Mensen die drukpunt gevoelig zijn, kunnen vaak beter op hun rug slapen, omdat het draagvlak voor de spieren en de weefsels hierbij groter is. De gelijkmatige verdeling van het gewicht van het lichaam werkt ook goed tegen gewrichtspijnen en artritis. Ook bij schouderklachten is op de rug slapen de beste slaaphouding.
Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van je lichaam wordt dan namelijk volledig verspreid over de oppervlakte van je matras en je rug is dan in de meest natuurlijke houding.
Voelt u dat u rust nodig heeft, ga dan op bed liggen met een kussen onder uw knieën. Dit is beter dan zitten. Als u ligt, is er geen druk op uw lendenwervels. Heeft u een acute fase van rugpijn?
Een andere positie waarbij je op je rug slaapt, is de “sterrenkijker”. Dat is wanneer je op je rug slaapt met je armen achter je hoofd. Deze mensen zijn positiever en behulpzaam voor anderen. Ze hebben de neiging om meegaander te zijn en een positieve kijk te hebben, net als zijslapers.
Op je zij slapen is het beste voor je lichaam, mits je met een kussen slaapt. Een kussen – in combinatie met een goed matras – zorgt er namelijk voor dat je ruggengraat recht loopt, van je heupen tot je hoofd. Op je zij slapen zonder kussen geeft zelfs een verhoogd risico op artrose in je nek.
Is het kussen te dik bij het achterhoofd, dan buigt het hoofd te ver naar voren. Met een te dun kussen buigt je hoofd te ver naar achteren. Zijslaper: mensen met brede schouders hebben een dikker kussen nodig. Voor zijslapers is het extra belangrijk dat hun schouders niet op het kussen liggen, maar er tegenaan.
Het is niet wetenschappelijk bewezen dat buikslapen ongezond is. Maar volgens ergonomen is op de buik slapen wél slecht voor uw rug. Het is in buiklig immers nagenoeg onmogelijk om uw ruggengraat in een neutrale en ontspannen positie te houden.
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
Toch is dat niet zo goed voor je. Je kunt wel even zittend slapen, het gaat best goed voor een paar uur, maar voor de lange termijn is het niet optimaal. Je moet namelijk rusten, en zittend rust er veel kracht op je kont. Zittend knikkebollen is niet natuurlijk, omdat je nekwervels dan een verkeerde houding aannemen.
Liggen en zitten is net zo goed. In beide gevallen krijgt het lichaam rust. Het is heel belangrijk om spieren te ontspannen. Alle processen in het lichaam komen ook tot rust.
Tijdens het slapen, herstellen de tussenwervelschijven zich. Belangrijk dus om je wervelkolom dan zo goed mogelijk te ontlasten door een goede slaaphouding aan te nemen op een goed ondersteunend matras en zo chronische rugklachten te voorkomen.
Zowel bij het zitten, staan als liggen is een correcte houding belangrijk om rugproblemen te voorkomen. Zorg vooral voor een rechte houding om de krommingen van de rug te respecteren. Een holle en een bolle rug moet je absoluut vermijden.
Gebruik daarnaast een hoog en stevig kussen. Met een kussentje onder de knie wordt de rug het minst belast. Halverwege tussen buik- en zijlig in, met een opgetrokken bovenste been of arm is zeker niet slecht, maar zuivere zijlig is beter, omdat er dan geen torsie in de nek en de rug ontstaat.
Kussen voor zijslapers tussen benen
Het voorkomt drukplekken bij de knieën en legt je lichaam in een rechte houding. Dus wanneer je een van onze kniekussens, beenkussens of orthopedische kussens gebruikt kun je drukplekken voorkomen en heb je een betere nachtrust.
Op uw rug liggen wordt onprettig zodat u vanzelf op uw zij gaat slapen. Andere maatregelen zijn slapen met een (gevulde) rugzak of een heuptas die u op uw rug draagt. Daarnaast kunt u een kussen in de rug plaatsen om draaien naar uw zij te voorkomen.
Er bestaat, voor zover bekend, geen onderzoek dat aantoont dat het slecht voor je hart is om op je rechterzij te slapen. Er zijn aanwijzingen dat slaaphouding en de zij waarop je ligt invloed kunnen hebben op de klachten van mensen met een hartritmestoornis.
We liggen vaak alleen met de benen of voeten omhoog wanneer daar een medische reden voor is. Dat is zonde want het optillen van je benen is goed voor je gezondheid. Door je benen iets op te tillen bevorder je de bloedsomloop.
Tijdens onze slaap draaien we ons om de 10 minuten om, wat neerkomt op zo'n veertig keer per nacht.
Slaaphouding: op de rug
Ongeveer 8% van de mensen slaapt in deze houding. Een andere 5% slaapt eveneens op de rug, maar met de armen rond het kussen: de zogenaamde 'zeester' slaaphouding. Invloed op de gezondheid: Als partner van iemand die in de zeester-houding slaapt, koopt je maar beter oordopjes.
De slaap is de zijkant van het hoofd, achter de ogen.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Krijgt je nek 's nachts niet de ondersteuning die het verdient, dan kan dat leiden tot nekklachten. Daarnaast kan het je nachtrust verstoren en zorgen voor een gebrek aan diepe slaap. Gebrek aan goede ondersteuning kan ook worden veroorzaakt door geen of een niet bij jou passend kussen.
De oorzaken van dit type hoofdpijn zijn zeer uiteenlopend. Denk bijvoorbeeld aan stress, angst, koude. Maar ook een slechte slaaphouding en slaaptekort kunnen mogelijks voor gespannen spieren, en bijgevolg dus voor hoofdpijn na het slapen zorgen.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.