Hypochondrie is een psychische aandoening die ook wel 'ziektevrees' wordt genoemd. Wie lijdt aan hypochondrie heeft een overmatige angst om een ernstige lichamelijke ziekte te hebben, terwijl hiervan uit onderzoek niets blijkt.
Hypochondrie noemen we ook wel ziektevrees. De angst voor het hebben of krijgen van een ernstige ziekte kan zo groot zijn dat iemand erge lichamelijke klachten krijgt zoals hyperventilatie, hartkloppingen of flauw vallen.
Angststoornissen staan in de top 10 van ziekten met de grootste ziektelast. Mensen met een angststoornis ervaren hun gezondheid als minder goed, hebben over het algemeen meer moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en een slechtere kwaliteit van leven vergeleken met de algehele bevolking.
Hypochondrie is officieel geen fobie, angst- of dwangstoornis, maar een aan somatisch-symptoomstoornis verwante stoornis.
Wanneer men een patiënt met een hypochondrie medicamenteus wil behandelen kunnen antidepressiva worden overwogen. Op basis van onderzoek en ervaring bij andere angststoornissen komen SSRI's en de TCA's imipramine en clomipramine in aanmerking in de streefdosering zoals gebruikt bij de paniekstoornis.
Behandeling. Hypochondrie wordt veelal behandeld door een combinatie van cognitieve gedragstherapie en medicatie. Bij hypochondrie gaat het voornamelijk om denkfouten welke moeten worden vervangen door meer realistische gedachten. Bij elke pijn of sensatie moet meer realistisch worden gedacht.
Heb je over een lange periode veel negatieve gedachten, veel piekergedrag of zorgen om de toekomst? Dit kan tot chronische stress leiden en niet alleen je mentale gezondheid beïnvloeden, maar ook je fysieke gezondheid (3).
We spreken van hypochondrie als jij je langer dan 6 maanden zorgen maakt over lichamelijke symptomen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ziekte-angst of een somatisch-symptoomstoornis. Bij een somatische-symptoomstoornis zijn het echt de klachten die jouw dagelijks leven in grote mate verstoren.
Kom je er alleen of met iemand uit je directe omgeving niet uit, zoek dan hulp. Je bent niet de enige. Jouw huisarts kan je mogelijk al de eerste hulp bieden door naar jou te luisteren. Deze huisarts weet mogelijk een goede psycholoog of hulpverlener die al eerder mensen bij deze angst hebben bijgestaan.
Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis, ook wel piekerstoornis genoemd, zijn continu gespannen en piekeren voortdurend. Objectief gezien is er geen reden voor, maar ze zijn constant bang dat er iets vreselijks zal gebeuren.
Als je last hebt van een paniekstoornis, kunnen situaties die voor een ander heel normaal zijn tot zweethanden, angstige gedachten en regelmatig tot paniekaanvallen leiden. Een paniekaanval kan erg heftig zijn. Je kunt het gevoel hebben gek te worden, de controle te verliezen of een hartinfarct te krijgen.
“Hypochondrie is waarschijnlijk een onderschat probleem,” stelt Greeven. Geschat wordt dat de stoornis bij 1 tot 5 procent van de Nederlandse bevolking voorkomt.
Mensen met hypochondrie zijn constant bang dat zij een (ernstige) ziekte hebben. Allerlei gewone lichamelijke verschijnselen, zoals kramp, een steek of jeuk worden gezien als bevestiging dat er iets mis is. Hypochondrie wordt ook wel ziekteangst, ziektevrees of ziektefobie genoemd.
Een angststoornis kan ontstaan na een ernstige, ingrijpende gebeurtenis waarin iemand heel bang was (psychotrauma). Een angststoornis kan ook ontstaan door een lichamelijke ziekte, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of het gebruik van drugs.
Iedereen is wel eens ongerust, maar als de angst zo constant is dat het u in uw functioneren hindert en u daardoor niet meer kunt genieten van het leven, hebt u wellicht een chronische angststoornis. Als u voortdurend zenuwachtig of gespannen bent, wordt het normale leven moeilijk en is ontspanning zowat onmogelijk.
Symptomen van neuropathische pijn
Er is sprake van pijnlijke gewaarwordingen zonder dat er een duidelijke pijnprikkel is. Dit is spontane pijn of hyperpathie. Er wordt pijn gevoeld van een prikkel die normaal geen pijn doet, bijvoorbeeld aanraken van de huid, uitvoeren van een bepaalde beweging, of van koude of warmte.
Een angststoornis kan een reden zijn tot langdurige uitval van een werknemer. Vaak is er een lange aanloop voordat de werknemer zich ziek meldt waarin een aantal signalen worden gegeven. Dingen die vaak voorkomen zijn algehele stressklachten zoals prikkelbaarheid, gespannenheid en concentratieproblemen.
Als je last hebt van hypochondrie, ben je overdreven bang om een ernstige ziekte te hebben of krijgen. Je bent erg gericht op wat je voelt in je lichaam. Normale lichamelijke verschijnselen, zoals jeuk, kramp of een pijnscheut, worden gezien als bewijs dat er iets aan de hand is.
Negatief denken komt voort uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verlies aan controle, angst dat het niet goed komt. Niet voor niets is er de uitspraak: 'de mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest'.
Fysieke reacties op emoties
Had je klachten als hoofdpijn, nek- en schouderpijn, maag- en darmproblemen, hartkloppingen, trillen, transpiratie, verstoringen van de bloeddruk etc.? Het zijn allemaal merkbare veranderingen, die zijn ontstaan door hoe jij je voelde.
“Sociale hypochondrie, het verschijnsel van een samenleving die zichzelf alleen nog kan identificeren door obsessief met zijn kwalen bezig te zijn.” De samenleving ligt in een sociaal-hypochondrische stuip. Ze zit in haar maag met 'niet-geïntegreerden'. Maar we kunnen beter het integratiebeleid afschaffen.
Kenmerkend voor het münchhausen-by-proxysyndroom is dat de plegers bij een kind fysieke of psychische signalen of symptomen voorwenden of een verwonding of ziekte veroorzaken of verergeren. Plegers doen naar anderen voorkomen alsof het kind ziek, beperkt of gewond is.