Reis niet naar Iran.De veiligheidssituatie in Iran is slecht. De situatie is onzeker en instabiel.
Iran is qua kosten vergelijkbaar met andere landen in Azië zoals Maleisië, Myanmar en Sri Lanka. Zowel overnachten als het vervoer en eten en drinken is goedkoop in Iran.
Iran is een bijzonder veilige reisbestemming. Straatcriminaliteit komt weinig voor, hoewel er in grote steden als Teheran en Isfahan een toenemend aantal diefstallen wordt gemeld.
In de Islamitische Republiek Iran zijn veel regels. Regels die wij in Nederland niet zo goed begrijpen. Vrouwen moeten zich bedekken en dragen verplicht een hoofddoek, alcohol is verboden, mannen en vrouwen zitten gescheiden van elkaar in de bus en in het openbaar dansen op muziek kun je ook maar beter niet proberen.
Iran heeft een oppervlakte van 1.648.000 km² (40 maal Nederland, 54 maal België) en telt bijna 82 miljoen inwoners. De bevolking van Iran bestaat voor 61 ... Je wordt tijdens je rondreis in Iran geacht je aan de islamitische regels te houden.
Verder zijn alcohol en varkensvlees streng verboden in het islamitische Iran en uiteraard niet te bestellen in restaurants. Gebruik dit eten en drinken dan ook niet in Iran.
Iraniërs eten veel rijst en brood in combinatie met vlees, en vegetarische schotels met kruiden en yoghurt. Iran kent zeer veel, en zeer smakelijke broodsoorten. Traditionele broden zijn lavash, taftoon, sangak en barbari. Een typisch Iraans gerecht is chelo-kabab (kebab en rijst).
Visum Iran, wat je moet weten. Wanneer je als toerist naar Iran gaat heb je een visum nodig. Sinds kort zijn er twee mogelijkheden: je regelt een toeristenvisum voor Iran bij de ambassade in Nederland of je kiest voor een Visa on Arrival in Iran. Voor beide opties geldt dat het visum maximaal 30 dagen geldig is.
De officiële taal van Iran is het Perzisch (Farsi), een Indo-Europese taal. Het Farsi wordt in het Arabisch schrift geschreven, van rechts naar links. Het alfabet heeft tweeëndertig letters. Naast het Farsi worden er in Iran tal van andere talen gesproken zoals het Koerdisch, Azeri (Turks) en Turkmeens.
Rondreizen in het mysterieuze Iran is verrassend leuk! Ontdek oude cultuurschatten, het ruige landschap en prachtige steden met indrukwekkende islamitische bouwwerken. Maar het meest bijzondere is de eindeloos gastvrije bevolking. In een sfeervol theehuis of drukke bazaar zul je dat zelf ondervinden!
Sinds 1989 is Ali Khamenei de religieus leider (en eigenlijke machthebber) van Iran en sinds 3 augustus 2021 is Ebrahim Raisi de president van Iran.
Een groot deel van Iran kent een droog klimaat, behalve het noordwestelijke deel van het land, hier is sprake van een subtropisch klimaat. Iran staat bekend om de prachtige Perzische tapijten die in vele kleine weverijen gemaakt worden.
Iran Silk Road raadt reizigers dan ook aan om voldoende contant geld in onbeschadigde 20, 50 of 100 euro biljetten mee te nemen.
Iraniërs betalen met rial maar spreken en rekenen in toman, een oudere munteenheid. Het is aangewezen om na te vragen of een som toman dan wel rial betreft. Eén toman komt overeen met tien rial.
Geld, contant geld
Hoewel overal geldautomaten en pinapparaten staan, en bijna iedereen betaalt met een contactloze betaalkaart, zijn buitenlanders aangewezen op harde cash. Euro's of dollars, die je omwisselt voor boterzachte Rial.
Nederlandse Ambassade in Teheran
Telefoon: +982123660000 24 uur per dag, 7 dagen per week.
De beste manier om te weten te komen of je een visum nodig hebt om een bepaald land binnen te komen, is door van de landen die je gaat bezoeken de officiële website te raadplegen of contact op te nemen met de ambassade of het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het bijzondere Iran heeft behalve karakteristieke steden ook behoorlijk wat te bieden als het gaat om natuur. Het West-Aziatische land heeft door haar ligging verschillende soorten klimaten en landschappen. Hierdoor heeft Iran indrukwekkende streken waar de ongerepte natuur in haar bijzonderste vorm te zien is.
De islam is de belangrijkste religie in Iran. Achtennegentig procent van de Iraanse bevolking is moslim, waarvan de meerderheid sjiitisch (89 procent) en de rest soennitisch is (10 procent).
Het bekendste gerecht uit Iran is chelo kabab, wat letterlijk 'gebakken vlees met rijst' betekent. Meestal wordt hier een combinatie van lams- en kalfsvlees voor gebruikt. Er wordt een witte basmatirijst bij geserveerd met saffraan, kardemom, rozenwater en gojibessen.
'Salaam' (begroeting), Bradar (broer) en Panj (vijf) zijn in ieder geval drie woorden die me bekend voorkomen.
Iran heette tot 1935 Perzië en is dus erfgenaam van het oude Perzische keizerrijk dat lange tijd het Midden-Oosten beheerste. In 1979 maakte een revolutie een einde aan de heerschappij van de Shah en de monarchie. Nadien werd Iran een islamitische republiek en verzuurden de tot dan toe goede banden met het Westen.
Ja, want in 2015 werd een fatwa (niet-bindend juridisch advies over een punt van de islamitische wet) aangenomen die de consumptie van alcoholarme en alcoholvrije dranken toestaat, zolang ze 0,5% of minder alcohol bevatten.