Het meervoud van slechterik is 'slechteriken'.
Het is een bijzondere spellingsregel: het woord dommerik heeft geen klemtoon op de laatste lettergreep. Bij woorden die eindigen op el, es, et, ik, it waarop geen klemtoon valt, wordt in het meervoud de slotletter niet verdubbeld.
Het meervoud van dommerik is 'dommeriken'.
slimmerik - slimmeriken. snotterik - snotteriken ('snotneus') stommerik - stommeriken.
Het meervoud van bangerik is 'bangeriken'. Eén bangerik, twee bangeriken.
De correct gespelde meervoudsvorm is baby's.
Beide vormen zijn klanknabootsingen van de baltsroep van onze bekendste weidevogel. Sommigen horen de vogel rijmen op riet, anderen op rit. Je zou dan verwachten dat het meervoud van kievit kievitten is, maar het gaat om een i-klank zonder klemtoon, net zoals in monniken of viezeriken, dus is het kieviten.
Bij woorden die eindigen op -ik of -it, zoals perzik, havik, monnik, dommerik en kievit, kan de i als een [ə] of als een zwakbeklemtoonde [i] uitgesproken worden. Ook bij deze woorden hebben de meervoudsvormen een enkele medeklinker: perziken, haviken, monniken, dommeriken, kieviten.
Poets was oorspronkelijk poes ('kat'). Een smeerpoes was dus eigenlijk 'een vettige (vieze) kat'. Later werd dat 'een (menselijke) viezerik'. Later veranderde poes onder invloed van het werkwoord poetsen in poets.
Vuilak = 1) Gemeen iemand 2) Gemenerik 3) Goorling 4) Iemand die er vuil uit ziet 5) Iemand die vies is 6) Laaghartig mens 7) Morsebel 8) Morsepot 9) Naarling 10) Onzindelijk mens 11) Smeerdoos 12) Smeerkees 13) Smeerlap 14) Smeerpijp...
Er was wat discussie over woorden van drie lettergrepen, zoals leeuwerik: daarin klinkt -rik niet echt toonloos. Toch besloot men consequent te zijn en leeuweriken te schrijven. De makers van de latere officiële woordenlijsten (1954, 1995, 2005 en 2015) hebben deze regel in stand gehouden.
Leeuweriken is juist. Hoe zit het ook al weer met dubbele of enkele k bij het meervoud van woorden op -ik.
De regel die hierboven in het antwoord wordt gegeven voor woorden met de klemtoon op de laatste lettergreep, geldt uiteraard ook voor woorden met maar één lettergreep: knie/knieën, spie/spieën.
Wat is het meervoud van matrix? Het meervoud van matrix is 'matrices'. Eén matrix, twee matrices.
De correct gespelde meervoudsvorm van café is cafés, zonder apostrof. Als een zelfstandig naamwoord eindigt op é, schrijven we de meervoudsuitgang eraan vast. Een apostrof is niet nodig omdat de combinatie niet verkeerd kan worden uitgesproken: logés, attachés, coupés, prostitués.
De correcte spelling is A4'tje, met een apostrof.
A4'tje is een afleiding: het achtervoegsel -tje wordt in dit geval gebruikt om van A4 een verkleinwoord af te leiden. In afleidingen waarin het grondwoord een combinatie van cijfers en letters is, komt er een apostrof.
Chocolade en chocola zijn vormvarianten. De verkleinvorm van beide woorden is chocolaatje.
meervoud van woorden op -es, -ik
Maar na een korte klinker zonder klemtoon komt geen dubbele medeklinker: dreumesen (dus niet dreumessen), viezeriken (dus niet viezerikken), Bussumer.
Je kunt van enkelvoud meervoud maken door er -en achter te plakken. Je leert dat je bij de onbeklemtoonde i geen dubbele medeklinker schrijft in het meervoud. Je hoort dus bijvoorbeeld haa-vi-kun, maar je schrijft haviken. Tot slot worden voorbeelden gegeven van woorden met een onbeklemtoonde i in het meervoud.
Persoonsaanduidingen op -icus, zoals academicus en medicus, hebben altijd alleen een meervoud op -ici: academici, medici, neerlandici.