Houtas is rijk aan calcium, kalium, magnesium en andere sporenelementen, wat het een uitstekende meststof maakt voor groeiende planten. Ze verhogen ook de pH van de grond en kunnen worden gebruikt als insectenwerend middel.
Verder bevat houtas sporenelementen zoals koper, zink en ijzer. De as van harde houtsoorten zoals beuk, eik, esdoorn, douglasspar, lariks, robinia of tamme kastanje is het meest geschikt. Deze as levert meer mineralen dan de as van zachtere houtsoorten.
Hout assen zijn een uitstekende bron aan het mineraal kalk en de groeistoffen Potassium (Kalium) en fosfor. Kalium zorgt voor de stevigheid van de plant en verhoogt de weerstand tegen ziektes, plagen en droogte. Bovendien worden planten beter winterhard door fosfor en Kalium te geven.
Houtas kun je (maximaal 100 gr per m2) gebruiken voor bijna alle groenten en fruit bij het begin van de teelt of tijdens het groeiseizoen. Kalium bevordert de knolvorming, bloemvorming, kleur, bewaarbaarheid, vruchtzetting,... Koolgewassen genieten vooral van de extra calciumgift.
As van verbrand hout is vaak goed voor de tuin.Het materiaal vormt namelijk een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen. Goed nieuws voor de tuinliefhebber, want veel planten hebben deze stoffen nodig om gezond te blijven, goed te groeien en een gezonde knopontwikkeling en bloei door te maken.
Bij het verbranden van zuiver hout verbrandt de organische stof en blijven opneembare mineralen over. Hier kunnen de groenten of het fruit in uw moestuin goed van groeien. Ook veel planten blijven gezond dankzij houtas. Verzamel vanaf nu de as van uw houtkachel, zodat u in het voorjaar uw tuin kan verrijken.
Houtas: restproduct van houtverbranding
As van harde houtsoorten als eik, esdoorn of beuk zijn het meest geschikt voor gebruik in de moestuin. Deze as levert meer mineralen dan zachtere houtsoorten. Deze kan je uiteraard ook prima gebruiken voor de tuin maar bevatten minder mineralen.
Gebruik de as voor uw tuin
De specifieke eigenschap van as is het verhogen van de pH van de grond vanwege zijn alkalische aard. Deze eigenschap wordt zeer gewaardeerd door bepaalde bloemen zoals lavendel en kamperfoelie die van nature bijen aantrekken. Houtas kan ook worden gebruikt als insectenafweermiddel.
Herfst. Als je gras zaait, kan het toevoegen van houtas aan de grond helpen bij het bevorderen van sterke wortelgroei dankzij het kalium dat het bevat. Voordat de winter invalt, kun je ook houtas aan de grond toevoegen om deze te verrijken en voor te bereiden op het volgende groeiseizoen.
– Het bevordert de bloei van fruitbomen, zodat het in het voorjaar aan de voet van fruitbomen en perkplanten kan worden gestrooid of in het najaar aan de voet van citrusbomen om de bloei en een goede vruchtzetting te ondersteunen. – Houtas helpt ook de zuurgraad van de grond te corrigeren.
Aardbeien; Gebruik veel houtas en zaagsel tussen de planten. Strooi nog meer zaagsel onder de vruchten tegen rot. Als u planten zet eerst komposteren.
Hout stoken is ongezond voor iedereen
De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK's) en koolmonoxide. Dat zorgt voor ongezonde lucht, niet alleen buiten maar ook in je eigen huis.
Bloeiende vaste planten en siergrassen doen het niet goed in schors. Schors verteert, waardoor de bodem verzuurt. De meeste bloeiende vaste planten en siergrassen verdragen dit niet maar geven de voorkeur aan een neutrale tot kalkrijke bodem.
Leeg de as
Vergeet bij het vullen van de pellettank niet om de aslade te legen. Controleer in de winter, wanneer de kachel op volle snelheid draait, zijn bak iets regelmatiger, minimaal een keer per week. Idealiter stofzuig ook de verbrandingskamer voor maximale efficiëntie.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Probeer de kachel tenminste één keer per jaar goed schoon te maken. Het beste moment hiervoor is aan het einde van het stookseizoen, dit is vaak ergens aan het begin van het voorjaar. Gebruik je je houtkachel erg intensief, dan is het verstandig om hem vaker te reinigen.
Lavendel jaarlijks snoeien is om verschillende redenen noodzakelijk. De struik heeft namelijk de neiging om met de jaren meer en meer te verhouten. Dit zorgt ervoor dat er op die plaatsen geen nieuwe scheuten groeien en dat de plant nauwelijks bloemen of bladeren heeft.
Naast het feit dat hars het rookkanaal vervuild, geeft het ook veel vonken af. Hierdoor wordt het gebruik van dennenhout in de open haard afgeraden. Het gebruik van Dennenhout of Naaldbomen voor de houtkachel wordt dus afgeraden, tenzij het hout is vrijgemaakt van hars.
Het hout van naaldbomen geeft veel warmte af, maar brandt erg snel op. Ook zorgt het voor spattende kooltjes en kan de hars in de schors voor vervuiling in de schoorsteen zorgen. Naaldhout wordt vaak gebruikt als aanmaakhout omdat het snel en makkelijk brandt.
Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom in het compostvat. En gooi zieke planten liever in de gft-bak. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de meeste ziektekiemen.
Houtstook verbieden kan niet
Houtkachels kunnen op dit moment niet verboden worden. Ze zijn namelijk als product toegestaan op de Europese markt. Wel kunnen gemeenten in hun omgevingsplan regels opnemen over het gebruik van houtkachels. Zodat er minder schadelijke rook in de omgeving terechtkomt.
Bepaalde houtsoorten
Bij geverfd, gebeitst, gelijmd of geïmpregneerd hout komen schadelijke stoffen vrij. Voorbeelden daarvan zijn spaanplaat of multiplex. In een open haard is het af te raden om hout te branden dat veel hars bevat, aangezien dit vonken en brandplekken geeft die je rookkanaal kunnen vervuilen.
Afwisseling in materiaal op de hoop zorgt ook voor betere compost. Denk aan slap en stevig afval (aardappelschillen en pindadoppen) en grof en fijn materiaal (bladeren en koffiedik). Zorg voor koolstofrijk afval (zaagsel, bladeren en stro) en stikstofrijk afval (gras, mest en tuinafval).