Die maken van het Nederlands een soort 'taaltje voor de eigen groep', lingo-voor-rond-de-dorpspomp, in plaats van in te zien dat het Nederlands ook wel degelijk een wereldtaal is: wereldwijd bestudeerd, wereldwijd vertaald en wereldwijd ingezet voor economische doeleinden.
Wereldwijd gesproken
Behalve dat het Engels over de hele wereld zijn oorsprong vindt, is het een taal die ook over de hele wereld gesproken wordt. Op die manier is het Engels eveneens te classificeren als wereldtaal.
De tweede meest gesproken taal in de wereld is niet minder dan het Spaans, met een geschat aantal moedertaalsprekers van 460 miljoen. Het is de officiële taal van de meeste Latijns-Amerikaanse landen in aanvulling op Spanje, en van een aanzienlijk deel van de Noord-Amerikaanse bevolking.
Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...
In de Oudheid was Egypte een van de meest ontwikkelde culturen. Hiërogliefen is de geschreven oudste taal ter wereld.
Het Nederlands is een >Germaanse taal, dit betekent dat het tot dezelfde taalfamilie behoort als het Afrikaans, het Deens, het Duits, het Engels, het Faeröes, het Fries, het IJslands, het Noors en het Zweeds.
Wereldwijd spreken ongeveer 23 miljoen mensen als moedertaal Nederlands. Behalve in Nederland, spreekt men Nederlands in Vlaanderen en in Suriname. Nederlands is ook een officiële taal in Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Ongota is ook bekend als Shanqilla, Birelle, Birale en Ifa, en wordt gesproken in het zuidwesten van Ethiopië. Volgens een UNESCO rapport zijn er slechts 12 personen die de taal spreken. Ze zal misschien niet verdwijnen, want er is een professor van de Addis Abeba Universiteit in Ethiopië die de taal bestudeert.
Zo is voor Nederlanders Arabisch, Koreaans, Chinees en Japans de moeilijkste talen ter wereld. Het feit dat het schrift van deze talen uit tekens bestaat en niet uit letters maakt het voor ons nog moeilijker om te leren.
Nederlands is de officiële taal van Nederland. De Nederlandse Gebarentaal (NGT) en de Friese taal in de provincie Fryslân zijn allebei door de wet erkend in Nederland. Het Fries is de tweede officiële taal in de provincie Fryslân.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Volgens de Braziliaanse uitgave van het World Book of Records is de Libanees Ziad Fazah, die in Brazilië woont, met 58 talen recordhouder. Naar verluidt verschijnt hij regelmatig op de tv, waar hij opzien baart met testen waarin hij bijvoorbeeld moeiteloos Mongolees in Hongaars vertaalt.
Esperanto is ooit ontworpen om de nieuwe wereldtaal te worden, een status die het Engels tegenwoordig heeft. Dit doel is nog lang niet bereikt, maar desondanks spreken wereldwijd 2 miljoen mensen de taal in 120 verschillende landen. Esperanto is ontworpen voor mensen met verschillende moedertalen.
De Engelse taal lijkt het meest op het Fries
Het Engels komt voort uit het gebied waar nu Nederland, Denemarken en noordwest-Duitsland liggen. Taalkundig gezien lijkt het Fries het meest op de Engelse taal – de twee behoren zelfs tot de taalkundige Anglo-Friese subgroep.
Reputatie. Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Een grote (taal)familie
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen.
Ja, het Nederlands en het Duits komen voort uit een gemeenschappelijke voorvader, het West-Germaans. Het West-Germaans komt op zijn beurt weer voort uit het Oergermaans. Andere West-Germaanse talen zijn het Engels en het Fries.
Nederlands een 'mooie' taal
Van de moedertaalsprekers in Nederland is 74,9% het eens met deze stelling, van de niet-moedertaalsprekers ongeveer 60%. In Vlaanderen geeft 78% van de moedertaalsprekers aan het Nederlands een mooie taal te vinden, van de niet-moedertaalsprekers is dat 67,8%.
Het Nederlands en het Engels lijken op elkaar
Het Nederlands en het Engels lijken op elkaar. Het zijn namelijk beide Germaanse talen die behoren tot dezelfde taalfamilie. Een andere taalfamilie is die van de Romaanse talen, waar het Spaans, Portugees en Italiaans juist weer onder vallen.
Het Bijbelse antwoord luidt: het Hebreeuws, want dat spraken Adam en Eva in het paradijs. Die opvatting deelt de wetenschap niet. Een beter antwoord is: het Soemerisch. Dat is namelijk de taal van de oudst bewaard gebleven teksten, op kleitabletten van 3200 voor Christus (zie foto).
Meertalig. Kortom, we weten niet zeker welke talen Jezus sprak en in welke mate hij ze beheerste. Maar dat Aramees zijn moedertaal was en dat dat de taal was die hij gebruikte in zijn toespraken in Galilea is vrijwel zeker. Daarnaast kon hij Hebreeuws zeker begrijpen en misschien ook spreken.
Minstens 24 miljoen, concluderen onderzoekers van de Taalunie, het Meertens Instituut en de Universiteit van Gent in een 266 pagina's tellend rapport. Onze taal wordt dan ook bij lange na niet met uitsterven bedreigd.