We schrijven de woorden goedenavond en goeienavond aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedenavond geschreven staat, kan dat ook als goeienavond gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeienavond gezegd. De spellingen zonder n, goedeavond en goeieavond, zijn ook correct.
We schrijven de woorden goedemiddag en goeiemiddag aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedemiddag geschreven staat, kan dat ook als goeiemiddag gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiemiddag gezegd. Goedemiddag / goeiemiddag, juf Lies.
De n in goedenavond is een oude naamvals-n.In goedemorgen, goedemiddag en goedenacht is de n in de loop van de tijd weggevallen. In goedenavond heeft hij zich weten te handhaven, evenals in goedendag.
Als er goedendag geschreven staat, kan dat ook als goeiendag gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiendag gezegd. De spellingen zonder n, goededag en goeiedag, zijn ook correct. De n wordt in de praktijk vaak nog uitgesproken, maar ook de uitspraak zonder [n] is gebruikelijk.
Goedenavond met n
De n in goedenavond en goedendag is wel gebleven. Die is namelijk goed hoorbaar, waardoor mensen hem altijd uit bleven spreken.
We schrijven de woorden goedemorgen en goeiemorgen aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedemorgen geschreven staat, kan dat ook als goeiemorgen gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiemorgen gezegd. Goedemorgen / goeiemorgen, juf Lies.
Ik weet niet of het u is opgevallen, maar alles is tegenwoordig fijn. Mensen wensen je een fijne dag, een fijne middag of een fijne avond toe. De nieuwslezers van het NOS Journaal sluiten af met 'Fijne avond'.
Juist: "Dat is een goeie vraag." Van Dale erbij: 'goede, in de gewone spreektaal in de verbogen vormen meestal goeie'. Kortom: ik zou goeie gebruiken. Het is zo veel echter dan die 'goede'. Dat zegt echt geen mens!
'Hoi', 'Hallo' en 'Goedendag' kan de hele dag door. Andere begroetingen gebruik je juist alleen in de ochtend, middag of avond. Ook is er soms een verschil tussen een formele en informele begroeting. De formele begroeting gebruik je bij zakelijke contacten, mensen die je niet kent of personen die wat ouder zijn.
Wél moet ik opmerken dat de telefoontjes waar het hier om gaat, in de regel plaatsvinden tussen 10 en 12 uur en dat, als ik dan goedemorgen hoor, het tussen 10 en 10.45 uur is. Vanaf ongeveer 10.45 uur is volgens mijn waarnemingen de goedemiddagperiode aangebroken.
Wanneer de ontvanger en jij elkaar al beter kennen, kan je de e-mail ook beginnen met “Beste …” of een vriendelijk “Goedendag”. Alleen onder collega's is “Hallo” of “Hi” acceptabel. Welke titels horen in de aanhef?
Ooit hadden goedenmorgen, goedenmiddag, goedenavond, goedennacht en goedendag allemaal de n in het woord. Deze n was de naamvals-n. Maar de naamvals-n in goedenmorgen, goedenmiddag en goedennacht was niet hoorbaar en dus lieten taalgebruikers hem steeds vaker weg.
Voorbeeld: `Goedendag, mag ik vragen hoe laat het is?`
Allen gebruik je om naar personen te verwijzen in zinnen als: 'Veel groeten van ons allen! ' (allen is hier zelfstandig gebruikt). Alle is goed in zinnen als 'Veel groeten aan alle collega's!
Zowel het ga je goed als het gaat je goed is correct, maar er is een verschil in betekenis. Het ga je goed betekent 'Ik hoop dat het je goed zal gaan'. De werkwoordsvorm ga is een aanvoegende wijs. We drukken daarmee onder meer een wens uit.
Enkele veelvoorkomende Duitse begroetingen zijn "Guten Morgen" (goedemorgen), "Guten Tag" (goede dag), "Hallo" (hallo), "Wie geht es Ihnen?" (Hoe gaat het met je?)en "Auf Wiedersehen" (Tot ziens).
De een wil er drie geven, terwijl de ander na één kus op de wang het hoofd al wegtrekt. Voor (jonge) mannen is het geven van een zoen een teken van vriendschap en waardering. Daar tegenover staat dat mensen die elkaar voor het eerst dagzeggen vaak niet moeten denken aan die verplichte kussen.
In Nederland kun je het maar het beste bij drie zoenen houden. Die traditie is nog niet zo oud. In Brabant, waar ze wel van gezelligheid houden, zijn ze ermee begonnen. De rest van het land heeft het van hen overgenomen.
Het mooiste Nederlands spreekt men volgens Nederlanders in de stad Haarlem, dicht bij Amsterdam, en volgens Vlamingen in de provincie Antwerpen. Het lelijkste in Friesland en in de stad Antwerpen.
Gemakkelijk en makkelijk zijn allebei correct, zowel in gesproken taal als in geschreven taal. Voor sommige taalgebruikers is gemakkelijk de neutrale vorm en is makkelijk wat informeler, voor andere taalgebruikers is makkelijk juist de neutrale vorm en is gemakkelijk wat formeler.
-> Je bent mooi zoals je bent. -> Je bent geweldig, prachtig, uniek! -> Je bent goed genoeg, slim genoeg, mooi genoeg en sterk genoeg. Geloof het.
prachtig (bn) : eindeloos, fantastisch, fraai, geweldig, groots, heerlijk, kostelijk, luisterrijk, magnifiek, mooi, moorddadig, oogverblindend, schitterend, schoon, splendide, subliem, superbe, verrukkelijk, voortreffelijk, wondermooi.
Het is allebei juist. 'Een heel fijne vakantie' is wat formeler dan 'een hele fijne vakantie'. In een informele wens zoals 'Een hele fijne vakantie!