In sommige gevallen kan aanhoudende honger een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening zoals hyperthyreoïdie, diabetes of polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Het is raadzaam om medische evaluatie te overwegen als het probleem aanhoudt, vooral als dit samengaat met andere symptomen.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Ghreline is het enige bekende hormoon dat voedselinname stimuleert. De functie van dit hormoon is om het lichaam te laten weten dat het honger heeft, de eetlust op te wekken en dat er dus moet worden gegeten. Wanneer je een maag leeg is, wordt het hormoon ghreline afgescheiden door de maagwand.
Veruit de meeste mensen met honger hebben chronische honger. Dat wil zeggen dat zij dag in, dag uit te weinig, of te eenzijdig eten. Honger is dan ook een structureel probleem en vraagt om structurele oplossingen.
Ons honger- en verzadigingsgevoel geeft aan wanneer het tijd is om te eten en wordt aangestuurd door o.a. ons zenuwstelsel en tal van hormonen. Zo veroorzaken een lege maag en de afscheiding van het hormoon ghreline een hongergevoel.
In sommige gevallen kan aanhoudende honger een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening zoals hyperthyreoïdie, diabetes of polycysteus ovariumsyndroom (PCOS).
Onderling verbonden kwesties van armoede, ongelijkheid, conflict, klimaatverandering, genderdiscriminatie en zwakke overheid en zorgsystemen spelen allemaal een rol bij het buiten bereik houden van voedzaam voedsel voor miljoenen gezinnen over de hele wereld. Als kinderen niet genoeg eten hebben, lijden hun hersenen en lichaam.
Chronische honger duidt op een toestand van langdurige ondervoeding . Het lichaam neemt minder voedsel op dan het nodig heeft. Hoewel de media vooral berichten over acute hongercrises, is chronische honger wereldwijd veruit het meest wijdverbreid.
Ga op zoek naar afleiding en doe iets actiefs dat niets met eten te maken heeft op het moment dat je honger of trek hebt zoals; surfen op het internet, het spelen van een spelletje of het lezen van een boek. Of nog beter; beweeg je lichaam. Dit is een van de beste manieren om van je hongergevoel af te komen.
Iemand die het ghrelinegehalte in het lichaam op natuurlijke wijze wil verlagen, kan overwegen om gezond en vezelrijk te eten, voldoende eiwitten te eten, te sporten, voldoende te slapen en stress tot een minimum te beperken.
Verschillende factoren, zoals stress, verhoogde activiteit en bepaalde medische aandoeningen, kunnen een verhoogde eetlust veroorzaken. Bij vrouwen kan een laag oestrogeengehalte een rol spelen. Een verhoogde eetlust is niet altijd reden tot bezorgdheid. Het kan echter een teken zijn van bepaalde medische aandoeningen, zoals hyperthyreoïdie en diabetes.
Maaghonger: wordt opgewekt door signalen die de maag geeft, bijvoorbeeld het rommelen van de maag. Het gevoel kan voor iedereen anders zijn. Lichaamshonger: de cellen van het lichaam geven aan of/en welke soort ze voeding ze nodig hebben. Het is vaak lastig om deze signalen goed op te vangen.
Leptine is een hormoon dat wordt aangemaakt in witte vetcellen en een rol speelt in de verzadiging. Wanneer er continu veel leptine in het bloed aanwezig is, raken leptine receptoren minder gevoelig en word je leptine resistent.
Door de hoge GI loopt de bloedglucose snel op en daalt daardoor ook weer snel. En dan komt dat hongergevoel opzetten. Vanuit je cellen gaat er een signaal naar je hersenen: er moet weer glucose bij. Je hersenen maken hongerhormonen aan zoals ghreline en je krijgt trek om weer iets te eten.
Hyperthyreoïdie, een aandoening waarbij er een teveel aan schildklierhormoon in het bloed aanwezig is, is de meest voorkomende oorzaak voor constante honger.
Natuurlijke eetlustremmers zijn voedingsmiddelen of stoffen die de eetlust kunnen onderdrukken en het gevoel van verzadiging kunnen verhogen. Ze kunnen helpen om de calorie-inname te verminderen en het gewichtsverlies te bevorderen, zonder dat er synthetische stoffen of medicijnen aan te pas komen.
Eetlustremmers, ook wel hongerstillers genoemd, verminderen je eetlust, zodat je efficiënt gewicht kan verliezen. Ontdek eetlustremmers van merken als XLS, Oenobiol, Forté Pharma en Pharma Nord. Populaire eetlustremmers zijn XLS Medical, Oenobiol Snoep Remmer Fruitgums, Pharma Nord Biofiber en Forte Pharma Xtraslim.
Mogelijke oorzaken constant hongergevoel: Verkeerde voeding: te veel geraffineerde koolhydraten en te weinig eiwitten zorgen voor snelle pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Dit maakt je sneller hongerig. Te weinig eten: wanneer je te weinig calorieën binnenkrijgt, kan je lichaam je hongergevoel verhogen.
Chronische honger is een gevolg van voeding die incompetent is in termen van hoeveelheid of kwaliteit . Arme mensen en vooral mensen die behoren tot de klasse Below Poverty Line (BPL) lijden aan chronische honger vanwege hun zeer lage inkomen en op hun beurt het onvermogen om voedsel te kopen, zelfs om te overleven.
Een hongergevoel verminderen doe je met de volgende voeding: Eiwitten: vlees, vis, ei, noten, zaden en pitten. Gezonde vetten: olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, avocado, vette vis, noten en zaden. Complexe koolhydraten: havermout, volkorenproducten, fruit, peulvruchten en zoete aardappel.
Wereldwijd hebben 733 miljoen mensen, aanzienlijk meer dan een decennium geleden, geen toegang tot voldoende calorieën en 2,8 miljard mensen kunnen zich geen gezond dieet veroorloven. Acute voedselonzekerheid en het risico op hongersnood nemen toe en hongersnood neemt toe als oorlogswapen.
Er wordt wereldwijd meer dan genoeg voedsel geproduceerd om iedereen op aarde te voeden .
Armoede en werkloosheid
Mensen die niet veel geld hebben, kunnen het zich niet veroorloven om regelmatig eten te kopen. Het kan zijn dat ze op plekken wonen waar niet veel winkels zijn die gezond voedsel verkopen voor een goede prijs.