Traditionele hummus is dus hartstikke gezond en bevat de volgende ingrediënten: Kikkererwten: Deze peulvruchten vormen de basis van de spread. Kikkererwten bevatten veel eiwitten en voedingsvezels. Ze zijn ook rijk aan micronutriënten zoals vitamine B1, vitamine B6, ijzer, magnesium, kalium en fosfor.
"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees. Als je dat doet, maak je al een goede stap. Kikkererwten zitten vol eiwit, wat het een goede vleesvervanger maakt.
Je hebt de – wat calorierijke – AH Hoemoes (370 kcal) en Jumbo Houmous (331 kcal), maar ook de varianten die lager in calorieën zijn zoals de AH Klassieke hummus (151 kcal) en AH Hummus (225 kcal). Een snelle rekensom: 1 portie Jumbo Houmous bevat evenveel calorieën als ±2 porties AH Klassieke Hummus!
Hummus uit de supermarkt is niet altijd even gezond, blijkt uit onderzoek door de Consumentenbond. Hiervoor werd de samenstelling van 78 soorten hummus onder de loep genomen. Volgens de bond krijgt 37 procent van de hummus de zogenoemde Nutri-Score A, de rest Nutri-Score B (42 procent) of C (21 procent).
Suiker en zout behoren niet tot de basis ingrediënten van de kikkererwtenpasta, maar in de hummus die je in de supermarkt vindt, kan tot wel 1,6 gram zout en 2,8 gram suiker zitten. In zelfgemaakte hummus zit zo'n 0,5 gram zout en 0,4 gram suiker.
Er zitten 64 kilocalorieën in 1 voor snee (20 gram) hummus. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hummus'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Dankzij de hoge vezelinhoud kan hummus zorgen voor een regelmatige stoelgang. Dat komt doordat vezels de stoelgang vergemakkelijken door de ontlasting zowel te verzachten als stevigheid te geven (14). En ook heel belangrijk: vezels zijn tevens voeding voor de goede darmbacteriën.
Voedingswaarde Overzicht:
Er zijn 206 calorieën in een portie Hummus boterhammen.
Welke zijn de beste keuzes van de soorten die je hier ziet afgebeeld? De hummus gegrilde groente van Albert Heijn bevat hiervan de minste calorieën (105 kcal / 100 gr), gevolgd door de hummus avocado (135 kcal / 100 gr) samen met de klassieke (110 kcal / 100 gr).
Hummus. Ook niet-dierlijke producten zijn vaak uitstekend geschikt als mager broodbeleg. Hummus is bijvoorbeeld gemaakt van kikkererwten, die weinig calorieën en wel veel vezels bevatten. Wel is er vaak olijfolie aan toegevoegd, dus verschillende soorten bevatten meer of minder calorieën.
Hummus (Arabisch حمص بطحينة, hommos bi tagina; Hebreeuws חומוס, choemoes) is een puree op basis van kikkererwten, sesamzaadsaus (tahin) en enkele andere ingrediënten. Het woord wordt ook wel geschreven als humus, hoummous of hoemoes, maar die spelwijzen komen niet voor in het Groene Boekje.
Ook gewone hummus kun je namelijk zonder problemen verwarmen, in de magnetron gaat dat supersnel. Wij hebben alleen de verwarmbare paprika-geitenkaasvariant geproefd: dan smelt de kaas wel lekker door de hummus, maar je kunt natuurlijk ook geitenkaas door gewone hummus roeren.
Traditionele hummus is dus hartstikke gezond en bevat de volgende ingrediënten: Kikkererwten: Deze peulvruchten vormen de basis van de spread. Kikkererwten bevatten veel eiwitten en voedingsvezels. Ze zijn ook rijk aan micronutriënten zoals vitamine B1, vitamine B6, ijzer, magnesium, kalium en fosfor.
Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham. Bekijk ook de ideeën van het Voedingscentrum over gezond en lekker broodbeleg.
Heb je heerlijke toastjes of crackers met hummus gegeten, maar ga je de rest voorlopig niet gebruiken? Dan kun je ook dit heerlijke goedje van kikkererwten gewoon in de vriezer doen. Doe de hummus in een plastic potje en giet er wat olijfolie overheen. Je kunt je hummus zo'n vier maanden in de diepvries bewaren.
Antwoord: Hummus uit de supermarkt is ongeopend zeker een maand houdbaar, soms wel twee. Dit komt door de toegevoegde conserveermiddelen en de luchtdichte verpakking. Na opening blijft deze ruim een week goed.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
Een portie hummus, biologisch komt overeen met 100 gram.
Er zijn 130 calorieën in een portie Rijstwafel met hummus.
Hummus bestaat dus uit kikkererwten maar om het extra smaak te geven zit er citroensap in, zout, peper, knoflook en tahina, dat is een pasta gemaakt van gemalen sesamzaadjes en dat maakt humus extra lekker. Maar er gaat ook nog water bij en ze hebben hier ook nog een vaatje olie staan.
Ze bevatten verschillende vitaminen en mineralen. Ook zitten ze vol vezels en eiwitten. Vezels kunnen de kans op darmkanker verkleinen. - Doordat kikkererwten veel vezels en eiwitten bevatten (maar weinig calorieën) zorgen ze ervoor dat je na het eten ervan een voldaan gevoel hebt en er weer even tegenaan kan!