onterecht of teveel afgeschreven.
Kopers en verkopers op Marktplaats
Wilt u iets kopen of verkopen op marktplaats en vraagt een potentiële koper of verkoper uw bankrekeningnummer, dan is dat meestal geen probleem, maar geef ook niet meer dan dat.
De Naam Check houdt rekening met de privacy van rekeninghouders. De juiste naam bij een IBAN wordt namelijk alleen getoond wanneer de betaler de naam al kent en bijna correct heeft ingevoerd (zoals in het eerdere voorbeeld met 'Jansen' en 'Janse').
De naam van de begunstigde die je moet invullen bij het overmaken van geld via internetbankieren wordt door banken niet gebruikt voor controle en afhandeling van de betaalopdracht. De naam wordt uitsluitend gebruikt voor administratieve doeleinden.
Alle banken in Europa (behalve Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne) gebruiken het IBAN-systeem. Ook in Israël, Tunesië, Mauritius, Turkije, Saoedi-Arabië en Libanon is dit Europese systeem overgenomen. In Australië en Nieuw-Zeeland wordt het IBAN niet gebruikt maar worden een SWIFT-code en een BSB-nummer gebruikt.
Als naam en rekeningnummer niet bij elkaar horen, krijgen klanten daarvan een melding en kan de overboeking worden afgebroken. De waarschuwingen worden gegeven bij zowel mobiel als internetbankieren. Dat banken betalingen gewoon laten doorgaan als naam en rekeningnummer niet bij elkaar horen is een oude klacht.