naamw. drietallig, drievoudig II het tripel zelfst. naamw. Verbuigingen: tripels 1) drietal, drievoud 2) bier dat in drie stadia is gegist 3) fijne polijstaarde, bestaande uit kiezelzuur met ijzeroxyde en alumini...
Een tripel is vaak een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De complexe smaak dankt tripel aan de typische gist die is toegevoegd aan het product. Ook de hop en mout dragen bij aan de bitterheid. De hoeveelheid mout is spreekwoordelijk 3 keer hoger dan een normaal trappistenbiertje.
Tripel is een krachtig goudkleurig bier met een hoog alcoholpercentage dat varieert van 7,5 tot 9,5% en soms nog een beetje meer. In deze bieren tref je veelal fruitige aroma's aan en een medium tot sterke bitterheid.
Tripel bier heeft een alcoholpercentage tussen de 7% en 11%. Ook de tripel is een typisch Belgisch biertje, de Trappisten van Westmalle brouwen al sinds 1934 tripels. Vaten met tripel bier hadden in de tijd van de middeleeuwen drie kruizen staan.
De fruitigheid in een Tripel loopt uiteen van citrusachtig, banaanachtig tot steenfruit. Kruidige fenolen afkomstig van de gist (kruidig, peperig, kruidnagelachtig) zijn waarneembaar, maar mogen niet overheersen. Toevoeging van kruiden - vooral koriander - komt vaak voor.
Tripel LeFort van Brouwerij Omer vander Ghinste is tijdens de World Beer Cup in Nashville verkozen tot beste Tripel. Een mooie bekroning voor dit speciaalbier dat sinds 2016 wordt gebrouwen.
Dommelsch kan zich zonder veel problemen de oudste brouwerij van Nederland noemen. Hetzelfde bedrijf heeft sinds 1757 op dezelfde locatie bier gebrouwen.
Brouwen van tripel
Tripel is licht van kleur waarvoor lichte mout is gebruikt. Fictief voorbeeld: Om 1000 liter Tripel te brouwen is 360 kilo mout nodig. Tijdens het brouwproces ontwikkeld zich de kleur en alcoholpercentage van bier.
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting.
Maar wat kenmerkt de stijl? Hier zijn geen regels voor, in principe kan alles, maar in de praktijk brouwen de trappisten traditionele bovengistende bieren met een vrij hoog alcoholpercentage, boven de 5%. Vaak is er een bruin bier en een blond bier, aangeduid als „dubbel” en „tripel”.
St.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels.
Tripel bier gaat goed samen met een pesto dip. Vul de tafel met stokbroodjes, nootjes en crackertjes en dip het lekker in de pesto. Daarnaast is vis ook een goede keuze bij Tripel bier. De zware smaak van Stout bier heeft iets weg van de pure chocolade smaaksensatie.
Stout. Stout bier is oorspronkelijk afkomstig uit Londen waar het bier al gebrouwen wordt sinds 1730. Stout wordt gekenmerkt door de donkerbruine tot zwarte kleur en branderige bittere smaak. Stout bestaat zowel in boven als ondergistende varianten.
Dubbel (donker, tot 7% alcohol) is een stijl die over het algemeen donker is. Hiervoor wordt ongeveer een dubbele storting mouten gebruikt, waaronder zowel lichte mouten voor de vergistbare suikers, als donkere mouten voor de donkere kleuren en karamel en chocolade smaken.
Het is slechts een benaming voor bier van hoge kwaliteit dat met zeer veel zorg wordt gebrouwen. Hierdoor kan in principe ieder bier kan dus een Grand Cru zijn. Dit zorgt ervoor dat elke Grand Cru voor een nieuwe smaak verrassing zorgt.
Een Quadrupel is een bovengistend, zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholwarmende smaak. Het is een soort zware versie van een Dubbel abdij/trappist type bier. Een Quadrupel is donker van kleur en heeft een behoorlijke bitterheid.
Doorgaans donker van kleur en relatief zoet, vaak het gevolg van het toevoegen van donkere kandijsuiker, wat ze een distinctieve rum-achtige smaak geeft, aldus Jackson. Hij vermoedde dat de meeste Trappisten hun complexe smaak te danken hebben aan de fermentatie op hoge temperatuur.
Leffe Bruin is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 6.5%. Dit Belgische abdijbier is een speciaalbier in de stijl 'dubbel'.
Voor een Enkel bier wordt het minste mout gebruikt, een Dubbel krijgt iets meer mout en in de Tripel wordt weer meer gebruikt dan de Dubbel. De hoeveelheid mout is in deze volgorde bij een Quadrupel dan weer het grootst. Uiteindelijk geldt hier dus: hoe meer mout, hoe meer suiker en hoe hoger het alcoholpercentage.
SOORTEN BRUIN BIER
Engelse brown ale komt uit het noorden van Engeland en is amberkleurig tot lichtbruin. De smaak is iets droger en sterker dan de brown ale die ze in het zuiden drinken. Daar zijn de bieren namelijk donkerder van kleur en zoeter van smaak. Beide soorten hebben nootachtige smaken.
Bruin bier is in het Nederlands niet echt een type bier zoals bij blond bier. Bieren die bruin in hun naam hebben zijn vaak van het type Belgische Dubbel. Daarnaast staan in deze categorie ook Engelse Brown of Dark Ales, Duitse Dunkels en zelf een sporadisch chocoladebier.
Bierbrouwen is een bezigheid die al eeuwen oud is. De Sumeriërs, een volk dat ongeveer 5000 jaar geleden in Mesopotamië, het tweestromenland tussen de Eufraat en de Tigris, nu behorend tot huidige Irak, leefde, waren vermoedelijk de eersten die bier maakten.
Brand Bierbrouwerij is de oudste brouwerij van Nederland. Deze brouwerij werd in 1340 opgericht in Wijlre, Zuid-Limburg. 19 april 1989 werd deze familiebrouwerij overgenomen door Heineken. Sinds een aantal jaren profileert Brand zich steeds meer als brouwer van ambachtelijke, bijzondere bieren.