Bij elke dag cardio is de belasting van de spieren minder en is daarom de hersteltijd ook minder. Toch is het aan te bevelen om niet elke dag langer dan 1 uur te hardlopen, fietsen, zwemmen of een ander vorm van cardio training te doen.
CARDIOVASCULAIRE OEFENING. Blijf bij twee tot drie dagen cardio per week. Concentreer je op kortere sessies met een hogere intensiteit, zoals 20 minuten hoge intensiteit intervaltraining (HIIT).
Als je te veel aan cardio doet en niet aan andere soorten beweging doet of geen rust houdt, zal je lichaam namelijk moe en gespannen worden. Daarnaast kun je ook blessures oplopen door te veel belasting, aldus een onderzoek dat is gepubliceerd in The Journal of Athletic Training.
Veel bewegen
Het beste advies is om elke week zoveel mogelijk te bewegen en dat je daarnaast drie keer per week een intensieve training doet. Denk bijvoorbeeld aan een HIIT, push-ups, squats of hardlopen.
Gemiddeld verbrandt je hier 10-15 calorieën per minuut. Om 400 calorieën te verbranden moet je elke dag 40 minuten aan cardio doen. Bedenk dat een kilo lichaamsvet ongeveer 8000 opgeslagen calorieën bevat.
Voeg er cardio aan toe om buikvet te verminderen. Ga hardlopen of joggen. Hardlopen en joggen zijn geweldige steady-state cardio-oefeningen om vet te verbranden. Als je snel kunt joggen of hardlopen, dan zal je meer calorieën verbranden en het helpt bij het verminderen van lichaamsvet.
Alleen cardio training doen is absoluut niet voldoende om af te vallen. Als je namelijk stopt met cardio dan stopt ook direct je verbranding. Het is dus heel erg van belang dat je naast je LISS cardio training ook Krachttraining doet.
Het effect van cardiotraining
Tijdens een cardiotraining verbrand je energie, meestal in de vorm van vetten en koolhydraten. Doordat je calorieën verbrandt, verlies je gewicht. Je ontwikkelt echter geen spierweefsel. Wanneer je dus alleen een duursport beoefent, zoals hardlopen of fietsen, neemt je spiermassa niet toe.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Het kan bij zowel krachttraining als duursport voorkomen dat je op de weegschaal geen verschil ziet of zelfs in kilo's aankomt. Dat kan komen omdat je meer spierweefsel ontwikkelt. Laat je dus niet ontmoedigen. Als je intensief sport, kan je er vanuit gaan dat je vetmassa kwijt bent.
Is je voornaamste doel om wat vet kwijt te raken, dan bereik je dat het snelst met cardio (en natuurlijk en hoofdzakelijk een gezond voedingspatroon dat aansluit op jouw niveau van activiteit en doelen). Krachttraining is daarentegen wel een goed alternatief wanneer (langdurige) cardio niet haalbaar is.
30 minuten cardiotraining verbrandt gemiddeld zo'n 200-400 calorieën, afhankelijk van je gewicht en intensiteit. Dat geldt bijvoorbeeld voor zwemmen, hardlopen en fietsen. Je bent dus best even bezig om een serieuze hoeveelheid energie te verbranden!
Je spieren zijn gebaat bij een goede doorbloeding, daarom is het aan te raden om je training af te sluiten met een cardio-setje. Dit hoeft geen lange training te zijn. Een voorgeprogrammeerde intervaltraining van 20 minuten kan al voldoende zijn.
Door te fietsen, hardlopen, zwemmen, dansen of schaatsen ontwikkel je een goede cardiovasculaire werking en bloedsomloop. Die twee zorgen voor de toe- of afname van het aantal hartslagen en het stijgen of dalen van je bloeddruk. Recht tegenover cardio staat krachttraining.
3 keer per week sporten
Hoe vaak per week sporten ideaal is hangt namelijk nauw samen met je herstelvermogen. En met een drukke levensstijl heb je meer tijd nodig om te recupereren. Als je 3 keer per week krachttraining doet, kan je echt wel spiermassa kweken en trainen voor een strak lichaam.
Met cardio kun je ook progressieve overload creëren, maar op lange termijn is dit veel moeilijker. Op een gegeven moment kun je gewoon niet harder en je kunt ook niet altijd maar langer trainen (je kunt moeilijk écht de hele dag rondjes gaan rennen in het park).
Het antwoord is simpel: cardio en krachttraining kan je heel goed samen combineren! Deze trainingsvormen vullen elkaar enorm goed aan. Krachttraining doet wonderen voor de spieren die je nodig hebt bij cardio.
Als je op het ontwikkelen van spiermassa richt kun je het beste eerst krachttraining doen en afsluiten met cardio. Voor uithoudingsvermogen kun je het beste eerst een cardiotraining doen en afsluiten met kracht. Voor vetverbranding kun je het beste eerst kracht doen en vervolgens cardio.
Recent onderzoek laat zien dat meer beweging en sport in combinatie met minder eten de meest effectieve manier is om vetmassa te verbranden[2,3,4]. Let daarbij wel op dat je voldoende eiwitten eet om je spiermassa zo veel mogelijk te behouden. Je hebt namelijk meer eiwitten nodig als je meer beweegt.