Is het mevrouw drs of drs mevrouw?

De specifiek vrouwelijke titel doctoranda (dra.) is niet meer gangbaar; de aanduiding drs.wordt, net als de andere academische titels, voor zowel mannen als vrouwen gebruikt. Bij ondertekening van een brief of e-mail kan, indien gewenst, de heer of mevrouw worden toegevoegd aan de naam (en eventuele titels).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Hoe spreek je een drs aan in een brief?

titulatuur in de aanhef boven een brief

doctorandus (drs.) De weledelgestrenge heer/vrouwe (vroegere ir.) De weledelgeleerde heer/vrouwe (vroegere drs.)

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Is het drs of drs?

Klassieke academische titels: klein

Schrijf afkortingen van traditionele academische titels, zoals doctorandus (drs.) of ingenieur (ir.) met een kleine letter en met een punt aan het einde.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taalcentrum-vu.nl

Is het mevrouw de Groot of mevrouw de Groot?

Schrijf dan het tussenvoegsel altijd met een kleine letter. Staan er geen voornamen- of letters voor de achternaam, maar een andere benaming? Voorbeelden: meneer, mevrouw, de heer, drs., professor, dominee, etc. Schrijf dan het tussenvoegsel met een hoofdletter: de heer De Groot.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taalcentrum-vu.nl

Hoe aanhef dubbele achternaam?

Brief aan iemand met een dubbele achternaam

Bij iemand met een dubbele achternaam zeg je niet 'Dag mevrouw Jansen-de Jong', maar 'Dag mevrouw Jansen'. Ook andere 'franje', zoals titels en voorletters, laten we in de aanhef van een brief achterwege. Mevrouw drs.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ikschrijfbeter.nl

Drs. P - Dodenrit • TopPop

41 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een correcte aanhef?

Als u de naam en het geslacht van de geadresseerde weet, is de beste aanhef in een zakelijke brief of e-mail Geachte heer + de achternaam of Geachte mevrouw + de achternaam. Als u het geslacht niet weet, is onder meer Geachte heer of mevrouw + de achternaam gebruikelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Wat is het verschil tussen MW en mevr?

Iedere volwassen vrouw spreken en schrijven we aan met 'mevrouw', ongeacht of ze getrouwd is of niet. 'Mevrouw' wordt in briefwisseling als 'mevr. ' afgekort. In ondertitels gebruiken we 'Mw', met hoofdletter en zonder punt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vrttaal.net

Hoe schrijf je een drs aan?

We spreken de afkortingen uit als de woorden waar ze voor staan: doctor, doctorandus, ingenieur, licentiaat, meester, professor. Dergelijke afkortingen schrijven we met een punt: dr., drs. enzovoort. We gebruiken bovendien alleen een hoofdletter als die ook in het afgekorte woord voorkomt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uweigensecretariaat.nl

Is het mevrouw De Vries of mevrouw de Vries?

In Nederland worden deze woorden klein geschreven wanneer de voornaam of de voorletters voorafgaan: de heer Jan van den Berg en mevrouw M. de Vries, maar met een hoofdletter als voornaam of voorletters ontbreken: de heer Van den Berg en mevrouw De Vries.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Is het mevrouw Van Dijk of mevrouw van Dijk?

Het eerste lidwoord of voorzetsel van de achternaam krijgt een hoofdletter als er geen voornaam, voorletter(s) of deel van de achternaam aan voorafgaan: meneer Op de Beek, mevrouw Van Dijk enzovoort.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Wie mag zich drs noemen?

Doctorandus is de titel die je krijgt als je een universitaire master hebt afgerond. De afkorting van de titel is drs. Deze mag je voor je naam zetten. De titel word vooral gebruikt door mensen die voor 2002 zijn afgestudeerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op studiekeuze123.nl

Hoe zet je een titel achter je naam?

Titel voor of achter uw naam plaatsen

U voegt aan uw naam uw titel toe door de afkorting te gebruiken. De volgende titels plaatst u voor uw naam: dr.; bc.; ing.; drs.; mr.; ir.. Alle andere titels plaatst u achter uw naam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe schrijf je mevrouw in een brief?

Gebruik Geachte (formeel) of Beste (informeel). Schrijf mevrouw en heer met een kleine letter. Zet na de aanhef een komma, en begin de eerste zin met een hoofdletter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schrijfwijzer.nl

Is mevrouw een titel?

een ambtelijke titel is. De formele titulatuur die daarbij hoort, is Hooggeleerde heer/mevrouw/(vrouwe) (zonder achternaam). De titel professor staat altijd vóór de academische titels.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Hoe schrijf je mevrouw?

Mejuffrouw werd vroeger vaak gebruikt in de adressering en aanhef van een brief, voor ongehuwde vrouwen en jonge vrouwen in het algemeen. Deze vorm wordt steeds minder gebruikt. De gewone aanschrijfvorm voor een volwassen, al dan niet gehuwde (jonge) vrouw is tegenwoordig mevrouw.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Hoe schrijf je een dubbele achternaam?

De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe begin je een email als je de naam niet weet?

Ken je de ontvanger helemaal niet, of is er sprake van een formele situatie, dan is ook hier Geachte de beste keuze. Bij informelere berichten is Beste een goede optie, maar ook bijvoorbeeld Dag, Hallo of Goedemorgen/-middag zijn mogelijk. Ken je elkaar goed, dan kun je ook nog kiezen voor een aanhef als Hoi of Hi.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op languagepartners.nl

Hoe schrijf je dhr en mevr?

De heer en mevrouw wordt als dhr. en mevr. of dhr. en mw.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Hoe kort je mevrouw af?

Mevrouw heeft twee afkortingen: mevr. en mw. Als afkorting van meneer en mijnheer wordt soms ook mr. gebruikt, maar dat is niet aan te bevelen omdat mr.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op seniorennet.be

Wat is de aanhef voor genderneutraal?

Een enkele keer wil een bedrijf geen namen geven of er zijn meerdere mensen bij de brievenselectie betrokken. Onze Taal adviseert de aanhef neutraal te houden, dus “Geachte lezer,”. Helemaal passend nu zelfs de omroepberichten van de NS genderneutraal beginnen met “Beste reizigers”.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op coachy.nl

Hoe spreek je een doctorandus aan?

Voor een doctorandus is de officiële titulatuur 'weledelgeleerde' in de aanhef van de brief. In de moderne correspondentie kun je dit echter vervangen door 'Geachte mevrouw …' of 'Geachte heer …'

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op managementsupport.nl

Hoe noem je een ongetrouwde vrouw?

Vroeger werd mejuffrouw gebruikt als mondelinge en schriftelijke aanspreekvorm voor ongehuwde vrouwen. De gewone aanspreekvorm voor een volwassen, al dan niet gehuwde vrouw is tegenwoordig mevrouw. Het woord mejuffrouw (afgekort mej.) wordt nog maar zelden gebruikt als aanspreekvorm voor jonge meisjes.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is het heer mevrouw of heer mevrouw?

Als je iemand netjes wilt aanschrijven, in een mail of brief bijvoorbeeld, dan kan dat bij vrouwen altijd met mevrouw, en bij mannen met heer of meneer. Het woord heer hoort, zoals gezegd, nooit alleen te staan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doetietsmettaal.nl

Is het mej of MW?

Het is aan te bevelen mevrouw voluit te schrijven. Mejuffrouw wordt als mej. afgekort. De aanspreekvorm mejuffrouw is niet meer gebruikelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Populaire vragen