Hoe duur is het leven in België? De kosten van levensonderhoud België zijn vergelijkbaar met de kosten van levensonderhoud in Nederland. De boodschappen zijn iets duurder in België. Daar staat tegenover dat de woonlasten aanzienlijk lager zijn dan in Nederland.
Sociale zekerheid en belastingen
Dit komt omdat u onder de Nederlandse sociale zekerheid blijft vallen. Ook blijft u uw inkomstenbelasting in Nederland betalen. Wel betaalt u in België gemeentebelasting en belasting over eventueel vermogen. Op het moment dat u met pensioen gaat, zullen een aantal zaken veranderen.
Als u als buitenlander langer dan drie maanden in België wilt verblijven, moet u zich binnen de acht dagen na uw aankomst melden bij de gemeente waar u verblijft. U moet er zich laten inschrijven in de bevolkingsregisters; daarvoor moet u wel over een reële verblijfplaats in deze gemeente beschikken.
Wat wel iets goedkoper is in België zijn benzine en diesel, hoewel de dieselprijzen steeds meer op Nederlands niveau komen. LPG is wel goedkoper in België. Maar ook voor tabak, sigaretten en andere rookwaar ben je bij onze zuiderburen goedkoper uit.
Cultuurverschillen tussen België en Nederland worden vaak onderschat. Belgen denken in de regel niet zo positief over Nederlanders: ze zijn lomp, arrogant, onbeschoft en te expliciet. Andersom denken Nederlanders vaak wel positief over Belgen: ze zijn in hun ogen creatief, levenslustig, grappig en bourgondisch.
Ook daar is de omgeving rustig. Bovendien lijkt de Duitstalige cultuur meer op de Nederlandse dan die van de Walen. Andere belangrijke migratieredenen zijn studie en werk. In de jaren negentig vestigden zich veel vermogende Nederlanders in België om de Nederlandse vermogensbelasting te vermijden.
Bankenlandschap en hypotheek
In tegenstelling tot het verleden financieren Nederlandse banken de aankoop van een woning in België niet meer. Voor een hypotheek moet je dus bij een Belgische geldverstrekker zijn. Dat kan wel een Belgische vestiging van een Nederlandse bank zijn.
In België zijn de woningen in vergelijking met Nederland veel goedkoper. Ook het kopen van een stuk bouwgrond is veel voordeliger. Daarnaast betaalt u in België 6% BTW voor het verbouwen van een huis waar u in Nederland nog 19% BTW af zult moeten dragen.
Een aarzeling bij kopers mag niet verbazen, want de huizenprijzen blijven erg hoog. Een huis in België kostte in de eerste zes maanden van 2022 gemiddeld zo'n 314.700 euro, in Vlaanderen gemiddeld zo'n 341.600 euro. Dat is zowel in Vlaanderen als in heel België zo'n 6 procent méér dan vorig jaar.
In België is de regelgeving bovendien lang erg laks geweest, waardoor er veel ongecontroleerde bebouwing buiten de stads- en dorpskernen is ontstaan. Die zo befaamde, en vooral beruchte, lintbebouwing heeft als gevolg gehad dat huizenprijzen in België lang redelijker geprijsd bleven dan die in bijvoorbeeld Nederland.
Hoeveel geld is genoeg per maand? Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed een poging om een bedrag te noemen dat 'genoeg' is. En genoeg wil dan zeggen dat je geld genoeg hebt om van rond te komen. Volgens het SCP ligt het basisbehoeftenbudget van een zelfstandig huishouden op 971,-.
Huurprijzen in België
Anders dan in Nederland zijn de huurprijzen niet aan regels gebonden. De huurprijs wordt vastgesteld door de verhuurder en de huurder, en is afhankelijk van onder andere de ligging, faciliteiten en huurvoorwaarden. De huurprijs die in het contract staat kan niet zomaar worden aangepast.
1. De registratierechten. Bij elke registratie van een akte moet je in België belastingen betalen, de registratierechten. Voor een bestaand huis bedragen deze belastingen in Vlaanderen sinds 1 Januari 2022 3% van de verkoopprijs en 12,5% in Brussel en in Wallonië.
De huizen in België zijn goedkoper. Met name starters, jonge mensen die een eigen woning zoeken, komen bij onze zuiderburen beter aan hun trekken. Sedert 2001 kunnen emigranten voor een Belgische woning de hypotheekrente-aftrek in Nederland benutten, mits ze in Nederland werkzaam zijn.
Vanaf januari 2022 veranderen de registratierechten naar 3%. En ook hier komen nog notariskosten bovenop. Hoe duurder je huis, hoe groter het verschil natuurlijk is tussen 2% en 6%. Opvallend: waar je in Nederland geen overdrachtsbelasting betaalt op nieuwbouwwoningen, betaal je in België juist 21% registratierechten.
Goedkopere huizenprijzen
De woningen in België zijn over het algemeen goedkoper dan in Nederland. Antwerpen is in vergelijking met Nederlandse steden als Rotterdam of Breda, veel goedkoper. En dat, terwijl er een vergelijkbare woon- en werkomgeving tegenover staat. Werken en wonen in Antwerpen is populair.
De laatste vijf jaar verhuisden volgens hen jaarlijks gemiddeld 1.719 Nederlanders naar de Belgische stad. En dat aantal blijft stijgen: in tien jaar tijd is het aantal Nederlandse inwoners met maar liefst 47 procent gestegen, van 13.640 in 2010 naar 20.110 dit jaar, een absoluut record.
De beschikbaarheid van goedkopere woningen is een belangrijk motief om net over de grens te gaan wonen, evenals relatievorming. Daarnaast zoeken Nederlanders de aantrekkelijker en rustiger woonomgeving van de Ardennen en de Duitstalige Oostkantons op. Verder telt Brussel relatief veel Nederlanders.
Hun woordenschat en grammatica zijn nagenoeg identiek. Hebben, van, zeven, verboden, schort, verstoppen, slingerplant, de, grot, paljas: Vlamingen en Nederlanders kennen en gebruiken die woorden. Het belangrijkste verschil is dat ze die met een andere, meestal onmiddellijk herkenbare tongval uitspreken.
Onderzoek van de universiteit van Ulster toonde dinsdag dat Nederlanders en Duitsers een gemiddeld IQ hebben van 107, op basis van IQ-resultaten van de laatste dertig jaar. Belgen scoren in de middenmoot met een IQ van 99. Turken en Serven staan onderaan met een score van respectievelijk 90 en 89.
De verkoopprijs van een brood stijgt dit jaar met 30 eurocent tot 2,7 euro. Dat berekende Bakkers Vlaanderen, de Vlaamse bakkersfederatie. Het gaat om een stijging van 13 procent tegenover vorig jaar. Sinds 2004 is er geen vaste broodprijs meer en bepalen bakkers zelf hoeveel ze vragen voor een brood.