Zoveel en zo veel zijn allebei correct als zoveel kan worden vervangen door 'veel' of 'zo weinig'. Als in dat geval zo met een sterke klemtoon wordt uitgesproken en zo en veel dus allebei nadruk krijgen, is het gewoon om zo veel in twee woorden te schrijven.
Beide spellingen zijn mogelijk. Zo ver wordt in twee woorden geschreven als er een afstand in ruimte of tijd mee wordt uitgedrukt. De afstand kan ook minder letterlijk zijn, vaak wordt zo ver dan als twee woorden geschreven, maar aaneenschrijven is ook correct.
Antwoord. Zowel zo veel mogelijk als zo veel als mogelijk is standaardtaal in het hele taalgebied. Zo veel mogelijk is het gebruikelijkst, zowel in spreektaal als in schrijftaal.
Juist is: 'Die heeft te veel gegeten. ' Als te veel 'meer dan nodig' betekent, staat er een spatie tussen te en veel. Als het teveel 'het overschot' betekent, is het wél één woord.
Zo lang wordt in twee woorden geschreven als de mate waarin iets lang is, uitgedrukt wordt. Als bijwoord van tijd ('ondertussen') en als voegwoord ('gedurende de tijd dat') wordt zolang aan elkaar geschreven.
'Tot zo' kan over vijf of tien minuten zijn, met een uitloop naar een of twee uur, maar in elk geval niet later.
Zo min wordt in twee woorden geschreven als min de betekenis 'klein', 'gering', 'onbeduidend' of 'weinig' heeft. Het bijwoord zo wijst dan op de mate waarin iets gering, weinig of onbeduidend is. Zo en min krijgen allebei een klemtoon. Als voegwoord wordt zomin aan elkaar geschreven.
De correcte spelling is zo nodig, in twee woorden.
Als beide naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we beiden. Beide is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en beide ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
Tekort, aaneengeschreven, is een zelfstandig naamwoord met als betekenis 'hoeveelheid die ontbreekt, nadelig saldo'. U kunt er een lidwoord voor zetten: een tekort, het tekort. Het tegengestelde van het tekort is het teveel. Er is ook een groot tekort aan huisartsen.
(11a) Het heeft niet zoveel te betekenen. In alle bovenstaande gevallen is de schrijfwijze zo veel dus ook juist. Zeker als zo met een sterke klemtoon wordt uitgesproken en zo en veel dus allebei nadruk krijgen, is het gewoon om zo veel in twee woorden te schrijven.
Zo ver of zover? Beide schrijfwijzen zijn correct.
De correcte spelling is voor zover, in twee woorden.
De betekenis van het voegwoord voor zover is 'in de mate dat' en 'alleen als'. Een wat formeler synoniem van voor zover is in zoverre. Voor zover we weten, is er geen bezwaar.
Zo ver wordt los geschreven als er een afstand mee wordt aangeduid. In andere gevallen is zover juist. Met zo ver wordt vaak een letterlijke afstand aangeduid, maar soms gaat het om een ander soort 'voortgang'. Zo en ver krijgen allebei nadruk.
I zover bijwoord Uitspraak: ['zɔvər] als het juiste moment aangebroken is Voorbeelden: `Ik ben over een half uur zover dat we kunnen vertrekken. `, `Het is zover, we kunnen beginnen. `, `Tot zover dit citaat.
' 'Hoe ver is het naar het station? ' heeft de voorkeur. Bij hoe( )ver geldt het volgende betekenisverschil: als een afstand bedoeld is, is hoe ver juist; in meer figuurlijke zin is hoever één woord.
Als alle naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we allen. Alle is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en alle ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
Bepaald of onbepaald zelfstandig naamwoord
Het woord 'dat' wordt gebruikt als je verwijst naar een bepaald zelfstandig naamwoord. Voor onbepaalde verwijzingen gebruik je daarentegen 'wat'. Dit leidt bijvoorbeeld tot de volgende zinnen: Het boek dat hij heeft gekocht, heeft een blauwe kaft.
Wat is het meervoud van meerdere? Het meervoud van meerdere is 'meerderen'. Eén meerdere, twee meerderen.
In tegoed hebben en tegoed houden betekent tegoed 'nog te verwachten, op te eisen, te vorderen'. Volgens de officiële spelling is tegoed hebben en tegoed houden juist. Officieel is het dus: Mijn zus heeft nog tien euro van me tegoed.
In het Standaardnederlands is alleen iets nodig hebben correct. Iets is dan het lijdend voorwerp bij nodig hebben: Ik heb een schroevendraaier nodig. Hij heeft hulp nodig.
Zo nodig en zonodig
Zo nodig betekent heel nodig; indien nodig (Hij moest weer zo nodig naar het toilet. Zo nodig wordt er geweld gebruikt). Zonodig betekent zoals altijd (Hij moest weer zonodig grappig doen).
klein in hoeveelheid, hoogte of aantal vb: er zaten weinig mensen in de trein Synoniemen: gering pover Tegenstellingen: boel hoop massa stoot veel bende talrijk tig ettel...
De woorden zijn samengesmolten tot één woord met de betekenis 'over een korte tijd, dadelijk'. Zo meteen / zometeen kan ook uitdrukken dat iets mogelijk zal gebeuren. Een paar voorbeelden: Ik bel je zometeen terug.
I zo afkorting zondag II zo bijwoord Uitspraak: [zo] 1) <met dit woord verwijs je naar iets of iemand uit de context> Voorbeelden: `Je moet je racket zo vasthouden. `, `Is het zo dat jullie elkaar in de trein ontmoet hebben?`, `Met zo...