“Een tweelingzwangerschap vraagt meer van de moeder”, legt Simone uit. “Het is fysiek zwaarder om twee kinderen te voldragen dan één. Je lichaam doet haar uiterste best om twee kinderen te voorzien van voldoende voedingsstoffen.
Voor uw gezondheid is het aangeraden uw gewicht in het oog te houden om te voorkomen dat het nog verder stijgt. Het is aangeraden om tijdens de zwangerschap 7 tot 11,5 kg gewicht bij te komen. De aanbevolen gewichtstoename voor een tweelingzwangerschap is 14 tot 23 kg.
Helaas is de zwangerschap van een meerling nog een stukje zwaarder. Zo kun je last krijgen van extreme misselijkheid. Die misselijkheid wordt veroorzaakt door het HCG hormoon, waar jij extra veel van hebt dankzij je tweeling. Gemiddeld komt een zwangere vrouw 11 tot 15 kilo aan tijdens de zwangerschap.
Vraag hulp bij het opvoeden van een tweeling
Vooral in de eerste maanden zul je je handen vol hebben. In die periode kun je dan ook best wat extra hulp gebruiken. Als iemand in je omgeving die hulp aanbiedt, is het verstandig om dat te accepteren. Let wel op dat jij zelf bepaalt wat er gebeurt.
Tweelingen worden meestal te vroeg geboren: Tweelingen met 1 moederkoek en 2 vruchtzakken bij gemiddeld 35 weken. Tweelingen met 2 moederkoeken bij gemiddeld 37 weken.
Als je een kleine tweeling in huis hebt is een tweelingbox onmisbaar. De tweelingboxen worden gemaakt van beukenhout. Beukenhout is een hardhout wat niet splintert. Bovendien is een tweelingbox eenvoudig te monteren en heeft een verstelbare bodem.
Bent u zwanger van een tweeling of een meerling? Dan heeft u recht op minimaal 20 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. U bepaalt zelf de eerste dag van uw zwangerschapsverlof tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Deze periode heet de flexibiliseringsperiode.
Bij een tweelingzwangerschap vinden doorgaans vaker controles plaats. Bij elk bezoek meten we de bloeddruk. Controle van het gewicht en de urine is geen routine. Omdat bij een tweelingzwangerschap nogal eens bloedarmoede voorkomt, schrijft de gynaecoloog vaak ijzertabletten en extra foliumzuur voor.
Hoe komt het dat tweelingen vaker eerder geboren worden? De bevalling begint vanzelf eerder. Dit komt doordat de baarmoeder meer uitrekt doordat er 2 baby's inzitten. Hierdoor kun je eerder weeën krijgen.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Elke kilo die je af wilt vallen staat gelijk aan 7.000 calorieën. Met een vermindering van 500 calorieën per dag zou je dus ongeveer een halve kilo per week kunnen afvallen. Wanneer je 5 zwangerschapskilo's kwijt wilt raken, is het dus realistisch hier in ieder geval tien weken voor uit te trekken.
Bij een twee- of meerlingzwangerschap komen klachten als vermoeidheid, brandend maagzuur en overgeven vaker voor. De extra grote baarmoeder zorgt vaker voor kortademigheid, bandenpijn en slaapproblemen. Bij een meerlingzwangerschap ontstaat bijna altijd een tekort aan ijzer en foliumzuur.
Alamjan's afwijking foetus in foetu is een zeldzame fout die optreedt bij eeneiige tweelingen. Bij deze afwijking wordt de ene foetus 'ingekapseld' (omsloten) door de andere, waarbij de ingekapselde foetus begint te parasiteren. Artsen begrijpen nog niet precies hoe de ene foetus de andere inkapselt.
Als een vrouw drager is, dan heeft ze bij iedere zwangerschap één kans op tien om te bevallen van een twee-eiige tweeling. Als de vader drager is, dan verhoogt dit niet de kans op een tweeling, maar hij kan het gen wel doorgeven aan zijn kinderen.
Als men zeer vroeg in de zwangerschap (bijvoorbeeld voor 7 weken) een meerling ziet, groeit bij zo'n 10-20% van de zwangerschappen één van de zwangerschappen niet door en eindigt in een miskraam. Soms kan er vaginaal bloedverlies optreden, maar vaak gaat het embryo in de baarmoeder in regressie.
Hoe lang is mijn zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bij een tweeling of meerling? U krijgt 10 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof als u zwanger bent van een tweeling of meerling. Het totale verlof is 20 weken.
Hoeveel bedraagt het startbedrag bij een tweeling of meerling? Je krijgt voor elk kind een eenmalig startbedrag van € 1 190,68. Voor een tweeling betekent dat dus het dubbele, voor een drieling het driedubbele, etc.
Tweelingen vormen het beste een koppel met: Ram, Leeuw en Waterman. Tweelingen en Ram zijn een perfecte match voor elkaar. Samenbrengen zij de meest geweldige dingen tot stand. Bovendien is er een hele sterke seksuele aantrekkingskracht tussen deze twee wat zorgt voor veel passie.
De gemiddelde afmetingen van een tweelingbox zijn 75 x 122 cm.
Een eenling wordt gemiddeld bij een zwangerschapsduur van 40 weken geboren. Een tweeling ziet vier weken vroeger het levenslicht, meestal rond de 36 weken. De baby's wegen dan gemiddeld 2,5 kg.
Bij de meeste eeneiige tweelingen (70 procent) zit om beide baby's een buitenvlies en tussen hen in twee dunne vliesjes. Ze liggen dan dus wel allebei in hun eigen 'zakje', maar delen een placenta.
Als u niet eerder een keizersnede heeft gehad wordt het kind meestal binnen vijf minuten na het begin van de operatie geboren, bij een herhaal keizersnede duurt dit vaak langer. De hele operatie duurt ongeveer 45-60 minuten.
Hoe merk je dat je zwanger bent van een tweeling? Sommige vrouwen die zwanger zijn van een tweeling merken dat ze meer last hebben van de eerste zwangerschapssymptomen. Ze zijn langer of heftiger misselijk, sneller moe of vaak duizelig. Misschien merk je ook wel dat je buik sneller groeit.
Als de zwangerschapstest positief is kun je vanaf 5 weken de zwangerschap op een echo zien. Wanneer je een positieve zwangerschapstest hebt gehad, maar er niets te zien was op de echo gaat de gynaecoloog het zwangerschapshormoon in je bloed meten.