Gezondheidsvoordelen. Zo lang de saus niet vol zit met suiker, heeft het een hoop gezondheidsvoordelen. Diëtiste Robin Foroutan vertelt aan het platform dat in hete saus veel antioxidanten zitten die ziekten veroorzaakt door vrije radicalen voorkomen.
Goed nieuws voor die mensen, want wetenschap beweert dat deze pittige saus op basis van rode pepers daadwerkelijk goed is voor je. Volgens de twee peper-experts zou capsaïcine – het actieve ingrediënt in pepers – dienen als een antioxidant, ontstekingsremmer en pakt het zelfs kankercellen aan.
In pepers zit vitamine A en C die je bloedvaten versterken. De capsaïcine zorgt ervoor dat je bloed makkelijker door je lichaam stroomt. Die twee gecombineerd creëren gezonde hart- en bloedvaten én een stabiele bloeddruk. Bij een verkeerd cholesterolgehalte kan de peper/capsaïcine ook nog eens heel goed helpen.
Tabasco® is niet alleen lekker, maar ook gezond! In rode peper zitten meer vitamine C dan in een sinaasappel. Bovendien bevatten pepers vitamine B6, kalium, ijzer en magnesium.
Een lepeltje sambal is niet alleen goed voor de smaak, maar ook voor je gezondheid. Rode pepers bevatten onder andere vitamine C en de mineralen kalium en magnesium. Maar een rood pepertje wordt meer gezonde eigenschappen toegekend.
Pittig eten prikkelt de slijmvliezen, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de keel, maag en darmen. Zo komt er bijvoorbeeld ook veel slijm los. Sommige mensen kunnen hierdoor last krijgen van een geïrriteerde maag of darmen, maar dit is verder niet schadelijk!
Daarbij is warm eten tussen de middag ook nog eens hartstikke gezond. Zo zitten er een stuk minder suikers in een warme maaltijd dan in een boterham met beleg. Als je de warme maaltijd vers maakt natuurlijk. Ook krijg je door warm te eten tussen de middag overwegend minder suiker binnen tijdens de rest van de dag.
Pittig eten is niet verslavend in de zin dat je er afhankelijk van wordt. Het is wel zo dat je lichaam went aan pittig eten en je er steeds meer van nodig hebt om dezelfde sensatie te voelen. Waar je begint met een theelepeltje sambal bij je stamppot (Ja echt, dat is heel lekker.
Voordelen van groene pepers
- Bevordert de spijsvertering, groene pepers zitten boordevol voedingsvezels, die helpen bij een betere spijsvertering. - Goed voor je huid, groene pepers zijn een rijke bron van vitamine E en vitamine C, waardoor ze een positief effect hebben voor een gezonde huid.
Gezondheid
Sauzen zoals Sriracha saus zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Sriracha saus kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Je hersenen gaan als reactie daarop endorfine aanmaken, dat heeft een pijnstillend effect. De toename van endorfine geeft een lichte roes van euforie en hoe meer je ervan eet, hoe meer endorfine er wordt aangemaakt. Zo kan pittig eten verslavend zijn.
Het gezonde van Harissa wordt toegeschreven aan de gezonde ingrediënten zoals knoflook en olijfolie. Ook kunnen de pepers een remmende werking hebben op kanker. Natuurlijk geldt ook voor Harissa dat je er te veel van kunt eten en dat zou dan weer niet zo gezond zijn. Harissa is lekker in de Shakshuka!
“Capsaïcine, de belangrijkste stof in hete pepers die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak, heeft veel potentiële gezondheidsvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingsremmende, antioxidante, kankerbestrijdende en bloedglucoseregulerende eigenschappen.” Het eten van hete pepers is dus best gezond.
De resultaten waren verrassend: wie regelmatig hete pepers eet, loopt 26% minder kans om te sterven aan hart- en vaatziekten en 23% minder kans om te overlijden aan kanker. Globaal lag de kans om te sterven zelfs een kwart lager bij mensen die regelmatig pikant eten.
Capsaïcine heeft dan ook een duidelijke invloed op het maag- en darmsysteem: op het slijmvlies, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de darmen. Bij pikant eten worden die elementen extra geprikkeld en scheidt de maag extra vocht af. Dit is niet schadelijk, maar door dat vocht krijg je veel sneller diarree.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken. Vermijd ook het best gebakken, geroosterd, gerookt en gefrituurd voedsel.
Net zoals chocolade, en andere melkproducten, kan ook pikant eten voor puistjes zorgen. Dit komt door de pepers in het pikante eten, die een bepaalde stof (zuur lycopeen) bevatten. Deze stof zorgt bij sommige mensen voor irritaties, waar hun huid op reageert.
Let wel, als je last hebt van gevoelige darmen, dan is sambal niet zo'n goed idee. In Azië is het maagdarmkanaal van de mensen die daar leven goed afgestemd op het toch veelal pikante eten wat daar genuttigd wordt. In Nederland zijn de darmen allemaal wat gevoeliger en kan niet iedereen even goed tegen pittig eten.
Is Madame Jeanette gezond
Enkele voordelen zijn: het zit boordevol vitamine C en heeft een antibacteriële werking. minder snel verkouden worden. heeft een gunstig effect op het hart en de bloedvaten.
Vitamines A, D en E haalt u uit olie en bakboter. En wie bang is dat 2 keer warm eten op een dag kwaad kan, heeft het mis. Het maakt niet uit of een maaltijd warm of koud is, de samenstelling is bepalend. En aangezien een warme maaltijd vaak iets gevarieerder is, is het geen probleem om 2 keer per dag warm te eten.
Gezond avondeten bestaat uit veel groente, een volkorenproduct of aardappelen, vloeibaar vet en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Ook een toetje van fruit of magere of halfvolle yoghurt kan onderdeel uit maken van een gezonde maaltijd.
Voedzaam en vezelrijk
Warm eten tussen de middag is beter dan je denkt. Zo zitten er een stuk minder suikers in een warme maaltijd dan een boterham met beleg. Je moet de warme maaltijd in dit geval wel vers bereiden. Verder is een warme maaltijd ook voedzamer, het bevat vaak groente, vlees, vis of granen.
Pittig eten verlaagt je bloeddruk
Die combinatie zorgt voor een gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper staat ook bekend als goede helper bij een verkeerd cholesterolgehalte.
De hete stoffen in pittig voedsel zijn geen voedingsstoffen en worden daardoor niet opgenomen door je lichaam, vertelt Basso. Hierdoor komen de pittige stoffen mee in je ontlasting en dit kan voor een onprettig - zacht uitgedrukt - gevoel op de wc zorgen.
'Pikant eten vormt geen enkel probleem voor de gezonde maag. Ook wie een gevoelige maag heeft, zal aan vurig voedsel geen blijvende schade overhouden, hoogstens wat ongemakken zoals een zwaar gevoel of krampen. Maak je daarover niet ongerust. Dit heeft gewoon te maken met aanleg.