Een goede huilbui is een goede manier om dingen los te laten die nergens meer toe dienen. Emotionele bagage met je meedragen heeft effect op je mentale gezondheid, dus huil en laat het eruit. Huilen laat giftige stoffen los en het doodt bacteriën.
Kortom, huilen heeft vele voordelen voor je lichaam en geest.Het helpt om emoties te verwerken, stress te verminderen, hormonen in balans te brengen en verbinding te maken met anderen. Dus laat die tranen maar stromen, en wees niet bang om emoties te uiten.
We huilen om de mensen om je heen een signaal te geven dat je hulp nodig hebt. "De opluchting zit 'm in de reactie van anderen. Met huilen wil je dat anderen een arm om je heen slaan. Door het begrip van anderen, voel jij je beter." En dat lucht op, maar dus niet het tranendal zelf.
Frey dat vrouwen gemiddeld 5,3 keer per maand huilen, terwijl dat 1,4 bij mannen is. Een onderzoek van Marleen C. Becht en Ad J.J.M Vingerhoets uit 2002 toonde aan dat vrouwen gemiddeld 2,7 keer per maand huilen. Mannen slechts één keer.
Kortom: je lichaam reageert op een extreem positieve emotie met een negatieve. Bij huilen komen er 'endorfinen' vrij.Dit zijn hormonen die opvrolijken en de pijn verzachten. Huilen is dus eigenlijk heel mooi: je lichaam troost zichzelf.
Van huilen wordt gezegd dat het stresshormonen en giftige stoffen uit ons lichaam haalt. Als je huilt, verminder je je stress zodat je lichaam kan beginnen met ontspannen. Daarom voelt het zo goed nadat je hebt gehuild. Vaak houden we onze tranen in omdat we anderen niet ongemakkelijk willen laten voelen.
Dat huilen therapeutische waarde heeft, lijkt te worden weerlegd door het feit dat mensen met een depressie als ze huilen eigenlijk nooit rapporteren dat ze zich opgelucht voelen. Mensen die psychisch gezond zijn rapporteren dat in ongeveer de helft van de gevallen wel.
2. Vrouwen huilen gemiddeld 20 tot 50 keer per jaar en mannen maar 5 tot 20 keer. Een van de verklaringen hiervoor is dat het vrouwelijk hormoon prolactine drempelverlagend werkt om te huilen, terwijl het mannelijk hormoon testosteron juist drempelverhogend werkt.
Hij ontdekte door een breed uitgezet empirisch onderzoek dat een vrouw gemiddeld jaarlijks tussen de 30 en 64 keer huilt, terwijl mannen dat tussen de 6 en 17 keer doen. Daarnaast duurt een huilbui van een vrouw gemiddeld zes minuten, terwijl de tranen bij mannen na maximaal drie minuten wel stoppen met stromen.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten. Je baby lang laten huilen is namelijk niet goed. Hij kan overstuur raken en gaat dan al helemaal niet meer slapen.
Druk op je hoofd
Vandaar dat je, bij een emotioneel moment, in de stress schiet en moet huilen. Daarna valt de stress weg, en krijg je koppijn. Van opluchting, dus eigenlijk. Maar ook andere factoren spelen een rol, zoals de spieren in je gezicht die aanspannen en druk op je hoofd geven.
Dat is heel normaal. We horen vaak dat mensen last hebben van stressklachten zoals hoofdpijn, spanningen, huilbuien en nare herinneringen. Dit kost veel energie. Door deze klachten ben je moe of prikkelbaar en kun je je misschien slecht concentreren.
Eigenlijk zijn tranen niets anders dan zweet of speeksel. Dit kun je steeds opnieuw aanmaken. Als je uitgehuild bent kan het zijn dat je emotie verandert of afneemt, maar de tranen kunnen niet fysiek op zijn.
Daarnaast is huilen gezond omdat het je lichaam stimuleert oxytocine en endorfines aan te maken. Deze hormonen zijn kalmerend, pijnverlichtend en zorgen ervoor dat je in een beter humeur komt. Al voel je je tijdens het huilen misschien verschrikkelijk, achteraf zul je je meestal juist een stuk beter voelen.
Een natuurlijke manier van het lichaam om te ontladen en dus alle opgedane prikkels van de dag los te laten, is om te huilen. Huilen is echter alleen ontladend en helend als er emotionele veiligheid is en die komt er door fysieke en emotionele nabijheid van een liefdevolle verzorger.
We adviseren u om een afspraak met de huisarts te maken als u tijdens een aantal weken last heeft van enkele van de volgende verschijnselen: U voelt zich elke dag somber. U vindt dingen minder interessant of het lukt u niet (of minder makkelijk) om plezier te maken.
Niet kunnen huilen kan een teken zijn van stress en depressie. Misschien is het zo erg dat je niet weet hoe je verder moet.
Soms kan het te maken hebben met een psychisch element, terwijl bij de ander een nare ervaring voor klachten zorgt. Ook kan een ingrijpend evenement leiden tot verdrietige gevoelens, zoals een ontslag, het ontbreken van sociale contacten, een verhuizing of het verlies van een naaste.
Mensen zijn de enige 'dieren' die huilen met tranen. In een mensenleven is ongeveer 70 liter traanvocht per oog nodig om de ogen voldoende vochtig te houden. Hoeveel liter traanvocht raken we kwijt als we daar de tranen van verdriet of woede bij optellen?
De meeste mensen huilen, maar lang niet iedereen doet dat even vaak. Sommige mensen doen het nooit – en daar hoort u blijkbaar bij.
Dieren huilen wel, maar niet met tranen. Ze ervaren wel een soort verdriet. Als er een dier dood is, dat andere dieren daar dan sterk op reageren. En we weten uit onderzoek dat wanneer je de jonkies weghaalt bij hun moeder, dan beginnen ze te piepen.
Het is volkomen normaal dat je daar allerlei gevoel bij hebt: verdriet, angst, woede, somberheid. Als je die dingen ervaart, weet je vaak waar ze mee te maken hebben en het gevoel komt en gaat. Je kunt erover praten, je kunt erom huilen soms misschien een beetje lachen, er zit beweging in.
U voelt zich bijvoorbeeld onzekerder dan voorheen en er is een toename van twijfels en besluiteloosheid. Emotionele onevenwichtigheid wordt ook wel gezien als een voorteken. U barst plotseling in huilen uit of reageert anders dan normaal. Soms kan er sprake zijn van emotionele afvlakking.
Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in. Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan.