De aanbevolen watertemperatuur is ten hoogste 37 graden, oftewel gelijk aan de temperatuur van het menselijk lichaam. Warmte verlicht pijn en vergroot de elasticiteit van het lichaam. Warmte ontspant ook en geeft onder meer endorfine af aan het lichaam. Tegelijkertijd vertraagt de hartslag en daalt de bloeddruk.
Uw hot tub veilig gebruiken
Hoe lang je in een hot tub zit, hangt af van verschillende factoren, zoals je gezondheid, je tolerantie en je persoonlijke voorkeur. Als vuistregel raden we 30 tot 60 minuten baden in een hot tub aan.
Een hottub is een erg goed middel om te kunnen ontsnappen van de dagelijkse stress. Een hottub zorgt voor een afname van het stresshormoon. U kunt hierdoor lichamelijk en geestelijk herstellen. Lichaam en geest werken samen waardoor een moment van rust kan helpen het immuunsysteem te versterken.
Voor een hottub is het verstandig om deze iedere keer na gebruik te legen. Dit heeft te maken met het feit dat er in de meeste hottubs geen filtratiesysteem zit. Ongefilterd en onbehandeld water blijft namelijk maar maximaal 5 dagen goed. Bacteriën kunnen zich in onbehandeld water makkelijk vermenigvuldigen.
Het warme water zorgt ervoor dat je gaat zweten, wat gifstoffen in je lichaam doet afdrijven. Ook je hartslag gaat omhoog door de warmte waardoor je bloed sneller stroomt. Door een betere bloedcirculatie krijgt je lichaam meer zuurstof en andere vitaminen toegevoerd.
De harde massagestralen zijn erg goed voor je spieren, maar kunnen ook schade aanbrengen wanneer je ze te lang gebruikt. Een half uur de jets aan laten staan is aan te raden. Als je meerdere uren de harde stralen in je rug laat lopen dan loop je het risico dat je de dag erna rugpijn hebt.
Je kan zeker chloor gebruiken om de kwaliteit van het hottub water te verlengen. Bijvoorbeeld in combinatie met een filterpomp of AquaClean. We raden op basis van 1000 liter water aan om 8 gram chloor wekelijks toe te passen. Gebruik absoluut niet meer chloor dan voorgeschreven, dit kan de aluminium kachels aantasten.
Ons advies is om het water in de hottub pas na 2 à 3 keer gebruik te verversen. Het opnieuw vullen van je hottub met schoon water kost met de huidige waterprijzen slechts 2 tot 3 euro en onder normale omstandigheden is het niet nodig om chemicaliën te gebruiken.
Wordt er gesproeid met water met legionella erin? Dan kan iemand hele kleine druppeltjes water inademen. Zo kan iemand besmet raken. Bijvoorbeeld tijdens het douchen, sproeien met een tuinslang of in een bubbelbad of jacuzzi.
Hot tubs zijn een geweldige manier om met familie en vrienden regelmatig samen te komen, weg van de afleidingen van het moderne leven. Terwijl u zich ontspant in de houten hot tub, vergeet u al uw dagelijkse problemen en dit zal uw lichaam en geest zeker vernieuwen.
De hottub en het haardhout
Om lang te kunnen genieten van het warme water is het beter om wat harder haardhout te gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld eiken of essen of beuken. Deze houtsoorten branden langzaam op en geven veel warmte af.
Een vraag die we vaak ontvangen en ons antwoord is eigenlijk altijd heel eenvoudig: namelijk ervaring. De temperatuur is niet in te stellen en een te warme of te koude hottub komt vaak voor in het begin. Hoe vaker je de hottub gebruikt, hoe sneller je hier handig in wordt.
Als u het water zo snel mogelijk warm wilt hebben, gebruik dan droog brandhout van goede kwaliteit. Gebruik van het deksel verkort de verwarmingstijd aanzienlijk. Verwijder, voor u begint met stoken, de as uit de aslade en van het rooster.
Wanneer het buiten warmer wordt, is er niets lekkerder dan een verfrissende duik en een koel drankje. Het laatste dat je je misschien kunt voorstellen is het stappen in een hot tub of whirlpool van 40 graden. Daarom kun je tijdens de warme zomermaanden jouw hottub het beste verwarmen tot een temperatuur van 37 graden.
Bij het kopen van een hottub zal je dus moeten kijken hoeveel budget je hebt. Bij Welvaere zit het verschil in prijs voornamelijk in de afmetingen, extra opties en de kachel soort. Wat je ook kiest, je zult in ieder geval genieten van het warme water en het knetterende hout.
Het vullen van een hottub gaat natuurlijk door water in de kuip te laten lopen. Hoe snel dit gaat hangt af van een aantal factoren. De meeste kranen in Nederland laten ongeveer zo'n 12 tot 16 liter water per minuut door. Gemiddeld gezien komt dit neer op 840 liter per uur.
Er is een aantal dingen dat u kunt doen om legionella in uw bubbelbad of jacuzzi te voorkomen. Zo is het belangrijk dat u de jacuzzi vaak reinigt en ontsmet volgens de gebruiksaanwijzing. Wordt de jacuzzi niet wekelijks gebruikt? Ververs het water dan voordat u in de jacuzzi stapt.
Om de waterwaardes goed op pijl te houden adviseren wij minimaal 1x per week het water te testen met bijvoorbeeld de digitale pH en chloor tester. Twee uur voordat u de jacuzzi gaat gebruiken adviseren wij ook de chloorwaarde nog even te testen en wanneer nodig bij te sturen.
Natuurlijke manier van desinfecteren: met zout water in je zwembad desinfecteer je je zwembadwater met natuurlijke chloor in plaats van chemische chloor. Dat is goed voor je gezondheid én het milieu. Minder onderhoud: een zoutwater zwembad onderhoud is beperkter dan bij een klassiek chloor zwembad.
AquaFinesse voegt u één keer per week toe aan het water (bij voorkeur op een vaste dag) Meten met testtrips is niet meer nodig, omdat u een keer in de week aquafinesse toevoegt.
Spierpijn verminderen in een bubbelbad
Een sessie in een opblaas jacuzzi kan een effectieve manier zijn om pijnlijke spieren en gewrichten te behandelen. De waterstralen in het bad zorgen voor een hogedruk hydro-massage die je zelf kunt richten op de pijnlijke plek.
Legionella in bubbelbaden en whirlpools
De temperatuur van het water in whirlpools en bubbelbaden ligt vaak tussen de 25 en 45°C. In dit warme water kan de legionellabacterie snel in aantal groeien. Daarom kunnen deze baden een risico vormen. Ook thuis.
“De gemiddelde badgast heeft ongeveer een tiende van een gram uitwerpselen in zijn gluteal fold, wat een mooi woord is voor bilspleet”, zegt Gerba. Dat betekent dat, wanneer je met nog vier anderen in een jacuzzi zit, “je een eetlepel stront in het bubbelbad hebt zitten”.